
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Άντριι Σιμπίχα δήλωσε σήμερα ότι είχε μια ενδελεχή συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν για τους τρόπους προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας και τον τερματισμό του πολέμου.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ουκρανίας συζήτησαν τις προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και σταθερής ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς και την προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελέσνκι στην Άγκυρα, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η πηγή, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ανέφερε ότι ο Χακάν Φιντάν επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Τουρκίας να διεξάγει οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Ο Σιμπίχα έγραψε στο Χ ότι ενημέρωσε τον Τούρκο ομόλογο του για «τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο της μάχης και της διπλωματίας».
🇺🇦🇹🇷 Minister of Foreign Affairs of #Ukraine Andrii #Sybiha held a meeting in Antalya with #Turkish Foreign Minister Hakan #Fidan
“We had a thorough conversation about ways to advance meaningful peace process. I am grateful to my colleague for his support and valuable… pic.twitter.com/sVfzwJzZDy
— ZMiST (@ZMiST_Ua) May 14, 2025
«Το επίκεντρο της παγκόσμιας διπλωματίας αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Τουρκία, η οποία παίζει ενεργό διαμεσολαβητικό ρόλο. Αυτό το εκτιμούμε», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών. «Επιβεβαίωσα την προσήλωση της Ουκρανίας στην ειρήνη , την άμεση και άνευ όρων ετοιμότητα μας για την πλήρη και σταθερή κατάπαυση του πυρός, καθώς και την πρόταση μας για απευθείας συνάντηση κορυφής μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας».
«Ο Πούτιν πρέπει να σταματήσει να απορρίπτει την κατάπαυση του πυρός και να αποφεύγει τη συνάντηση με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι» πρόσθεσε ο Σιμπίχα.
Οι Χακάν Φιντάν και Αντρέι Σιμπίχα συνομίλησαν πριν από την έναρξη της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στην Αττάλεια.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.