«TSG Cesme», «EFES 2022», drones και παράνομοι μετανάστες δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα στο Αιγαίο

Αυξημένη επιτήρηση σε όλο το μήκος των συνόρων

«TSG Cesme», «EFES 2022», drones και παράνομοι μετανάστες δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα στο Αιγαίο

Σε πλήρη εγρήγορση παραμένει η Αθήνα μπροστά στο ενδεχόμενο ενός ακόμη «θερμού καλοκαιριού» με φόβους στο επιτελείο για περαιτέρω κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων το επόμενο διάστημα όπως αναφέρει τόσο μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου, όσο και διεθνείς αναλυτές.

Στο κλίμα επαγρύπνησης που επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά και στις Ένοπλες Δυνάμεις, αξιολογούνται καθημερινά οι συνθήκες πίεσης προς την Ελλάδα στο πεδίο, αλλά και η ακραία ρητορική της πολιτικής τάξης της γειτονικής χώρας, ιδίως σε μια ημέρα μνήμης και πένθους για τον Ελληνισμό, όπως η σημερινή.

Ως προς τη διεθνή ανάγνωση της στάσης της Τουρκίας«σύγκρουση με την Ελλάδα: Πώς ο Ερντογάν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης» επιγράφεται σχετικά στον τίτλο της η Handelsblatt, η οποία επισημαίνει πως από «τις αρχές της εβδομάδας περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχουν επιχειρήσει να μεταβούν με βάρκες από τις τουρκικές ακτές στην Ελλάδα και την Ιταλία». «Ο αριθμός των παράτυπων διελεύσεων αυξάνεται και στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία» συμπεραίνει, μεταφέροντας τους υπολογισμούς των ελληνικών αρχών, σύμφωνα με τους οποίους «350 άνθρωποι επιχειρούν καθημερινά να διασχίσουν τον ποταμό Έβρο».

Στο ίδιο μήκος κύματος, σε μια ερμηνεία της «πολιτικής κλιμάκωσης του Ερντογάν» προβαίνει η Die Welt, συνάγοντας το συμπέρασμα ότι «ένα χρόνο πριν από τις εκλογές το κόμμα του χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις, ενώ ο πληθωρισμός στη χώρα κυμαίνεται στο 70%».

Επιπλέον, για «θερμό καλοκαίρι» στο Αιγαίο κάνει λόγο η Frankfurter Rundschau, εξηγώντας πως «η τουρκική κυβέρνηση οξύνει τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα». «Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου καλεί τη γειτονική χώρα να αποσύρει τα στρατεύματά της από νησιά του Αιγαίου, όπως η Ρόδος, η Κως, η Λέσβος και η Σάμος», καταλήγει

Έτσι η  άνοδος των μεταναστευτικών ροών που εμφανίζεται στο Αιγαίο, στο οποίο έχει κατευθυνθεί τις τελευταίες ημέρες ο κύριος όγκος των προκλητικών ενεργειών από πλευράς της Τουρκίας, έρχεται να προστεθεί στο μπαράζ πτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά και παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, συνέχεια στην πρόκληση δίνει η Άγκυρα μέσω των σεισμικών ερευνών, «επιστρατεύοντας» αυτή τη φορά το ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ».

Ακολουθώντας την προσφιλή της τακτική να εκδίδει παράνομες ΝAVTEX για υδρογραφικές έρευνες, που εκτείνονται ενίοτε μέχρι το Κεντρικό Αιγαίο, η γειτονική χώρα «ρίχνει» τώρα στην μάχη των εντυπώσεων και το ερευνητικό σκάφος σκάφους «TSG Cesme» -μετά το «Yunus»- σε δυο περιοχές (δυτικά του 25ου μεσημβρινού μεταξύ Σκύρου – Άη Στράτη και Λέσβου), σε μια απόπειρα εγκαθίδρυσης ενός παράνομου status quo για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. «Δεν μπλοφάρουμε», άλλωστε, έσπευσε να δηλώσει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε δημοσιογράφους της χώρας του αναφορικά με το αφήγημα «αποστρατικοποίησης των νησιών» του Αρχιπελάγους.

«Απόβαση στα νησιά»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στην βεντάλια της τουρκικής προκλητικότητας εντάσσεται και η αποβατική άσκηση «EFES 2022», η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τις 31 Μαΐου μέχρι και τις 8 Ιουνίου, στον κόλπο της Σμύρνης. Στη διάρκεια της πολυεθνικής άσκησης, οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται σε συνθήκες απόβασης σε νησιά, αφού το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει: αποβατικές και αεροκίνητες ενέργειες, πραγματικά πυρά, αλλά και πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.