Βίντεο: Αιφνιδιαστική επιθεώρηση προκεχωρημένων μονάδων των ΕΔ στο Καστελόριζο από τον ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκη

Βίντεο: Αιφνιδιαστική επιθεώρηση προκεχωρημένων μονάδων των ΕΔ στο Καστελόριζο από τον ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκη

Αιφνιδιαστική επιθεώρηση προκεχωρημένων μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων στο σύμπλεγμα της Μεγίστης από τον Υπουργό ΕΘνικής Άμυνας, Ε.Αποστολάκη.

Οπως θα δείτε και στο εντυπωσιακό βίντεο, ελικόπτερο της Αεροπορίας του Στρατού, CH-47D Chinook, προσγειώνεται στο Καστελόριζο, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ελλάδας, στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Το σύμπλεγμα της Μεγίστης αποτελεί το επίκεντρο της ελληνοτουρκικής σύγκρουσης, καθώς τα τρία νησιά (Μεγίστη ή Καστελόριζι, Ρω και Στρογγύλη) συνιστούν την ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε ένα τμήμα νοτιοανατολικά του συμπλέγματος και δυτικά της Κρήτης, που απ’ότι φαίνεται είναι πλούσιο σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Είναι το πλέον αδύναμο σε ότι αφορά τις αμυντικές του δυνατότητες (απομακρυσμένα νησιά, με λίγες εκατοντάδες προσωπικού και αναγκαστικά λίγα βαρέα όπλα) στο σύνολο της διάταξης και το πλέον επικίνδυνο να δεχθεί το βάρος της τουρκικής ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρθηκαν και ενισχύσεις στην φρουρά του νησιού. Υπενθυμίζουμε ότι αποφασίστηκε η εσπευσμένη παράδοση 96 α/α πυροβόλων Rheinmetall Mk 20 RH-202 από μονάδες της ΠΑ σε μονάδες Εθνοφυλακής των νησιών.

Ηταν μια απόφαση που καθυστέρησε πολύ, καθώς τα μεν RH-202 δεν είναι πλέον χρήσιμα στην Πολεμική Αεροπορία, αφού δεν είναι διασυνδεδεμένα με κανένα δίκτυο αεράμυνας και στερούνται σύγχρονων ηλεκτροοπτικών, από την άλλη όμως θα είναι πολύ χρήσιμα σε μία ποικιλία ρόλων στα νησιά.

Ηδη ο ελληνικός Στόλος έχει “απλωθεί”. Μία ελληνικη φρεγάτα, η F355 «Σαλαμίς» (MEKO 200HN), πλέει δυτικά του τουρκιού λιμένα της Αττάλειας.

Δεν συμβαίνει το ίδιο με ένα υποβρύχιο του ΠΝ κλάσης Type 214 το οποίο περιπολεί στα ανοικτά της Αττάλειας έχοντας στο περισκόπιό του όλη την κίνηση των τουρκικών πολεμικών και του Barbaros.

Αλλο ένα ελληνικό υποβρύχιο κινείται σε κατάδυση στο νοτιοανατολικό Αιγαίο ευρισκόμενο σε πλήρη ετοιμότητα.

Μία δεύτερη ελληνική φρεγάτα, η «Ναβαρίνον», κλάσης “S”, ο βετεράνος των Ιμίων, βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο, στην UNIFIL (UNITED NATIONS INTERIM FORCE IN LEBANON) και μπορεί να επέμβει αν χρειαστεί, αν και η μαχητική της ικανότητα είναι πλέον περιορισμένη, καθώς δεν έχει υποστεί καν τον στοιχειώδη εκσυγχρονισμό που είαν υποστεί οι άλλες φρεγάτες της ίδιας κλάσης.

Μία πυραυλάκατος είναι «αγκιστρωμένη» στην Μεγίστη και άλλες δύο σε νησιά και νησίδες του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Νωρίτερα, ο ΥΕΘΑ, Ε.Αποστολάκης, κατά τον χαιρετισμό του στην επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες της Ναυτικής Αεροπορίας, που πραγματοποιήθηκε στη Μοίρα Ελικοπτέρων Ναυτικού στον Μαραθώνα, επανέλαβε ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι πανέτοιμες.

