Τουρκία: Παραμένει υπό κράτηση ο Οσμάν Καβαλά χωρίς να έχει καταδικαστεί

Παρά τις απειλές του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι θα επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα

Τουρκία: Παραμένει υπό κράτηση ο Οσμάν Καβαλά χωρίς να έχει καταδικαστεί

Εδώ και τεσσεράμισι χρόνια χωρίς να έχει καταδικαστεί, κρατείται ο Τούρκος Οσμάν Καβαλά και θα παραμείνει στη φυλακή, όπως αποφάσισε σήμερα δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Κατηγορούμενος για «απόπειρα ανατροπής» της κυβέρνησης, ο εκδότης, που κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια, θα εμφανιστεί ξανά ενώπιον δικαστηρίου στις 22 Απριλίου.

Ο Καβαλά, που αποτελεί μαύρο πρόβατο για την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορείται ότι χρηματοδότησε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013 και συμμετείχε σε συνωμοσία που κατέληξε στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, καθώς και για κατασκοπεία, κατηγορίες που αρνείται.

Ο Καβαλά εμφανίστηκε σήμερα μέσω βιντεοσύνδεσης ενώπιον των τριών δικαστών και χαρακτήρισε την κράτησή του «εντελώς αβάσιμη».

«Το κατηγορητήριο συντάχθηκε με πολιτικά υποκινούμενη ιδεολογία. Δεν υπάρχει τίποτα νόμιμο σε αυτό», κατήγγειλε ο δικηγόρος του Τολγκά Αγιατορέ ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος ο πελάτης του.

Ο 64χρονος Καβαλά κρατείται από τα τέλη του 2017 στο σωφρονιστικό κατάστημα Σιλιβρί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το οποίο ζητεί την αποφυλάκισή του από το 2019 .

Το 2020 ο Καβάλα απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες που σχετίζονταν με διαδηλώσεις που είχαν πραγματοποιηθεί σε όλη τη χώρα το 2013. Ώρες αργότερα, ένα άλλο δικαστήριο διέταξε τη σύλληψή του στη βάση μιας κατηγορίας για απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης που συνδεόταν με μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εκείνο το δικαστήριο αποφάσισε αργότερα να τον αφήσει ελεύθερο για αυτήν την κατηγορία, αλλά διέταξε την κράτησή του για μια κατηγορία κατασκοπίας στην ίδια υπόθεση, μια κίνηση που σύμφωνα με τους επικριτές της αποσκοπούσε στην παράκαμψη της απόφασης του ΕΔΔΑ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.