Αν η κυβέρνηση δεν υποχωρήσει, θα πεινάσει και η άλλη μισή Ελλάδα από τις ακυρώσεις στα χειμερινά θέρετρα...

Τουρκικά ΜΜΕ; Αρχές του 2026 τα Eurofighter του Κατάρ στην Τουρκία – Κοντά σε συμφωνία οι δύο χώρες

Θα παραδοθούν με πυραύλους METEOR

Τουρκικά ΜΜΕ; Αρχές του 2026 τα Eurofighter του Κατάρ στην Τουρκία – Κοντά σε συμφωνία οι δύο χώρες

Η Άγκυρα ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία με το Κατάρ για την αγορά και των 12 Eurofighter Typhoon, Tranche 3A, -εκτός των 20 Tranche 4 σε συμφωνία που υπέγραψε με την Βρετανία- που αναμένεται να φτάσουν στην Τουρκία στις αρχές του 2026, σύμφωνα με την εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα αεροσκάφη θεωρούνται “σαν καινούργια”, αφού έχουν πετάξει μόλις 200 ώρες, έναντι των 8.000–10.000 ωρών που είναι ο μέσος όρος ζωής ενός μαχητικού. Μαζί τους θα παραδοθεί και μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών, ανάμεσά τους οι προηγμένοι πύραυλοι Meteor και τα ραντάρ AESA.

Πηγές ασφαλείας αναφέρουν ότι τα νέα συστήματα θα δώσουν στην Τουρκία σημαντικό πλεονέκτημα στο Αιγαίο, εξισορροπώντας —όπως λένε— την υπεροχή που είχε μέχρι τώρα η Ελλάδα. “Με τους Meteor και τα AESA ραντάρ, θα βλέπουμε τον αντίπαλο από πολύ πιο μακριά”, ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι τα αεροσκάφη δεν αγοράστηκαν σε εξωφρενική τιμή, αλλά σε επίπεδο κοντά σε αυτό που κατέβαλαν οι χώρες-παραγωγοί.

Οι Τούρκοι πιλότοι θα εκπαιδευτούν μέσα σε έξι μήνες, ενώ τα μαχητικά θα είναι πλήρως επιχειρησιακά έως τα μέσα του 2027.

Η Άγκυρα χαρακτηρίζει τα Eurofighter ως «την καλύτερη δυνατή λύση της μεταβατικής περιόδου» πριν το KAAN, ενώ πηγές υποστηρίζουν ότι τα νέα μαχητικά είναι ανώτερα από τα F-35 και τα F-16 σε αερομαχίες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.