Προφυλακίστηκε στις Βρυξέλλες η Εύα Καϊλή μετά την κατάθεσή της – Συντριπτικά τα στοιχεία εναντίον της – Διεθνής εξευτελισμός της Ελλάδας

Αυτή την ώρα οδηγείται στις φυλακές των Βρυξελλών

Προφυλακίστηκε στις Βρυξέλλες η Εύα Καϊλή μετά την κατάθεσή της – Συντριπτικά τα στοιχεία εναντίον της – Διεθνής εξευτελισμός της Ελλάδας

Την προφυλάκιση της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή για την υπόθεση χρηματισμού από το Κατάρ αποφάσισαν οι βελγικές αρχές. 

Κατ’ αυτό τον τρόπο μετατράπηκε σε κανονική σύλληψη η τυπική προσαγωγή της- ουσιαστικά σύλληψη το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Η ευρωβουλευτής είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα τέσσερα άτομα, που συνελήφθησαν για εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Η Ε.Καϊλή θα διανυκτερεύσει στις φυλακές των Βρυξελλών μέχρι οδηγηθεί στον ανακριτή, κάτι που πρέπει να γίνει εντός 48 ωρών.

Ο δικαστής, στη συνέχεια, θα κρίνει αν θα προφυλακιστεί ή θα αφεθεί ελεύθερη υπό όρους μέχρι τη δίκη.

Στο Βέλγιο ο θεσμός της προφυλάκισης είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που ισχύει στην Ελλάδα.

Στο Βέλγιο οι προφυλακίσεις αποφασίζονται με βάσει το κριτήριο της πιθανής φυγής από τη χώρα και όχι της πιθανότητας επανάληψης του εγκλήματος, κάτι που είναι εξαιρετικά επιβαρυντικό στην περίπτωσή της, καθώς είναι πολίτης ξένου κράτους και είναι πολύ πιθανή η απόδρασή της από το Βέλγιο έστω κι αν είναι ευρωβουλευτής.

Η απόφαση των βελγικών αρχών προκαλεί θύελλα στις Βρυξέλλες, καθώς θεωρείται το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών.

Οι έρευνες ξεκίνησαν μετά από υποψίες ότι το Κατάρ δωροδόκησε αξιωματούχους είτε με χρήματα, είτε με σημαντικά δώρα, προκειμένου να επηρεάσουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κανείς δεν ξέρει τι άλλο θα αποκαλύφθει. 

Οι βελγικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι χθες το βράδυ έγινε έρευνα και στο σπίτι και δεύτερου ευρωβουλευτή για την υπόθεση.

Σύμφωνα με τη βελγική Le Soir, πρόκειται για τον Βέλγο ευρωβουλευτή των Σοσιαλδημοκρατών, Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος και συνελήφθη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Εισαγγελίας

Συνολικά έξι άτομα στερήθηκαν την ελευθερία τους την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο «μεγάλης έρευνας απο την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή αστυνομία για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Υπάρχουν υποψίες ότι τρίτα μέρη σε πολιτικές ή και στρατηγικές θέσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληρώθηκαν με μεγάλα χρηματικά ποσά ή τους προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα για να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Βουλής.

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή των Βρυξελλών που ηγείται της έρευνας. Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά. Δύο αφέθησαν ελεύθερα από τον ανακριτή.

Έρευνα έγινε και στο σπίτι δεύτερου βουλευτή γύρω στις 20:00 το βράδυ την προηγούμενη νύχτα.

Οι βελγικές αρχές αναφέρουν ότι προς το παρόν δεν θα δοθούν περαιτέρω πληροφορίες, ενώ θα υπάρξουν συνεχείς ανακοινώσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για το συμφέρον της έρευνας, προς το παρόν δεν θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες. Ο Τύπος θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις μέσω δελτίων τύπου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.