Οι ΗΠΑ ζητούν από την Τουρκία να σταματήσει τις πτήσεις προς τη Ρωσία – Απειλούν με κυρώσεις προσώπων

Η Τουρκία είναι μια από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη που δεν έχει διακόψει εντελώς τις σχέσεις με τη Μόσχα

Οι ΗΠΑ ζητούν από την Τουρκία να σταματήσει τις πτήσεις προς τη Ρωσία – Απειλούν με κυρώσεις προσώπων

Μεγάλη πίεση ασκείται από την Ουάσιγκτον προς την Τουρκία, ώστε η τελευταία να σταματήσει, επιτέλους, τις αεροπορικές εταιρείες προς Ρωσία και Λευκορωσία, κυρίως για εκείνα τα δρομολόγια όπου χρησιμοποιούνται αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής.

Μάλιστα, η πίεση έχει ασκηθεί αφήνοντας σε προοπτική τις κυρώσεις σε βάρος διαφόρων προσώπων από τον επιχειρηματικό κόσμο της Τουρκίας, που βρίσκονται κοντά στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτά τα άτομα ενδέχεται να διακινδυνεύσουν, σύμφωνα με έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal», μέχρι φυλάκισης, μεγάλα πρόστιμα ή άρση εξαγωγικών προνομίων πέρα ​​από τον Ατλαντικό.

Ομοίως, η πίεση που ασκείται για τις πτήσεις προς τη Ρωσία θεωρείται επίσης ως μια ισχυρή δοκιμασία αυτού που η Άγκυρα χαρακτηρίζει ως συμμαχία με τις ΗΠΑ, εντός του οργανισμού του ΝΑΤΟ και ως συντονισμό της διπλωματικής εργασίας των χωρών, σε πολλούς τομείς.

Η Τουρκία είναι μια από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη που δεν έχει διακόψει εντελώς τις σχέσεις με τη Μόσχα. Αντίθετα, ο ίδιος ο Ερντογάν έχει ασκήσει πολλές φορές πιέσεις για να είναι μεσολαβητής μεταξύ των εμπλεκομένων μερών (Ρωσίας και Ουκρανίας), διοργανώνοντας αρκετές συναντήσεις, εκ των οποίων υπήρξαν ορισμένες επιτυχίες.

Μία από αυτές είναι η συμφωνία για το σιτάρι, που επιτρέπει στην Ουκρανία να εξάγει μεγάλη ποσότητα σιτηρών από τα νότια λιμάνια της χώρας χωρίς κανένα πρόβλημα, χωρίς να συναντά εμπόδια από τη ρωσική πλευρά.

Με τον έλεγχο της Άγκυρας στα στενά του Βοσπόρου, ο Ερντογάν είχε ένα ισχυρό κλειδί για να κρατήσει υπό έλεγχο, τόσο το Κίεβο όσο και το Κρεμλίνο.

Ωστόσο, επιτρέποντας πτήσεις προς τη Μόσχα, όλα έρχονται σε αντίθεση με τις πολιτικές που επιδιώκουν να αναλάβουν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εν τω μεταξύ, η αμερικανική πίεση έχει αναπτυχθεί σε υψηλά επίπεδα και αναμένεται τι θα γίνει και αν θα υπάρξει ή όχι αντίσταση από την τουρκική πλευρά, δεδομένων των προηγούμενων προβλημάτων με την Ουάσιγκτον, στο θέμα της στήριξης των Κούρδων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.