ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν θέλει να ιδρύσει κόμμα στη Γερμανία – Οι τέσσερις βασικοί υποψήφιοι

Η 25χρονη που προωθεί τον Τούρκο πρόεδρο

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν θέλει να ιδρύσει κόμμα στη Γερμανία – Οι τέσσερις βασικοί υποψήφιοι

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Bild», θέλει να ιδρύσει κόμμα στη Γερμανία, με την ονομασία «DAVA» (Δημοκρατική Συμμαχία για την Πολυμορφία και την Αφύπνιση).

Στόχος του είναι να ιδρύσει το τελευταίο παρακλάδι του κυβερνώντος κόμματός του «Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη».

Στο πλαίσιο των κομματικών διεργασιών για τις επικείμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου, ο Ρ.Τ.Ερντογάν, αδράττει την ευκαιρία για να δοκιμάσει τις δυνάμεις του εκμεταλλευόμενος τα 2,5 εκατομμύρια μουσουλμάνων που διαμένουν στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης, έχουν γερμανικό διαβατήριο όπως και δικαίωμα ψήφου.

Με την αλλαγή του νόμου περί ιθαγένειας που προγραμματίζεται από τον Απρίλιο του 2024, θα μπορούσαν να προστεθούν μέχρι κι άλλα 2,5 εκατομμύρια μουσουλμάνοι Γερμανοί πολίτες με δικαίωμα ψήφου.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια δυνητική βάση ψηφοφόρων για το κόμμα «DAVA» πέντε εκατομμυρίων ψήφων, όπως επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα.

Στο άρθρο της «Bild», o αρθρογράφος επισημαίνει ότι ο Ερντογάν είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους Τούρκους που διαμένουν στη Γερμανία.

«Ο Ερντογάν έλαβε περίπου 500.000 ψήφους από Τούρκους πολίτες στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου 2023. Πρόκειται για ένα ποσοστό της τάξης του 67% των ψήφων!» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, υπάρχουν ήδη και οι πρώτοι υποψήφιοι, όλοι Τούρκοι, δύο γιατροί, «ένας εκ των οποίων σεσημασμένος για την υποστήριξή του στη Χαμάς», ένας δικηγόρος κι ένας που αυτοπροσδιορίζεται ως προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος αναλαμβάνει και αρχηγός του κόμματος.

Οι υποψήφιοι του τουρκικού κόμματος «Dava»

Τέσσερις είναι οι βασικοί υποψήφιοι του τουρκικού κόμματος που θέλει να ιδρύσει στη Γερμανία ο Ερντογάν.

Ο ένας είναι ο γιατρός από το Αμβούργο, γνωστός ως Μουσταφά Γιολντάς, ο οποίος έχει μπει στη λίστα του υπουργείου Εσωτερικών ως υποστηρικτής της Χαμάς και των συνδεδεμένων μαζί της οργανώσεων, ο άλλος γιατρός είναι ο Αλί Ιχσάν Ουνλού από την Κάτω Σαξονία, μέλος της τοπικής οργάνωσης DITIB, η οποία τελεί υπό τον άμεσο έλεγχο της τουρκικής υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων.

Τρίτος είναι ο δικηγόρος Φατίχ Ζινγκάλ από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, πρώην μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), από το οποίο αποχώρησε προκειμένου να ασχοληθεί με την προβολή του «ΑΚΡ» στην Ευρώπη και τέταρτος είναι ο αυτοαποκαλούμενος ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ταϊφίκ Εζτζάν, ο οποίος θεωρείται ως φαβορί για την αρχηγία του «DAVA».

Η προεκλογική εκστρατεία του Ερντογάν ενόψει των ευρωεκλογών θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από συνδρομές μελών και χορηγών από τη Γερμανία.

