ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Τουρκία: Μεγάλος νικητής ο Ρ.Τ.Ερντογάν με 51,8% στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών – Γιατί επικράτησε (upd 4)

Οι Τούρκοι πολίτες επιβράβευσαν τα επιτεύγματα του μεγαλύτερου ηγέτη της χώρας τους μετά τον Κεμάλ - Πανηγυρισμοί μέσα στην Αγία Σοφία

Τουρκία: Μεγάλος νικητής ο Ρ.Τ.Ερντογάν με 51,8% στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών – Γιατί επικράτησε (upd 4)

(Ανανέωση 19:27): Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ο μεγάλος νικητής του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, καθώς επιβεβαιώθηκαν τα όσα φαίνονταν από τη στιγμή που βγήκαν στη δημοσιότητα τα πρώτα αποτελέσματα. 

Οι Τούρκοι πολίτες επιβράβευσαν το γεγονός ότι ο μετριοπαθής ισλαμιστής πρωθυπουργός έκανε μέσα στις δύο δεκαετίες διακυβέρνησης  την χώρα τους μία από τις μεγάλες παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις, με πλήρη απεξάρτηση από την δυτική επιρροή, ηγέτιδα στην δυτική Ασία και μεγάλη στρατιωτική δύναμη και του έδωσαν άλλη μία πενταετία διακυβέρνησης, που πιθανότατα να είναι και η τελευταία του, καθώς η υγεία του δύσκολα θα του επιτρέψει κάτι παραπάνω.

Του έδωσαν, βασικά, τον χρόνο, να ετοιμάσει την διάδοχη κατάσταση στο AKP, αλλά και στην Τουρκία.

O Ρ.Τ.Ερντογάν και ο κυβερνητικός μηχανισμός απέδειξαν ότι διαχειρίστηκαν εξαιρετικά αποτελεσματικά -και προς όφελός τους, τελικά- την δραματική κατάσταση που δημιούργησαν οι σεισμοί στην νοτιοανατολική Τουρκία, ενώ κατάφεραν και ανταποκρίθηκε εξαιρετικά αποτελεσματικά την κρίση του Covid-19, χωρίς να κλείσει την τουρκική οικονομία στον βαθμό που την έκλεισαν οι δυτικοί.

Έγινε μεγάλος παίκτης επί ίσοις όροις στο γεωπολιτικό παίγνιο της περιοχής (συμφωνία Αστάνα, δορυφοροποίηση Λιβύης, αποκατάσταση σχέσεων με Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ, «προστάτης» του Κατάρ κλπ.), καταφέρνοντας να επιβιώσει του πραξικοπήματος του 2016, που του άνοιξε το δρόμο, εν τέλει για την πολιτική κυριαρχία.

Σύμφωνα με καταμετρημένο τα 99,3% των ψήφων ο Ερντογάν έλαβε 51,08% και ο Κιλιτσντάρογλου 48,92 %.

Αυτό σημαίνει και την πολιτική αποστρατεία του κεμαλιστή Κ.Κιλιτσντάρογλου, αλλά και της ακροδεξιάς Ακσενέρ.

https://twitter.com/BstBdm/status/1662855973529083906?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1662855973529083906%7Ctwgr%5Ed887315ee4ce5efb787607b7e87c682ada0c091d%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1375982%2Flive-update-oi-ekloges-stin-tourkia-lepto-pros-lepto-i-mahi-erdogan-kilitsdaroglou%2F

Αξίζει αν σημειωθεί ότι αυτή είναι η 11 (!) συνεχόμενη φορά που ο Ρ.Τ.Ερντογάν κερδίζει τις εκλογές στην Τουρκία.

«Σεβαστείτε το αποτέλεσμα του λαού», είπε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν. «Σήμερα είναι η μέρα που θα θυμόμαστε για πάντα», είπε μεταξύ άλλων.

Μετά τη νίκη του Ρ.Τ.Ερντογάν και παρόλο που σήμερα ήταν μια βροχερή ημέρα στην Κωνσταντινούπολη οι οπαδοί του βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν με σημαίες και τραγούδια, ένα κλίμα που επικρατούσε σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Επίσης εκατοντάδες υποστηρικτές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκαν το βράδυ της Κυριακής (28/5) μέσα στην Αγία Σοφία για να πανηγυρίσουν τη νίκη του στις εκλογές.

Μια πρώτη δήλωση από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κιλιτσντάρογλου. Ο εκπρόσωπος του κόμματος ζητά από τους υποστηρικτές του κόμματος να συνεχίσουν να παρακολουθούν την καταμέτρηση στις κάλπες.

