ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ραγδαίες εξελίξεις στα εξοπλιστικά προγράμματα του ΠΝ αλλά… από το ΥΠΟΙΚ εξαρτάται η ύπαρξη Ναυτικού τα επόμενα χρόνια

Ραγδαίες εξελίξεις στα εξοπλιστικά προγράμματα του ΠΝ αλλά… από το ΥΠΟΙΚ εξαρτάται η ύπαρξη Ναυτικού τα επόμενα χρόνια

Σημαντικές εξελίξεις καταγράφονται στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων του ΠΝ όπως αναφέρει απόλυτα έγκυρη ανώτατη πηγή του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη πηγή έχει σταλεί RFI (Request for Information) στις ΗΠΑ για την παραχώρηση 2 μεταχειρισμένων αντιτορπιλικών αεράμυνας περιοχής Arleigh Burke τα οποία θα είναι διαθέσιμα μετά το 2020

Επίσης έχει ζητηθεί από το ΠΝ να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ναυπήγησης των νέων φρεγατών Belharra ύψους 1,5 δισ.ε υρώ, τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ 200 ΗΝ και το πρόγραμμα τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια Type-214.

Το πρόγραμμα αναβάθμιση των φρεγατών είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει το 2020 και σε περίπτωση που υπογραφεί η σύμβαση για της Belharra θα εξοικονομηθούν κάπου 100 εκατομμύρια ευρώ, αντίστοιχο ποσό θα εξοικονομηθεί και για το πρόγραμμα βαρέων τορπιλών τύπου F-21 τις οποίες τορπίλες παράγει η Naval Group η οποία είναι ο ναυπηγικός φορέας των Belharra

Στο ΠΝ εκτιμούν ότι τα ναυπηγεία Ελευσίνας θα αποτελέσουν μέρος της συμφωνίας για τις φρεγάτες Belharra με το πρώτο πλοίο του είδους να παραδίδεται περί το 2024 σε περίπτωση που σύμβαση υπογραφεί εντός του 2019.

Ένα άλλο πρόγραμμα του οποίου έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία και έχει βρεθεί η χρηματοδότηση είναι η αντικατάσταση των παλαιών ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων ΑΒ-212 ΑSW

Σε γενικές γραμμές το ΠΝ και το ΓΕΕΘΑ αναζητούν εναγωνίως χρηματοδότηση για να κλείσει το πρόγραμμα των Belharra ανεξάρτητα από το αν θα βρεθούν 2 Arleigh Burke από τις ΗΠΑ

Πάντως η ίδια πηγή υποστήριξε πως μελετάται και μια πρόταση από τα ναυπηγεία των ΗΠΑ για μια έκδοση της φρεγάτας LCS η οποία όμως υστερεί σε σχέση με τις Belharra στο ότι στερείται βλημάτων Κρουζ και δυνατότητας στρατηγικής προσβολής χερσαίων στόχων.

Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω, για την ναυπήγηση δύο νέων φρεγατών Belharra​ αλλά και την ενεργοποίηση -αν υπάρξουν διαθέσιμα από τις ΗΠΑ – των δύο Arleigh Burke, είναι να εγκριθεί ο προϋπολογισμός από το Υπουργείο Οικονομικών, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Γενικά, προϋπόθεση ακόμα και αυτών των στοιχειωδών προγραμμάτων του ΠΝ είναι να υπάρξει χρηματοδότηση με την έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών, σε διαφορετική περίπτωση το ΠΝ θα πάψει να υφίσταται μετά το 2022 τουλάχιστον σε ότι αφορά τον Στόλο των κύριων σκαφών επιφανείας αφού οι 9 φρεγάτες κλάσης “S” ήδη σήμερα κρίνονται ως μη επιβιώσιμες σε μια σύγκρουση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.