ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Τουρκία: Συλλυπητήρια επιστολή του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στον πρόεδρο της Συρίας

Τόνισε ότι συναισθάνεται την οδύνη για τις ζωές που χάθηκαν

Τουρκία: Συλλυπητήρια επιστολή του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στον πρόεδρο της Συρίας

Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης έστειλε συλλυπητήρια επιστολή στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, η χώρα του οποίου υπέστη μεγάλες καταστροφές από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, τονίζοντας ότι συναισθάνεται την οδύνη για τις ζωές που χάθηκαν.

«Όπως δείχνουν για άλλη μια φορά αυτή η καταστροφή και ο πόνος που βιώσαμε, είμαστε εταίροι και γείτονες στη θλίψη, μοιραζόμαστε τον κοινό πόνο των λαών μας» γράφει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) σε αυτήν τη σπάνια επικοινωνία με τον Άσαντ.

Από τον σεισμό των 7,8 βαθμών που έπληξε τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 49.000 άνθρωποι και στις δύο χώρες, ενώ εκατομμύρια έμειναν άστεγοι.

«Επομένως, δράττομαι αυτής της ευκαιρίας για να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου σε εσάς και τον λαό σας και ελπίζω ότι στο μέλλον δεν θα μοιραζόμαστε τις λύπες αλλά τις ελπίδες μας», πρόσθεσε.

Ο Κιλιτσντάρογλου δεν ήθελε πόλεμο στη Συρία

Δεν υπάρχουν τακτικές επαφές μεταξύ της τουρκικής αντιπολίτευσης και του Άσαντ, ωστόσο ο Κιλιτσντάρογλου προέτρεψε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «να μην ξεκινήσει πόλεμο» με τη Συρία και στελέχη του CHP κάλεσαν την κυβέρνηση να ξεκινήσει διάλογο με τη Δαμασκό.

Αφού παρείχε στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη στη συριακή ένοπλη αντιπολίτευση επί μία δεκαετία και έστειλε τουρκικές δυνάμεις σε περιοχές της βόρειας Συρίας, ο Ερντογάν είπε στις αρχές Ιανουαρίου ότι ενδέχεται να συναντηθεί με τον Άσαντ. Οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών συναντήθηκαν στα τέλη του 2022 και αυτές ήταν οι πρώτες συνομιλίες μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού σε τόσο υψηλό επίπεδο από το 2011.

Η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι γίνονται ολοένα και πιο ανεπιθύμητοι, εν μέσω της οικονομικής κρίσης στη χώρα. Ο Ερντογάν έχει μιλήσει για την «επιστροφή» ορισμένων προσφύγων στην πατρίδα τους, αλλά ούτε αυτός ούτε η αντιπολίτευση έχουν διευκρινίσει πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό με ασφάλεια.

Η Ρωσία βοήθησε τον Άσαντ να αναστρέψει το κλίμα υπέρ του και λέει ότι επιδιώκει μια πολιτική λύση στην κρίση και θέλει να ξεκινήσουν συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας. Στα μέσα Ιανουαρίου ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαϊσάλ Μεκντάντ είπε ότι η Τουρκία θα πρέπει να τερματίσει τη στρατιωτική παρουσία της στη χώρα του ώστε να επιτευχθεί μια πλήρης προσέγγιση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.