ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Φονικοί σεισμοί 7,7 Ρίχτερ στην Τουρκία: Πάνω από 2.700 οι νεκροί – Φόβοι ότι θα ξεπεράσουν τους 10.000 (βίντεο-φωτό)

Συγκλονιστικές οι εικόνες που έρχονται από την γειτονική χώρα

Φονικοί σεισμοί 7,7 Ρίχτερ στην Τουρκία: Πάνω από 2.700 οι νεκροί – Φόβοι ότι θα ξεπεράσουν τους 10.000 (βίντεο-φωτό)

Γιγάντια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης χιλιάδων ανθρώπων βρίσκεται σε εξέλιξη σε μεγάλο μέρος της νότιας – νοτιοανατολικής Τουρκίας και της βόρειας Συρίας, μετά τον σεισμό των 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο κοντά στο τουρκικό Γκάζιαντεπ, τα ξημερώματα (04.17 τοπική ώρα), αλλά και τον ίδιου μεγέθους μετασεισμό στις 12:24 (ώρα Ελλάδος).

Μέχρι στιγμής κοστίσει τη ζωή αθροιστικά και στις δύο χώρες σε περισσότερους από 2.700 ανθρώπους (13.572 οι τραυματίες), με το Αμερικανικό Κέντρο Γεωλογικής Έρευνας να εκτιμά ότι ο τελικός απολογισμός σε απώλεια ζωών μπορεί να είναι υψηλότερος και των 10.000.

Το επίκεντρο του δεύτερου μεγάλου σεισμού ήταν 67χλμ. βορειοανατολικά της πόλης Καχραμανμαράς, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, σε μια από τις περιοχές δηλαδή που διεξάγονται επιχειρήσεις διάσωσης εγκλωβισμένων στα συντρίμμια.

Ο δεύτερος ισχυρότατος σεισμός προκάλεσε νέες σκηνές πανικού και χάους  στην Τουρκία καθώς είναι σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης στα περισσότερα από 2.800 κτήρια στην Τουρκία που κατέρρευσαν από το προηγούμενο χτύπημα του εγκέλαδου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, λόγω της ώρας που εκδηλώθηκε ο πρώτος σεισμός, κοιμούνταν στα σπίτια τους, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα τον φόρο αίματος της φυσικής καταστροφής.

https://twitter.com/Space_PHD/status/1622548802312998915

https://twitter.com/Malik_6342/status/1622548835602948097

Ηγέτες χωρών από όλο τον κόσμο (μέχρι στιγμής 45, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα) έχουν ήδη δεσμευτεί για αποστολή βοήθειας, μετά από διεθνή έκκληση την οποία πραγματοποίησε η τουρκική κυβέρνηση.

Όσον αφορά την ελληνική βοήθεια, αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με C-130 η αποστολή βοήθειας της Ελλάδας για την Τουρκία, έπειτα από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα στη Νοτιοανατολική Τουρκία και Συρία.

Οι σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί από εκατομμύρια ανθρώπους, πέραν της Τουρκίας και της Συρίας, σε Λίβανο, Κύπρο και Ισραήλ, αλλά ελαφρύτερα και σε άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής (Ιράκ, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Ρωσία, Αρμενία).

Η ισχύς του αρχικού σεισμού τον κατατάσσει ως το μεγαλύτερο που έχει συμβεί στον γεωγραφικό χώρο της σημερινής Τουρκίας εδώ και «εκατοντάδες χρόνια», τονίζει εξάλλου ο καθηγητής Μαρτίν Μάι, ο οποίος μελετά τη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Επταήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο Ρ.Τ.Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος κήρυξε επταήμερο εθνικό πένθος μετά τους φονικούς σεισμούς.

«Λόγω των σεισμών που σημειώθηκαν στη χώρα μας στις 6 Φεβρουαρίου κηρύχθηκε εθνικό πένθος διάρκειας επτά ημερών. Η σημαία μας θα κυματίζει μεσίστια μέχρι τη δύση του ηλίου της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου σε όλη τη χώρα μας και σε κτίρια τουρκικών αντιπροσωπειών στο εξωτερικό», έγραψε ο Ερντογάν στο Twitter.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.