ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Πληθωρισμός στην Τουρκία: Με τα χρήματα που αγόραζες αυτοκίνητο τώρα παίρνεις… iPhone 14

Δείτε την ανάρτηση δημοσιογράφου του Economist

Πληθωρισμός στην Τουρκία: Με τα χρήματα που αγόραζες αυτοκίνητο τώρα παίρνεις… iPhone 14

Μία αποκαλυπτική ανάρτηση σχετικά με τον αλματώδη πληθωρισμό στην Τουρκία έκανε ο Τούρκος ανταποκριτής του «The Economist», Piotr Zalewski.

Ο δημοσιογράφος δημοσίευσε μία φωτογραφία όπου φαίνεται ξεκάθαρα η εκρηκτική άνοδος των τιμών στα αγαθά της γειτονικής μας χώρας τον τελευταίο χρόνο.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει ο ανταποκριτής, με τα χρήματα που οι Τούρκοι πολίτες μπορούσαν πριν από επτά χρόνια να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο, πλέον μπορούν να αγοράσουν μόνο ένα κινητό.

Στην εικόνα βλέπουμε ένα αυτοκίνητο μάρκας «Volgswagen» (Golf), το οποίο σύμφωνα με τον Zalewski κόστιζε 55.000 τουρκικές λίρες το 2015. Επτά χρόνια μετά, το νέο κινητό «iPhone 14 Pro Max» κοστίζει 57.199 τουρκικές λίρες.

Η φωτογραφία συνοδεύεται με μία λεζάντα που αναγράφει: «Πληθωρισμός στην Τουρκία. Πριν από επτά χρόνια, 55.000 μπορούσαν να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο. Σήμερα, με αυτό το ποσό μπορείς να πάρεις ένα τηλέφωνο».

Η παραπάνω δημοσίευση προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς χρήστες να συμφωνούν με το δημοσιογράφο και άλλους να εκφράζουν αντιρρήσεις.

«Οι φόροι τόσο για τα αυτοκίνητα όσο και για τις ηλεκτρικές συσκευές έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία 7-10 χρόνια. Ο φόρος για ένα τηλέφωνο φτάνει σχεδόν στο 50% της αρχικής τιμής του. Οι τιμές των αυτοκινήτων επίσης αυξάνονται σημαντικά σε σχέση με το αρχικό ποσό που τα πουλάει ο παραγωγός», έγραψε ένας χρήστης.

Από την άλλη, ορισμένοι θεώρησαν ότι η σύγκριση αυτή ήταν ανώφελη, καθώς ο βασικός μισθός στην Τουρκία έχει πολλαπλασιαστεί μέσα στα τελευταία 7 χρόνια, επομένως η αυξημένη αυτή τιμή δεν αντιπροσωπεύει απόλυτα την αγοραστική δύναμη του πολίτη.

«Όχι, ο κατώτατος μισθός έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί μέσα στα τελευταία 7 χρόνια, επομένως εκεί που χρειαζόταν να αποταμιεύσεις τους μισθούς ενός περίπου έτους για να αγοράσεις το αυτοκίνητο, τώρα χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από δύο», έγραψε ένας άλλος.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του τουρκικού κράτους που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη Δευτέρα, ο πληθωρισμός στην Τουρκία ξεπέρασε το 80% στο διάστημα ενός έτους για τον Αύγουστο του 2022.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πρόκειται για επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί από το 1998, με την κατάρρευση της τουρκικής λίρας να είναι πρωτοφανής για τον 21ο αιώνα. Πιο συγκεκριμένα, το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας έχει χάσει μέσα σε ένα χρόνο σχεδόν 55% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.