ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Τουρκία: Ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης Ντεμιρτάς υποστηρίζει τον Κ.Κιλιτσντάρογλου στις εκλογές

Σε ρυθμιστικό παράγοντα των κρίσιμων εκλογών στην Τουρκία, εξελίσσονται οι Κούρδοι και το αριστερό φιλοκουρδικό «Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών» (HDP)

Τουρκία: Ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης Ντεμιρτάς υποστηρίζει τον Κ.Κιλιτσντάρογλου στις εκλογές

Σε ρυθμιστικό παράγοντα των κρίσιμων εκλογών στην Τουρκία, εξελίσσονται οι Κούρδοι και το αριστερό φιλοκουρδικό «Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών» (HDP) που τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κύριου αντιπάλου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με μήνυμά του στα κοινωνικά δίκτυα ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτης του HDP, που βρίσκεται προφυλακισμένος με κατηγορίες για «τρομοκρατική προπαγάνδα», ανακοίνωσε και επίσημα την υποστήριξή του στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιο της Εθνικής Συμμαχίας στις εκλογές της 14ης Μαΐου.

«Κύριε Κιλιτσντάρογλου ο Θεός να σας καθοδηγεί. Πιστεύω ολόψυχα ότι θα τερματίσετε τον διαχωρισμό, θα εξασφαλίσετε την κοινωνική ειρήνη, θα φέρετε ειρήνη και ευημερία στην Τουρκία. Η ψήφος μας είναι υπέρ σας, κύριε Πρόεδρε» σχολίασε ο Ντεμιρτάς, δίνοντας ξεκάθαρα «γραμμή» στους Κούρδους ψηφοφόρους, και όχι μόνο, υπέρ του επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

Το HDP κατηγορείται από την τουρκική κυβέρνηση ότι συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), την κουρδική ένοπλη οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της.

Ήδη συμπληρώθηκαν ήδη έξι χρόνια από τότε που ο Ντεμιρτάς, συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές με κατηγορίες για «τρομοκρατία» και κρατείται στις φυλακές της Αδριανούπολης. Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορούν ευθέως τον Ντενιρτάς για σχέση με τους αυτονομιστές του PKK.

Ωστόσο και μέσα από την φυλακή, ο ηγέτης του HDP συνεχίζει να παραμένει ένα πρόσωπο με σημαντική πολιτική επιρροή. Εκτιμάται πως το HDP εκφράζει περίπου τα 2/3 του συνολικού κουρδικού πληθυσμού της Τουρκίας. Ο Ντεμιρτάς έχει εκτιμήσει δημόσια πως ο Ερντογάν θα ηττηθεί από τον Α’ γύρο των εκλογών με μεγάλη διαφορά.

Προηγήθηκε στις 28 Απριλίου και η επίσημη ανακοίνωση του αριστερού φιλοκουρδικού HDP και των συμμάχων του, για υποστήριξη Κιλιτσντάρογλου και μη συμμετοχής αυτόνομου, κομματικού υποψήφιου από την πλευρά του κόμματος στις Προεδρικές Εκλογές της 14ης Μαΐου. Γεγονός που ευνοεί ξεκάθαρα τον υποψήφιο της ενωμένης αντιπολίτευσης και προκαλεί «πονοκέφαλο» στον πρόεδρο Ερντογάν και τους συνεργάτες του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Ερντογάν κατηγορεί συνεχώς τον Κιλιτσντάρογλου πως «παίρνει εντολές» απευθείας από τα όρη Κάντιλ του ιρακινού Κουρδιστάν, βάση οπισθοφυλακής του PKK. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης έχει καταδικάσει επανειλημμένα τις διακρίσεις εις βάρος των Κούρδων, κατηγορώντας τον Τούρκο πρόεδρο πως εσκεμμένα τους συνδέει με την τρομοκρατία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.