ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Al Monitor: «Η Τουρκία ζητά από το ΝΑΤΟ τον πλήρη έλεγχο των Στενών των Δαρδανελίων»

Για να δώσει το «ΟΚ» για την ένταξη της Σουηδία στη Συμμαχία

Al Monitor: «Η Τουρκία ζητά από το ΝΑΤΟ τον πλήρη έλεγχο των Στενών των Δαρδανελίων»

H Tουρκία βάζει νέα εμπόδια στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς απαιτεί τον πλήρη έλεγχο των Στενών των Δαρδανελιών. 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Al Monitor», η Τουρκία ζητά από το NATO να χαρακτηριστούν τα Στενά των Δαρδανελίων (Ελλήσποντος) ως «Τουρκικά Στενά», πράγμα που μπορεί να δώσει στην Άγκυρα περισσότερο έλεγχο σχετικά με το ποιος «μπαίνει» και ποιος «βγαίνει» από τη Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο μέσω της Θάλασσας του Μαρμαρά.

Όπως αναφέρουν ανώνυμες πηγές στο Al Monitor, η Τουρκία βάζει «φρένο» στο κείμενο του αναθεωρημένου αμυντικού σχεδίου της Συμμαχίας. Ανάμεσα στις αντιρρήσεις που θέτει, θέλει το κείμενο να αναφέρεται σε κρίσιμες πλωτές οδούς που συνδέουν τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο ως «Τουρκικά Στενά» και όχι ως «Στενά». Η Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, η οποία ρυθμίζει τη θαλάσσια κυκλοφορία μέσω των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, τα αναφέρει απλώς ως «Στενά». Αν αυτές οι θαλλάσιες οδοί γίνουν τουρκικές, τότε «μπορεί να υπονομευτούν τα δυτικά συμφέροντα», αναφέρουν οι πηγές.

Η Ελλάδα αντιστέκεται σθεναρά στις αξιώσεις της Τουρκίας και η Βρετανία προσπαθεί να μεσολαβήσει ανάμεσα στις δύο πλευρές, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι πηγές.

Η Τουρκία μπλοκάρει την αναθεώρηση των αμυντικών σχεδίων του NATO, καθώς διαφωνεί με τη διατύπωση των γεωγραφικών τοποθεσιών, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

Τα αμυντικά σχέδια περιλαμβάνουν χιλιάδες σελίδες μυστικών στρατιωτικών σχεδίων που θα περιγράφουν λεπτομερώς πώς θα απαντούσε η συμμαχία σε μια ρωσική επίθεση. Όπως αναφέρουν διπλωμάτες της Συμμαχίας, «υπάρχει μία ακόμη ευκαιρία να λυθεί το πρόβλημα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ατζέντα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ερχόμενη σύνοδο είναι «φορτωμένη», καθώς αναμένεται να έχει συνομιλίες για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία, για την έγκριση του αναθεωρημένου αμυντικού σχεδίου, αλλά και την συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.