ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Γενί Σαφάκ: «Casus belli αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο»

Γενί Σαφάκ: «Casus belli αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο»

Η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», σε σημερινό προκλητικό δημοσίευμά της με τίτλο: «Ψυχολογικός πόλεμος στο Αιγαίο – Η επέκταση από την Ελλάδα στα 12 ν.μ οδηγεί σε πόλεμο», υποστηρίζει πως η χώρα μας προσπαθώντας να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω «αμφισβητούμενων» νησιών του Αιγαίου, προχωράει σε κινήσεις με στόχο να εξασφαλίσει «ψυχολογική υπεροχή» στην περιοχή.

Η Αθήνα μετά την υπογραφή για καθορισμό ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, αποφάσισε προχωράει στην αύξηση των χωρικών της υδάτων στο Iόνιο Πέλαγος, στα 12 νμ. Ήδη από τη δεκαετία του 1990, η Ελλάδα επιχείρησε παρόμοια κίνηση στο Αιγαίο Πέλαγος, με την Τουρκία να θεωρεί την ενέργεια «Αιτία Πολέμου» (Casus belli).

Μιλώντας στην εφημερίδα ο Τούρκος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Selami Quran επεσήμανε, πως μία ανάλογη κίνηση της Ελλάδας στο Αιγαίο Πέλαγος θ’ αποτελούσε για την Τουρκία «ζήτημα επιβίωσης», επισημαίνοντας πως καμία τουρκική κυβέρνηση δεν μπορεί ν’ αποδεχτεί το Αιγαίο Πέλαγος να μετατραπεί σε «ελληνική θάλασσα».

Η εφημερίδα δημοσιεύει και χάρτες, που παρουσιάζει στο αναγνωστικό της κοινό, τι θα σημαίνει για την Τουρκία πιθανή αύξηση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.

Ενδιαφέρον έχει πως η Γενί Σαφάκ, αποκαλεί το Αιγαίο Πέλαγος και σε… «Θάλασσα των νήσων» (Adalar Denizi), όπως πρόσφατα πρότεινε ο απόστρατος ναύαρχος, Τσιχάτ Γιαϊτζί ο οποίος θεωρείται κύριος εμπνευστής των ακραίων διεκδικήσεων της Άγκυρας στο Αιγαίο Πέλαγος και στην ανατολική Μεσόγειο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Γενικά και σήμερα, έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος στην Τουρκία, αναφέρονται στην απόφαση της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ν,μ, στο Ιόνιο Πέλαγος, ερμηνεύοντας την ενέργεια ως «πρόκληση» και «κίνηση που θα κλιμακώσει την ένταση» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.