ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Κρίσεις Αρχηγών στις Ενοπλες Δυνάμεις προ των πυλών: Ζητούνται ηγέτες…

Κρίσεις Αρχηγών στις Ενοπλες Δυνάμεις προ των πυλών: Ζητούνται ηγέτες…

Σενάρια για κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αρχίζουν να κυκλοφορούν στους διαδρόμους του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, υπό την σκιά των επερχόμενων πολιτικών εξελίξεων: Ο νυν Αρχηγός ΓΕΕΘΑ το 2019 ολοκληρώνει την θητεία του (έχει ήδη επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό μετά την καλοκαιρινή περιπέτεια) και οι λοιποί τρεις Αρχηγοί των Επιτελείων διαγκωνίζονται ο καθένας για τον δικό του στόχο.

Μέχρι το τέλους του έτους ή τις Αρχές του Νέου Έτους το ΚΥΣΕΑ θα κληθεί να αποφασίσει την Παράταση για ένα ακόμη χρόνο τη θητεία και των τριών Αρχηγών ή την αποστρατεία τους.

Οι σημερινοί Αρχηγοί συμπληρώνουν την θητεία των δύο ετών στις 16 Ιανουαρίου 2019, με δικαίωμα παράτασης της θητείας για έναν ακόμη χρόνο, σενάριο όμως, που δεν φαίνεται να είναι το πιο πιθανό στη παρούσα φάση!

Ο Α/ΓΕΝ δεν ήταν κακός ως Αρχηγός (τουλάχιστον από το 2010 και μετά, μέσα στην γενική καταστροφή της χώρας, το ΠΝ είχε καλούς Αρχηγούς) αλλά η θητεία του είχε αρκετές άτυχες στιγμές.

Συντηρητικός ως ηγέτης, διαχειριστής κρίσης, αλλά όχι αυτό που λέμε «εμπνευσμένος».

Δύσκολα θα μπορούσε να τον φανταστεί κάποιος να διατάζει «Αρξατε πυρ», χωρίς να έχει την σύμφωνη γνώμη ολόκληρης της αλυσίδας, από Α/ΓΕΕΘΑ, μέχρι υπουργό Εθνικής Αμυνας, πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και όταν θα είχε δοθεί η εντολή, απλά θα είχε χάσει τον πόλεμο…

Για τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγο Α.Στεφανή, τα πράγματα είναι διαφορετικά: Χρεώνεται με την αιχμαλωσία των δύο Ελλήνων, την κόντρα του με τον Α/ΓΕΕΘΑ, Ε.Αποστολάκη (χρόνια, πολλά χρόνια έχει να ζήσει το ΥΠΕΘΑ τέτοια σύγκρουση μεταξύ Αρχηγών, σε σημείο που να αναρωτιούνται πολλοί «τι θα γινόταν αν αυτοί οι δύο χρειαζόταν να πολεμήσουν μαζί»…).

Οι χειρισμοί του στο επεισόδιο της 1ης Μαρτίου και της αιχμαλωσίας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Εβρο, απείχαν από το να είναι σωστοί.

Ο Αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, είναι μια «φωτοτυπία» του Α/ΓΕΝ: Συντηρητικός ως ηγέτης, διαχειριστής κρίσης, αλλά όχι «εμπνευσμένος».

Κάνει σχέδια για το μέλλον της Αεροπορίας με το κομπιουτεράκι στο χέρι προσθέτοντας και αφαιρώντας αριθμούς και νούμερα.

Κάνει διαχείριση, όχι σχεδιασμό πολεμικών επιχειρήσεων. Με ότι αυτό συνεπάγεται για έναν Κλάδο που πρέπει συνεχώς «να κοιτάζει το μέλλον».

Τι σημαίνουν αυτά;

Οτι κάτω από το νυν Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ε.Αποστολάκη, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ποιότητας της στρατιωτικής ηγεσίας.

Μεγαλύτερο ή μικρότερο πρόβλημα, ανάλογα με τον Αρχηγό.

Ποιον μπορεί να έχουμε ως νέο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ αν απορριφθούν οι νυν επιλογές Αρχηγών; Επιλογή «από κάτω». Δηλαδή, κάποιος από τα Ανώτατα Συμβούλια των Κλάδων και βαθιά «τομή».

Οπωσδήποτε το ΚΥΣΕΑ δεν μπορεί να συγκληθεί πριν την 16η Ιανουαρίου του 2019 λόγω ημερομηνιών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τι θα παίξει τον κύριο ρόλο στην επιλογή των Αρχηγών; Η πολιτική «νομιμοφροσύνη» τους στη νυν κυβέρνηση (που τελειώνει η θητεία της σε έξι ή δέκα μήνες από τώρα και νομοτελειακά θα βρεθεί στην αντιπολίτευση) και οι ξένες πρεσβείες, όπως γίνεται σχεδόν παραδοσιακά. Βασικά των ΗΠΑ και κατά δεύτερον της Γαλλίας και την Γερμανίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.