ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Κ. Φίλης για Αγία Σοφιά: «Ο Ρ.Τ.Ερντογάν θέλει να γίνει ο νέος Κ. Ατατούρκ»

Κ. Φίλης για Αγία Σοφιά: «Ο Ρ.Τ.Ερντογάν θέλει να γίνει ο νέος Κ. Ατατούρκ»

Την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ για μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί σχολίασε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, σε τηλεοπτική εκπομπή.

Τα τουρκικά ρεπορτάζ το είχαν σίγουρο και σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας το επισημοποίησε. Η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης που λειτουργούσε ως μουσείο μπορεί να μετατραπεί σε τζαμί. Σημειώνεται ότι το ΣτΕ της Τουρκίας δίνει 30 ημέρες προθεσμία, κατά τις οποίες πρέπει να ληφθούν οι απαραίτητες διοικητικές αποφάσεις.

Απογοητευμένος και θυμωμένος από αυτήν την εξέλιξη, δήλωσε ο κ. Φίλης.

Σημείωσε δε, ότι η εν λόγω απόφαση «επιστεγάζει την κλήση και επιστροφή της Τουρκίας προς την Ανατολή.Είναι μια απόφαση που δείχνει ότι η σημερινή Τουρκία αντί να προοδεύσει, οπισθοδρομεί.

Μια απόφαση που έρχεται 86 χρόνια μετά να »διορθώσει» το ιστορικό κατά τον Ερντογάν λάθος από τον Κεμάλ και να χαράξει μια διαχωριστική γραμμή, μεταξύ του Ερντογάν και του Κεμάλ, μιας και ο Τούρκος πρόεδρος επιθυμεί να αποκαθηλώσει τον Κεμάλ, να τον αντικαταστήσει, να γίνει ο νέος Ατατούρκ».

Υπογράμμισε ωστόσο, ότι δεν γνωρίζουμε τον ακριβή τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιήσει ο Σουλτάνος αυτή την απόφαση. «Σε λίγες ώρες θα έχουμε ένα διάγγελμα. Δεν είμαι βέβαιος ότι θα πάρει άμεσα απόφαση να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να λειτουργεί η Αγία Σοφία τις Παρασκευές ως τζαμί και τις υπόλοιπες μέρες ως μουσείο ο κ. Φίλης μεταξύ άλλων είπε:

«Η πλήρης μετατροπή ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι η Αγία Σοφία σε τζαμί θα φέρει τον Ερντογάν σε αντιπαράθεση με πολλές χώρες και ηγεσίες και πιστεύω ότι το μετρά, ακόμα και αν δείχνει ότι επιδιώκει να μετατρέψει την Κωνσταντινούπολη σε επίκεντρο του μουσουλμανικού κράτους».

Ερωτηθείς μάλιστα, για την πιθανότητα να προχωρήσει στην υλοποίηση των απειλών του Ερντογάν και στο Αιγαίο και στο πώς μπορούμε να ερμηνεύσουμε αυτή την εξέλιξη, ο κ. Φίλης ανέφερε:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Βλέπουμε ότι παρότι λειτουργεί υπό διεθνή πίεση, περιφρονεί την πίεση και προχωρά σε αυτό που έχει εξαγγείλει. Άρα μπορεί να το κάνει και στην ανατολική Μεσόγειο. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση, ο αντίκτυπος του να προβεί σε έρευνες θα είναι μεγαλύτερος, ακόμα κι από αυτός στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.