Έσπασαν (ξανά) το εμπάργκο οι Τούρκοι: Αεροσκάφος της ΕΕ εντόπισε «ύποπτο» πλοίο με κατεύθυνση τη Λιβύη (φώτο)

Έσπασαν (ξανά) το εμπάργκο οι Τούρκοι: Αεροσκάφος της ΕΕ εντόπισε «ύποπτο» πλοίο με κατεύθυνση τη Λιβύη (φώτο)

Γι’ ακόμα μια φορά εντοπίστηκε τουρκικό πλοίο, το οποίο φέρεται να μεταφέρει παράνομα όπλα στη Λιβύη. Μάλιστα το συγκεκριμένο πλοίο φαίνεται να πέρασε πιο πριν και από το Αιγαίο Πέλαγος.

Γνωστός ξένος ιστότοπος που παρακολουθεί τις πτήσεις αεροσκαφών στην Μεσόγειο, ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή επιχείρηση παρακολούθησης του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη ”IRINI”, ξεκίνησε από σήμερα το πρωί της Δευτέρας με πτήση αεροσκάφους “Fairchild Dornier SA-227DC -N919CK” από τη βάση του ΝΑΤΟ “Sigonella” στο νησί της Σικελίας.

Κατά την πτήση του το αεροσκάφος έκανε κύκλους πάνω από το τουρκικό φορτηγό πλοίο “Barbali”, το οποίο απέπλευσε από την Τουρκία και κατευθύνονταν προς τη δυτική Λιβύη, θεωρώντας το ως ύποπτο μεταφοράς όπλων και πυρομαχικών.

Το παράξενο είναι ότι η ροτα του πλοίου στο χάρτη δείχνει ότι το τουρκικό εμπορικό πλοίο πέρασε πρώτα από το Αιγαίο Πέλαγος. Το ερώτημα που τίθεται βέβαια είναι γιατί δεν εμποδίστηκε από την Ελλάδα.

Διότι κάθε πλοίο που μεταφέρει όπλα για την Λιβύη είναι παράνομο βάσει της αποφάσεως του ΟΗΕ. Δεν αναφέρθηκαν περαιτέρω ενέργειες μιας και το πλοίο ευρίσκεται σε διεθνή ύδατα.

Λογικά είναι όταν προσπαθήσει το τουρκικό πλοίο να “πιάσει” λιμάνι στην Λιβύη να επέμβει η ευρωπαϊκή δύναμη ή όχι, ανάλογα με τις εντολές που θα δοθούν από το αρχηγείο.

Επίσης λιβυκά ΜΜΕ εντόπισαν 3 διαδοχικές άγνωστες πτήσεις μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, παρά την αναστολή της εναέριας κυκλοφορίας μεταξύ των δύο χωρών, ως μέρος των προληπτικών μέτρων για την καταπολέμηση του ιού, οι οποίες ξεκίνησαν από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης προς αυτό της πόλης Μιζουράτα.

Ένα αεροσκάφος Airbus A320-214 απογειώθηκε από το Αεροδρόμιο της Misurata, με κατεύθυνση προς το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, Τουρκία.

Ο Διεθνής Αερολιμένας της πόλης αυτής στην Λιβύη ως γνωστόν βρίσκεται υπό την κατοχή των ενόπλων πολιτοφυλακών της κυβέρνησης Al-Sarraj.

Ο πρωταρχικός στόχος της επιχείρησης ”IRINI” είναι να υποστηρίξει την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων, που επιβλήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Λιβύη.

https://twitter.com/scandura/status/1254692503091122177

https://twitter.com/ItaMilRadar/status/1254713795718664192

Χιλιάδες Σύροι μισθοφόροι και Τζιχαντιστές στην Λιβύη

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει να προσλαμβάνει Σύρους μισθοφόρους τους οποίους μεταφέρει στη Λιβύη για να πολεμήσουν για λογαριασμό της κυβερνήσεως της Τριπόλεως.

