Η Βουλγαρία βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις για την αγορά ενός ή δύο μεταχειρισμένων υποβρυχίων από την Ιταλία και θα μπορέσει να αποκαταστήσει τον υποβρύχιο στόλο της, ο οποίος έκλεισε αφού το τελευταίο υποβρύχιο «Σλάβα» είναι ήδη μουσειακό έκθεμα.

Ο ναύαρχος Εμίλ Εφτίμοφ, είπε ότι οι συγκεκριμένες παράμετροι βρίσκονται ήδη υπό διαπραγμάτευση.

Μια τέτοια συμφωνία συζητείται εδώ και χρόνια και οι διαπραγματεύσεις έχουν γίνει πιο σοβαρές εδώ και μήνες.

Η τιμή μιας τέτοιας συμφωνίας δεν είναι σαφής και μπορεί να είναι συμβολική.

Η Βουλγαρία απέκτησε μεταχειρισμένα πλοία από το Βέλγιο και την Ολλανδία με μικρό τίμημα, αλλά στη συνέχεια ζήτησε επενδύσεις για την ανάπτυξή τους.

Για το υποβρύχιο, η Βουλγαρία στράφηκε αρχικά στη Νορβηγία, αλλά αποδείχθηκε ότι τα υποβρύχια που ζήτησε θα είναι διαθέσιμα μόνο μετά το 2030.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έλλειψη υποβρυχίου δυσχεραίνει τη διεξαγωγή ασκήσεων και την προετοιμασία των ναυτικών.

Επιπλέον, οι συγκεκριμένες δυνατότητες πληροφοριών που παρέχει ο στόλος των υποβρυχίων έχουν μειωθεί κατακόρυφα.

Ο Εφτίμοφ είπε επίσης ότι βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη συνομιλίες με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για ένταξη στην προστασία του βουλγαρικού εναέριου χώρου. Αυτή τη στιγμή στη Βουλγαρία βρίσκονται 4 μαχητικά F-35 από την Ολλανδία και πριν από αυτό υπήρχαν ισπανικά μαχητικά «Eurofighter».

Αυτό που είναι γνωστό μέχρι στιγμής είναι ότι η πρώτη παράδοση μαχητικών F-16 θα έρθει το 2025, δήλωσε ο Emil Eftimov.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από τη δύσκολη συντήρηση του MiG-29, το οποίο μέχρι πρόσφατα επισκευάζονταν στη Ρωσία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

 «Η αεροπορία εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής κάποιας μορφής μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών F-16. Μια επιλογή είναι η Ολλανδία, της οποίας η αεροπορία μετακινείται στο F 35, αλλά θα γίνουν συνομιλίες και με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Βουλγαρία ελπίζει ότι τα παλιά σοβιετικά μαχητικά MiG-29 θα υποστηριχθούν από την Πολωνία, αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτό θα είναι δυνατό. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η υποστήριξή τους στη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία δεν αποτελεί πλέον επιλογή»,  δήλωσε ο ναύαρχος Εφτίμοφ.