ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Στην Μεσόγειο το αμερικανικό «USS Dwight D. Eisenhower»: Ο 6ος Στόλος σε πλήρη ετοιμότητα – Περιμένουν αύξηση της έντασης;

Στην Κρήτη για ανεφοδιασμό το αμερικανικό πολεμικό

Στην Μεσόγειο το αμερικανικό «USS Dwight D. Eisenhower»: Ο 6ος Στόλος σε πλήρη ετοιμότητα – Περιμένουν αύξηση της έντασης;

Το αμερικανικό ναυτικό ανέφερε ότι το αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower» και το αντιτορπιλικό «USS Gravely» αποσύρθηκαν από την Ερυθρά Θάλασσα για την ανατολική Μεσόγειο και αυτό ίσως σημαίνει ότι οι αμερικανική ηγεσία μπορεί να διαβλέπει κίνδυνο στην περιοχή και θέλει να έχει ενισχυμένη την δύναμη κρούσης στον ευαίσθητο αυτό τομέα ειδικότερα με τα αεροπλανοφόρα τα οποία φέρουν πανίσχυρα μαχητικά όπως για παράδειγμα έγινε στην προσπάθεια του Ιράν να πλήξει το Ισραήλ και μαχητικά από την Μεσόγειο σηκώθηκαν για να καταρρίψουν τις απειλές.

Η ανακοίνωση της απόσυρσης δεν περιλαμβάνει τα αντιτορπιλικά «USS Mason» και «USS Philippine Sea» τα οποία παραμένουν στην Ερυθρά Θάλασσα και καταρρίπτουν προσπάθειες των Χούθι να πλήξουν εμπορικά πλοία και στόχους ευκαιρίας.

Ανέφερε η ανακοίνωση ότι το αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower» και το αντιτορπιλικό «USS Gravely» διέσχισαν την Παρασκευή, τη διώρυγα του Σουέζ προς την ανατολική Μεσόγειο, αφού εγκατέλειψαν την Ερυθρά Θάλασσα μετά από 4 μήνες παραμονής και πλέον βρίσκονται στην Σούδα της Κρήτης για ανεφοδιασμό.

Ο ιστότοπος «USNI News», που συνδέεται με το αμερικανικό ναυτικό, ανέφερε ότι η αναχώρηση του αεροπλανοφόρου «USS Dwight D. Eisenhower» από την Ερυθρά Θάλασσα αφήνει την περιοχή της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ χωρίς ομάδα αεροπλανοφόρων κρούσης ή έτοιμη αμφίβια ομάδα για πρώτη φορά από τον περασμένο Οκτώβριο αν και δεν φαίνεται να επηρεάζει αυτή η εξέλιξη την περιοχή εκεί.

Το Eisenhower, η ναυαρχίδα του Carrier Strike Group Dwight D. Eisenhower, και το Gravely βρίσκονται τώρα στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με δελτίο τύπου των Αμερικανικών Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης-Αφρικής. Δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα παραμείνουν τα δύο πλοία στη Μεσόγειο.

Η Ομάδα Κρούσης Αεροπλανοφόρων Eisenhower ή Ike όπως προτιμούν οι Αμερικάνοι, αναπτύχθηκε στις 13 Οκτωβρίου και κατευθύνθηκε προς την Ερυθρά Θάλασσα, όπου συμμετείχε στην επιχείρηση Prosperity Guardian.

Αεροσκάφη από το Ike και το Gravely κατέρριψαν αρκετά μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Χούθι και πυραύλους κατά πλοίων ενώ βρίσκονταν στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του USNI News.

«Η Ομάδα Κρούσης Αεροπλανοφόρων Dwight D. Eisenhower έχει προσφέρει εξαιρετική ναυτική ισχύ στον 5ο Στόλο των ΗΠΑ τους τελευταίους πέντε μήνες», δήλωσε ο υποναύαρχος Marc Miguez, διοικητής της Ike CSG, στην ανακοίνωση.

«Η επανένταξη στον 6ο Στόλο των ΗΠΑ είναι μόνο μια μικρή χειρονομία της ικανότητάς μας να προβάλλουμε μαχητική υπεροχή σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη».

Το Eisenhower αναμένεται να αντικατασταθεί από το Harry S. Truman Carrier Strike Group, το οποίο βρισκόταν στον Δυτικό Ατλαντικό για τη διεξαγωγή άσκησης, από τη Δευτέρα, σύμφωνα με το USNI News Fleet and Marine Tracker.

Η αποχώρηση του Eisenhower από την Ερυθρά Θάλασσα αφήνει την περιοχή της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ χωρίς ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου ή ομάδα αμφίβιας ετοιμότητας για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο, όταν ξεκίνησαν οι επιθέσεις των Χούτι μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ και τον επακόλουθο ισραηλινό βομβαρδισμό της Γάζας.

Ο ηγέτης των Χούθι Σαγιέντ Αμπντούλ-Μαλίκ αλ Χούθι σε μια προσπάθεια προπαγάνδας ανέβασε ανάρτηση στο Telegram την Πέμπτη για να επισημάνει την απομάκρυνση των αμερικανικών πλοίων από την Ερυθρά Θάλασσα. «Η αμερικανική ναυτική παρουσία έχει συρρικνωθεί και πολλά από τα πολεμικά πλοία της έχουν εξαφανιστεί και έχουν εξαπλωθεί στα περίχωρα της Ερυθράς Θάλασσας», ανέφερε θέλοντας έστω και για λίγες ημέρες απουσίας να μιλήσει για “νίκη” για εσωτερική κατανάλωση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από αύριο Δευτέρα βέβαια θα έχουν και πάλι να αντιμετωπίσουν τα μαχητικά του Harry S. Truman.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.