Ο διευθυντής του παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, δήλωσε ότι οι Σύριοι μισθοφόροι στην Τρίπολη αριθμούσαν περίπου 4.750 μισθοφόρους, ενώ ο αριθμός των μισθοφόρων που έφτασαν στα τουρκικά στρατόπεδα για να εκπαιδευτούν ανήλθε σε περίπου 1900 μισθοφόρους.

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Στρατού του Λιβύου, Ahmed al-Mismari, απέρριψε την Κυριακή ισχυρισμούς του υπουργού Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), Fathi Bashagha, ότι ο στρατός του Χαφτάρ θα χάσει την πόλη Tarhuna.

«Τέτοιες παρατηρήσεις στοχεύουν στην άνοδο του ηθικού των πολιτοφυλακών που πολεμούν μαζί του», είπε στην εφημερίδα Asharq Al-Awsat.

«Χρησιμοποιεί τέτοιου είδους ισχυρισμούς για να προκαλέσει μεγαλύτερη τουρκική παρέμβαση στον πόλεμο. Οι πολιτοφυλακές της Τριπόλεως προσπάθησαν να επιτεθούν στην Ταρχούνα από επτά μέτωπα σε μια ολοκληρωμένη επιχείρηση με την βοήθεια τουρκικών drone και χερσαίων δυνάμεων αλλά απέτυχαν παταγωδώς.» τόνισε.

«Η πόλη Tarhuna την ελέγχουμε καλά ενώ γνωρίζουμε όλους τους στόχους των πολιτοφυλακών της Τριπόλεως και είμαστε προετοιμασμένοι για αυτούς», τόνισε ο ίδιος.

Η Tarhuna βρίσκεται 88 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολη και αποτελεί την κύρια βάση εφοδιασμού για τις επιχειρήσεις του LNA στα δυτικά.

Οι παρατηρητές πιστεύουν ότι η στρατιωτική απώλεια της πόλης θα την προκαλέσει ένα μεγάλο πλήγμα στη σύγκρουση και θα αλλάξει το ρουν των γεγονότων.

Ο Μισμάρι κατηγόρησε την Τουρκία ότι υπονόμευσε την εκεχειρία που επιτεύχθκε στις 12 Ιανουαρίου μεταφέροντας μεγάλες ομάδες Σύρων και Τζιχαντιστών.

Αναφερόμενος σε πηγές του ο Μισμάρι είπε ότι περισσότεροι από 17.000 Τζιχαντιστές και Σύροι αντάρτες έχουν μεταφερθεί από τη Συρία στη Λιβύη. Περίπου 1.800 έχουν επιστρέψει αφού τραυματίστηκαν σε μάχες και περισσότεροι από 1.000 σκοτώθηκαν.

«Η Τουρκία έχει ισχυρό στρατό και είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Δεν έχει ωστόσο τις αρχές που θα της επιτρέψουν να επιτύχει νίκη στη μάχη. Υπερασπίζουμε το σωστό και το δίκαιο ενώ πιστεύουμε ότι η νίκη θα είναι στο πλευρό μας.

Η Τουρκία απειλεί πάντα να χρησιμοποιήσει υπερβολική βία εναντίον του στρατού μας. Στην πραγματικότητα, πριν από λίγες μέρες είδαμε τουρκικούς στρατιωτικούς ελιγμούς κοντά στην Τρίπολη, αλλά δεν μας τρομάζουν. Ξέρουμε τι θέλουν και είμαστε ένας εθνικός στρατός με μακρά ιστορία για αυτό και θα παλέψουμε μέχρι το τέλος. Αυτό ήταν το σύνθημα των προκατόχων μας καθώς αγωνίστηκαν εναντίον των Ιταλών αποικιοκρατών άλλωστε», κατέληξε ο Μισμάρι.

Τώρα ξεκινά ο κανονικός πόλεμος για την Λιβύη και η Τουρκία όπως δείχνουν τα πράγματα θα βρεθεί απομονωμένη από όλους, δεχόμενη απανωτές ήττες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.