«Με το αξιόμαχο του αμυντικού μας συστήματος, παραμένουμε εξωστρεφείς και προβάλλουμε τη σημαία της χώρας, όπου κι αν αυτό απαιτηθεί.

Ανυψώνουμε το διεθνές μας κύρος κι αποδεικνύουμε εμπράκτως ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, σε μια εποχή αλλαγών και σε μια περιοχή που κυριαρχείται από ρευστότητα.

Είναι μία διαπίστωση που θεμελιώνεται στην ιστορική μας πορεία, στη γεωπολιτική μας θέση και στις ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις μας» τόνισε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης και πρόσθεσε:

«Βρίσκονται παντού, από το Ορμένιο ως τη Γαύδο κι από τους Οθωνούς ως το Καστελόριζο, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, 365 ημέρες τον χρόνο, δίνοντας καθημερινά τον καλύτερο εαυτό τους για να εκτελέσουν την αποστολή που ο ελληνικός λαός τις έχει αναθέσει».

Ο ΥΠΕΘΑ σημείωσε ότι είναι «εθνικό χρέος να αποδώσουμε τον προσήκοντα σεβασμό σε όλους τους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Η αυτοθυσία τους είναι οδηγός, ηθική και ιερή παρακαταθήκη.

Έχοντας αυτήν ως φάρο και πυξίδα, συνεχίζουμε την προσπάθεια για χαλύβδωση της εθνικής μας κυριαρχίας.

Γι’ αυτήν αγωνίστηκαν κι έπεσαν ο Παναγιώτης Βλαχάκος, ο Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο Έκτορας Γιαλοψός, ο Αναστάσιος Τουλίτσης, ο Κωνσταντίνος Πανανάς, ο Ελευθέριος Ευαγγέλου, αλλά και όλοι όσοι στο παρελθόν έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα.

Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ. Σ’ αυτούς είναι αφιερωμένη η σημερινή ημέρα.

Σ’ αυτούς τους σπουδαίους Έλληνες ναυτικούς και συνάμα αεροπόρους.

Παράλληλα, είναι μια ημέρα αναφοράς, τιμής και αναγνώρισης συνολικά για όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, που αφοσιωμένες στο καθήκον τους είναι εγγυήτριες της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, για να μπορούν όλοι οι Έλληνες πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς» υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος στους συγγενείς των πεσόντων ηρώων, ο κ. Αποστολάκης είπε ότι η απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων «αποτελεί ένα διαχρονικό μήνυμα για όλους του Έλληνες.

Ένα μήνυμα πίστης, αφοσίωσης και αγάπης για την πατρίδα. Η θυσία τους φωτίζει και καθοδηγεί το καθημερινό μας έργο» ανέφερε.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι δίπλα σας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι η οικογένειά σας.

Δίπλα σας είναι κι όλος ο ελληνικός λαός, όπως είναι πάντα. Η σχέση μας αυτή είναι η δύναμή μας.

Είναι η δύναμη που παίρνουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων καθημερινά, και τους δίνει ώθηση να φέρουν εις πέρας το πολυδιάστατο έργο τους» είπε ο κ. Αποστολάκης.

Ο ίδιος τόνισε ότι με τη σημερινή σεμνή τελετή αποδίδεται η πρέπουσα τιμή σε όλους όσους πρόσθεσαν με το αίμα τους τη δική τους σελίδα στην ελληνική ιστορία.

«Η υποχρέωση μας όμως δεν περιορίζεται στη διατήρηση της μνήμης τους.

Εθνική και ηθική υποχρέωση όλων μας είναι να προσπαθήσουμε με συναίνεση να αγωνιστούμε για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ανεξαρτησία της χώρας, αλλά και για μια πατρίδα με αντάξιο μέλλον, ώστε η θυσία τους να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη αξία» υπογράμμισε ο υπουργός.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.