Στις ιστοσελίδες τους, άλλες εφημερίδες φιλοξενούν δηλώσεις Γερμανών πολιτικών, όπως της προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Σάσκια Έσκεν, η οποία τόνισε στην εφημερίδα «Die Welt» ότι «είναι σημαντικό να καταστήσουμε σαφές στους τουρκικής καταγωγής συμπολίτες μας στη Γερμανία ότι είμαστε ένας λαός, κι ότι δεν θα επιτρέψουμε σε δυνάμεις, όπως σε αυτά τα ακροδεξιά εξτρεμιστικά δίκτυα που θέλουν να απελάσουν μετανάστες, να έρθουν κοντά στην εξουσία, αλλά φυσικά και οι διχαστικές τάσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν πρέπει να παίξουν ρόλο ούτε εδώ».

Σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος την οποία επικαλείται η γερμανική εφημερίδα, το DAVA απαιτεί τα άτομα με ξένη καταγωγή να αποκτήσουν πλήρη δικαιώματα, επισημαίνοντας ότι πολύ συχνά, «όταν αναζητούν διαμέρισμα ή εργασία, αλλά και σε πολλές καθημερινές καταστάσεις, όπως η επικοινωνία με τις αρχές, αισθάνονται ότι δεν γίνονται δεκτοί ως πλήρη μέλη της ευρωπαϊκής κοινωνίας».

Το κόμμα θέτει επίσης ως στόχο την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και των προβλημάτων της τρίτης ηλικίας ζητώντας επιπλέον κοινωνικά επιδόματα και ζητά «μια ρεαλιστική και χωρίς ιδεολογία πολιτική για τους πρόσφυγες».

Οι λίστες με τους υποψηφίους για τις ευρωεκλογές θα πρέπει να έχουν κατατεθεί έως τις 18 Μαρτίου.

Στις ευρωεκλογές δεν υπάρχει το όριο του 5%, όπως ισχύει στο εσωτερικό της Γερμανίας, αλλά ούτως ή άλλως, όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Bild», ένα τέτοιο κόμμα θα μπορούσε να απευθυνθεί σε μια δεξαμενή περίπου 5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων.

Σήμερα στη Γερμανία διαμένει 2,5 εκατομμύρια μουσουλμάνοι με δικαίωμα ψήφου, ενώ, όταν αλλάξει ο νόμος περί ιθαγένειας, τον ερχόμενο Απρίλιο, θα προστεθούν περίπου άλλοι τόσοι. Εδώ ακριβώς ποντάρει ο Σουλτάνος του Βοσπόρου.

«Σήμα συναγερμού για τη Γερμανία»

«Το κόμμα DAVA στο οποίο συμμετέχει ο γιατρός του Αμβούργου Μουσταφά Γιολντάς, θέλει να καταπολεμήσει την φτώχεια των παιδιών και των ηλικιωμένων μέσω κοινωνικών επιδομάτων. Ζητεί επίσης για «μια ρεαλιστική και χωρίς ιδεολογία προσφυγική πολιτική». Αυτό πρακτικά σημαίνει: ανοιχτά σύνορα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, Γιοαχίμ Χέρμαν, κρούει ήδη τον κώδωνα του κινδύνου:

«Εκ πρώτης όψεως, όλα δείχνουν ότι οι κομματικοί φίλοι του Ερντογάν προσπαθούν να ασκήσουν άμεση επιρροή στο Ευρωκοινοβούλιο», επισημαίνει ο Χέρμαν στην εφημερίδα «Die Welt».

Πυρ και μανία είναι ο τουρκικής καταγωγής, σταθερός επικριτής του Ταγίπ Ερντογάν, υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Τζεμ Έτζντεμιρ (Πράσινοι).

Σχολιάζοντας στο Twitter τα σχέδια Ερντογάν περί ίδρυσης ενός κόμματος αλά AKP στη Γερμανία, επισημαίνει:

«Ένα παρακλάδι του Ερντογάν, το οποίο θα είναι υποψήφιο στις εκλογές εδώ, είναι το τελευταίο που χρειαζόμαστε».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), Γενς Σπαν προειδοποίησε με ανάρτησή του στο Twitter ότι, «κάτι τέτοιο θα ήταν ένα ακόμη ακραίο κόμμα στη χώρα μας», ενώ ο αρμόδιος του CDU για θέματα εσωτερικής πολιτικής Κρίστοφ ντε Βρίες υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση Σολτς δεν πρέπει να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια.

«Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πάρει ελαφρά την υπόθεση ίδρυσης ενός τέτοιου κόμματος». Είναι επείγον οι υπηρεσίες ασφαλείας να παρακολουθούν στενά όλες τις δραστηριότητες αυτού του κόμματος και τις διασυνδέσεις του με την τουρκική κυβέρνηση προκειμένου να παρέμβουν, εάν η Αγκυρα ασκήσει άμεση επιρροή», εξήγησε ο Γενς Σπαν.

Η 25χρονη που προωθεί τον Ερντογάν

Κι ενώ το άρθρο της εφημερίδας έχει φέρει τα πάνω-κάτω στη Γερμανία, η «Bild» αποκαλύπτει και το ισχυρό όπλο στη φαρέτρα του Ερντογάν για την ίδρυση του νέου κόμματος στη Γερμανία.

Είναι νέα, έχει μεταπτυχιακό ως ηλεκτρολόγος μηχανικός και το όνομά της είναι Γιόνκα Καγιάογκλου.

Η 25χρονη έχει αναλάβει την προώθηση του κόμματος που θέλει να συστήσει ο Ερντογάν στη Γερμανία προκειμένου να συμμετέχει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Η Καγιάογκλου γράφει ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Είμαι περήφανη ως υποψήφια του κόμματος DAVA για το Ευρωκοινοβούλιο στην 5η θέση!» Η νεαρή που κάνει διαφήμιση στον Τούρκο πρόεδρο, σύμφωνα με το προφίλ της στο LinkedIn, σπούδασε στη Στουτγάρδη και το Ουλμ της Γερμανίας.

Εργάστηκε για ένα διάστημα στην αυτοκινητοβιομηχανία Mercedes (στο τμήμα συστημάτων υποβοήθησης οδηγού) και την κατασκευαστική εταιρεία Strabag-Züblin (υπεύθυνη για την ψηφιοποίηση).

Επιπλέον, ήταν λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του κρατιδίου Βάδη-Βυρτεμβέργη .

Μέχρι τον Απρίλιο του 2021, η Καγιάογλου ήταν πρόεδρος της νεολαίας «UID» στο γερμανικό κρατίδιο.

Η «Ένωση Διεθνών Δημοκρατών» (συντομογραφία του «UID») είναι μια οργάνωση- λόμπι του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος «AKP».

Το 2017, το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος ανακοίνωσε ότι έχει υπό παρακολούθηση το «UID» με τις κατηγορίες του ασυμβίβαστου και τις φιλελεύθερες και δημοκρατικές αρχές.

Η 25χρονη Τουρκάλα υποστηρίζει ότι προωθεί την καταπολέμηση των διακρίσεων, αλλά αρέσκεται να ποζάρει στο πλευρό του Ερντογάν.

Η Καγιάογκλου έχει συναντήσει ουκ ολίγες φορές τον Τούρκο πρόεδρο. Μια φωτογραφία από τον Μάιο του 2022 την δείχνει δίπλα στον Σουλτάνο του Βοσπόρου, στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης νέων στην οποία συμμετείχε για λογαριασμό της «UID».

Έγκυρες πηγές που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζουν ότι η Γιόνκα Καγιάογκλου προέρχεται από το κλασικό συντηρητικό-θρησκευτικό περιβάλλον του AKP.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ίδια, ωστόσο, ισχυρίζεται ότι θέλει να αγωνιστεί κατά των διακρίσεων και του ρατσισμού ενώ τάσσεται υπέρ μιας εξωτερικής πολιτικής που προωθεί και υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αξίες παγκοσμίως».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.