ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

H Τουρκία επέκτεινε με NAVTEX τις έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα μέχρι τις 27 Αυγούστου (φωτό) (upd)

H Τουρκία επέκτεινε με NAVTEX τις έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα μέχρι τις 27 Αυγούστου (φωτό) (upd)

Παράταση μέχρι τις 27 Αυγούστου παρατείνονται οι τουρκικές έρευνες με NAVTEX για τις έρευνες του Oruc Reis, νότια του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Δύο είναι τα ενδεχόμενα για την παράταση των ερευνών: Είτε ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι φήμες ότι πιθανόν έχει εντοπιστεί κοίτασμα φυσικού αερίου ή υδριτών, είτε η Άγκυρα θέλει να δείξει ότι περιφρονεί την Αθήνα που ανέμενε με μεγάλη αγωνία να… σταματήσει τις έρευνες που επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο πρώην ΣΕΑ, ναύαρχος ε.α. Α.Διακόπουλος.

Η NAVTEX για τις έρευνες του Oruc Reis έληγε τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Η ανακοίνωση της παράτασης της NAVTEX έγινε από την υπηρεσία που εκδίδει τις ναυτικές οδηγίες.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη φάνηκε ότι ήταν αναμενόμενη καθώς έτσι όπως κινείται το ερευνητικό σκάφος έδειχνε ότι δεν κάνει καμία διαδικασία για να αποχωρήσει από την περιοχή.

Από τις 10 Αυγούστου μέχρι και σήμερα, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο με τον επιβλητικό Στόλο που το «προστατεύει» και τα βοηθητικά του Ataman και Cengiz Han, περιπλανώνται με χαμηλή ταχύτητα 4-5 κόμβων και σε κάποια διαστήματα ρίχνουν καλώδια μήκους χιλιομέτρων και προβαίνουν σε έρευνες.

Σύμφωνα με την παράνομη τουρκική NAVTEX που εκδόθηκε από τον σταθμό της Αττάλεας στις 10 Αυγούστου, οι έρευνες του Oruc Reis θα συνεχίζονταν μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα.

Το πρωί της Κυριακής το Oruc Reis συνέχιζε την πορεία του δυτικά-νοτιοδυτικά. Ώρα 10 της 23ης Αυγούστου το Oruc Reis και ο τουρκικός στολίσκος απείχαν περίπου 10 ναυτικά μίλια όποτε και θα ξανά έμπαιναν σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, κινούμενοι στο νοτιοανατολικό κομμάτι της NAVTEX.

Η ελληνική πλευρά απλώς παρακολουθεί την «κολονοσκόπηση» που γίνεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, κάνοντας επίδειξη… αδυναμίας με ένα μοναχικό πλοίο κατόπιν εντολών της κυβέρνησης να μην κλιμακώσουν οι ΕΔ, απέναντι στον τουρκικό Στόλο.

Πάντως η πιθανότητα να έχουν εντοπίσει κοίτασμα με «ένυδρα αέρια» – τα αποθέματα κατώτατου φυσικού αερίου (ο λεγόμενος «καύσιμος πάγος»), που είναι μια σχεδόν ανεξάντλητη και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας με προοπτική εκμετάλλευσης στο εγγύς μέλλον είναι σημαντική.

Μία από τις πολύ μεγάλες αποθέσεις ένυδρων αερίων βρίσκεται ακριβώς νότια του νησιού Καστελόριζο, όπου οι Τούρκοι διεξάγουν τώρα τις έρευνες.

Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας την παράταση της παράνομης τουρκικής ΝΑVTEX ανέφεραν:

«Η Τουρκία με τη συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της το μονο που κάνει είναι να δείχνει σε όλο τον κόσμο οτι η αναφορά στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρα προσχηματική. Με τη συμπεριφορά αυτή το μονο που καταφέρνει είναι αρνητικές συνέπειες για την ίδια».

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν κινούνται για 14η ημέρα στην περιοχή ερευνών που έχει επιλέξει η Άγκυρα προκειμένου να προωθήσει τον ισχυρισμό της ότι η συγκεκριμένη ζώνη αποτελεί τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Το πρωί της Κυριακής (23/08) το Oruc Reis συνέχιζε την πορεία του δυτικά-νοτιοδυτικά και απείχε περίπου 10 ναυτικά μίλια, και πλέον βρίσκεται ξανά σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας(35 ν.μ. εντός), κινούμενο στο νότιοανατολικο κομμάτι της Νavtex.

Την Τρίτη καταφθάνει στην Αθήνα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Mάας, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια και μετά θα δει τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη 26 Αυγούστου κυρώνονται στη Βουλή οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, ενώ η παράνομη Navtex της Τουρκίας λήγει τα μεσάνυχτα Τετάρτης προς Πέμπτη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.