
Στην τουρκική Εθνοσυνέλευση κατατέθηκε η πρόταση νόμου για την επικύρωση της αμυντικής συμφωνίας της Τουρκίας με το Πακιστάν και τη Σαουδική Αραβία, η οποία είναι γνωστή ως «Συμμαχία της Μέκκας».
Η κατάθεση της πρότασης αποτελεί το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, μέσω της οποίας θα κριθεί η επικύρωση της συμφωνίας που αποσκοπεί στην ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των τριών κρατών.
Κεντρικό σημείο της συμφωνίας είναι η πρόβλεψη ότι μια ένοπλη επίθεση εναντίον οποιασδήποτε από τις τρεις χώρες θα θεωρείται επίθεση εναντίον όλων.
Με αυτόν τον τρόπο, η Άγκυρα, το Ισλαμαμπάντ και το Ριάντ επιδιώκουν να ενισχύσουν την κοινή αποτροπή και να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας.
Η συμφωνία περιλαμβάνει, επίσης, συνεργασία σε στρατιωτικές δραστηριότητες, στην αμυντική βιομηχανία, στην εκπαίδευση και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας, καθώς και στην ανάπτυξη και παραγωγή αμυντικών συστημάτων.
Μετά την κατάθεση της πρότασης νόμου, ακολουθεί η εξέτασή της από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και η συζήτηση στην Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης.
Η ολοκλήρωση της διαδικασίας προϋποθέτει την προβλεπόμενη έγκριση και την τήρηση των σχετικών διεθνών διατυπώσεων.
Το ζήτημα έχει προκαλέσει συζητήσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, καθώς η συμφωνία ενδέχεται να δημιουργήσει σημαντικές αμυντικές δεσμεύσεις. Βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει να διευκρινιστεί το εύρος των υποχρεώσεων που αναλαμβάνει η χώρα.
Η επικύρωση, πάντως, δεν συνεπάγεται αυτομάτως αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στο εξωτερικό. Για μια τέτοια κίνηση απαιτείται η προβλεπόμενη κοινοβουλευτική εξουσιοδότηση, σύμφωνα με το άρθρο 92 του τουρκικού Συντάγματος, ανάλογα με την περίπτωση.
Η υπογραφή στη Μέκκα
Η συμφωνία υπογράφηκε στις 7 Αυγούστου στη Μέκκα από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρωθυπουργό του Πακιστάν, Μουχάμαντ Σεχμπάζ Σαρίφ, και τον πρίγκιπα διάδοχο και πρωθυπουργό της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Στο κείμενο προβλέπεται ότι η συνεργασία δεν στρέφεται εναντίον τρίτης χώρας, ενώ διευκρινίζεται ότι δεν υποκαθιστά τις υποχρεώσεις της Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Η ημερομηνία έναρξης ισχύος της συμφωνίας θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης και τις ειδικότερες διατάξεις της.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.