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματά μας, η κούρσα είναι στήθος με στήθος. Συνεχίστε να κάνετε το καθήκον σας μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία», είπε.

Άφησε και μια αιχμή κατά της απόφασης του Ερντογάν να εκφωνήσει νικητήριο λόγο στους υποστηρικτές του από την έδρα του AKP στην Άγκυρα, ο εκπρόσωπος του CHP είπε ότι «κανένας δεν πρέπει να προσπαθεί να θολώσει τα νερά με ομιλίες στο μπαλκόνι».

Τη νίκη του Ρ.Τ.Ερντογάν την επιβεβαίωσε μέχρι και το πρακτορείο ΑΝΚΑ που είναι προσκείμενο στην αντιπολίτευση στην Τουρκία, το οποίο του έδωσε 50,64% έναντι 49,36% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ερντογάν: Εμφανίστηκε στην κορυφή λεωφορείου – Τραγούδησε, ευχαρίστησε και φώναξε «μπάι μπάι Κεμάλ»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε στην κορυφή ενός λεωφορείου και αφού τραγούδησε ευχαρίστησε τον λαό για τη νίκη που του έδωσε.

Στην ομιλία του δεν εμφανίστηκε ενωτικός, το άκρως αντίθετο, είχε δηλητηριώδη σχόλια για τους αντιπάλους του.

«Σήμερα πρώτα ο θεός είναι μια μεγάλη μέρα. Αγαπητοί μου φίλοι με σεβασμό ευχαρiστώ όλους τους πολίτες

O λός με την πρότιμήση του μου έδωσε τη διοίκηση για πέντε ακόμη χρόνια. Ευχαριστώ κάθε τμήμα του έθνους μας.

Η αγάπη αυτή δεν τελειώνει εδώ.

Κοιτάξτε τον Κεμάλ, αυτή η πορεία δεν μένει μόνο για αύριο δεν θα ηττηθεί ποτέ. Εμείς ανήκουμε στην Τουρκία και η Τουρκία σε εμάς.

Αν θέλετε να τους πούμε άλλη μια φορά μπάι μπάι κύριε Κεμάλ», είπε ενώ οι συγκεντρωμένοι από κάτω φώναζαν το σύνθημα «μπάι μπάι Κεμάλ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μύλος έγινε στην Τουρκία καθώς το TVNET, το Yeni Şafak και το TV100 άρχισαν να διαδίδουν τα δεδομένα της ψηφοφορίας πριν λήξει η απαγόρευση μετάδοσης, που είχε οριστεί για τις 18:30.

Η νίκη του Ρ.Τ.Ερντογάν είχε διαφανεί από νωρίς, καθώς με 43,91%, ο Ρ.Τ.Ερντογάν λάμβανε το 57,09%, ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συγκέντρωνε 42,91%.

Νωρίτερα και με καταμετρημένο το 20,6%, ο Ερντογάν λάμβανε το 60,8%, ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λαμβάνει το 36%, ενώ και με καταμετρημένο το 11,5% των ψήφων ο Ερντογάν έδειχνε να παίρνει 64%.

Ο λόγος που μειώθηκε η διαφορά του Ρ.Τ.Ερντογάν είναι ενσωματώθηκαν οι ψήφοι από τα αστικά κέντρα, εκεί που έχει υπεροχή ο Κ.Κιλιτσντάρογλου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Κωνσταντινούπολη, εκεί που με καταμετρημένο το 42%, ο Κιλιντσντάρολγου προηγείται με  50,02%. Ο Ερντογάν έχει το 49,8%.

Ο Κ.Κιλιντσντάρολγου πήρε τη νίκη στη Σμύρνη, εκεί που με καταμετρημένο το 50.44% παίρνει το 65.37%. 

Aξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η συμμετοχή στον β’ γύρο των προεκλογικών εκλογών στην Τουρκία έφτασε στο 84,93% έναντι 88,84% στον πρώτο γύρο.

https://twitter.com/BstBdm/status/1662835251125575682

Πρώτος στους Τούρκους στην Ελλάδα ο Κ.Κιλιτσντάρογλου 

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται άνετα με 71,4% έναντι 28,5% για τον Ερντογάν, στους Τούρκους στην Ελλάδα, με καταμετρημένο περίπου το ένα τρίτο των ψήφων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στον πρώτο γύρο το ποσοστό ήταν 75,88% υπέρ του Κιλιτσντάρογλου και 16,99% για τον Ερντογάν.

#038;feature=youtu.be&ab_channel=PronewsTV
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.