Στην Κύπρο μεταβαίνει εσπευσμένα ο Ελληνας ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκης – Συγκαλείται Εθνικό Συμβούλιο στην Λευκωσία

Στην Κύπρο μεταβαίνει εσπευσμένα ο Ελληνας ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκης – Συγκαλείται Εθνικό Συμβούλιο στην Λευκωσία

Στην Κύπρο μεταβαίνει εσπευσμένα ο Ελληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ε.Αποστολάκης, για επίσημη επίσκεψη και διαβουλεύσεις με φόντο την κλιμάκωση των τορκικών προκλήσεων από τον Ρ.Τ.Ερντογάν. Ο Ελληνας ΥΕΘΑ θα προσγειωθεί την Τετάρτη στην Λευκωσία ενώ το Σάββατο ο Ν.Αναστασιάδης συγκαλεί Εθνικό Συμβούλιο.

Ο πλους του γεωτρύπανου «Φατίχ» εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, η σχεδιαζόμενη αποστολή του ερευνητικού «Ορούτς Ρέις» μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ( νότια Ρόδου) τον ερχόμενο Αύγουστο και η διαρκής παρουσία των Τούρκων στα νότια της Κύπρου, δείχνουν την στρατηγική επιλογή της τουρκικής Κυβέρνησης να δημιουργήσει τετελεσμένα σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο αναγκάζοντας τον ΥΕΘΑ, Ε.Αποστολάκη, να μεταβεί στην Κύπρο για διαβουλεύσεις.

“ Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύει πάντα τα δικαιώματα του λαού της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) και να μην επιτρέψει κανένα τετελεσμένο γεγονός. Η Τουρκία θα προστατέψει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο Πέλαγος και την Αν. Μεσόγειο ”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χ. Ακάρ στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, η επίσκεψη του ΥΕΘΑ, Ε.Αποστολάκη, αποκτά συμβολική και ουσιαστική αξία, καθώς Αθήνα και Λευκωσία είναι αποφασισμένες να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Εθνικό Συμβούλιο το Σάββατο για τουρκικές παραβιάσεις – Θα ζητηθεί βοήθεια από Παρίσι

Σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου το Σάββατο, 11 Μαΐου, αποφάσισε να συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μετά και τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, η Κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες και γίνονται συζητήσεις σε διπλωματικό επίπεδο με σκοπό να υπάρξει η κατάλληλη προεργασία.

Όπως τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, επόμενο σημείο – σταθμός είναι το Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Ρουμανία, στις 9 Μαΐου.

Είπε ακόμη ότι ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο ότι το Σάββατο 4 Μαΐου κατατέθηκαν στον Γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών οι γεωγραφικές συντεταγμένες του ορίου της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στη βάση της μέσης γραμμής μεταξύ της κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας. Οπως είπε, θα γίνει και η σχετική δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Στο Παρίσι εσπευσμένα ο ΥΠΕΞ της Κύπρου

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης αναχωρεί την Τρίτη το πρωί για το Παρίσι, όπου θα πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη εργασίας, κατά την οποία θα έχει σειρά επαφών με επίκεντρο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τις διμερείς σχέσεις και ενεργειακά θέματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει το απόγευμα της Τρίτης κατ’ ιδίαν συνάντηση και συνομιλίες στο γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών με τον ομόλογό του Jean-Yves Le Drian, κατά τις οποίες αναμένεται να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, να ανασκοπηθεί το πλήρες φάσμα των διμερών σχέσεων Κύπρου-Γαλλίας και να ανταλλαγούν απόψεις για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών, εντός και εκτός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση στα ενεργειακά θέματα. Θα συζητηθούν, επίσης, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ακολούθως, ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει χωριστές συναντήσεις με τη Γαλλίδα Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Amélie de Montchalin και την Υφυπουργό Άμυνας Geneviève Darrieussecq.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί με τον Γερουσιαστή Christian Cambon, Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών, Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλικής Γερουσίας.

Το πρόγραμμα επαφών του Υπουργού Εξωτερικών στη γαλλική πρωτεύουσα θα ολοκληρωθεί το βράδυ της ίδιας μέρας με συνάντηση με τον Stéphane Michel, Διευθυντή Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής της γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου TOTAL, η οποία δραστηριοποιείται στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΥΠΕΞ Γ.Κατρούγκαλος: “Δεν αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο οι S-400 – Θα πάρουμε F-35”

Η προγραμματισμένη απόκτηση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Τουρκία δεν πρόκειται να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο πέλαγος εφόσον δεν θα συνοδεύεται από την αγορά και των αμερικανικών μαχητικών F-35, εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών, Γ.Κατρούγκαλος.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξη του σε ραδιοφωνικό σταθμό τόνισε πως ο συνδυασμός των δύο όπλων θα μπορούσε πράγματι να προκαλέσει προβλήματα στην Ελλάδα. Δεδομένου όμως ότι αυτό το ενδεχόμενο φαντάζει αδύνατο, υποστήριξε πως οι επιχειρησιακές δυνατότητες των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων αντισταθμίζουν τις τουρκικές δυνατότητες.

Ο κ. Κατρούγκαλος αποκάλυψε παράλληλα πως η Αθήνα συζητά με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την προμήθεια F-35.

Η Ουάσιγκτον έχει αναστείλει την παράδοση των F-35 στην τουρκική Αεροπορία, λόγω ανησυχιών πως οι S-400 θα συγκεντρώσουν απόρρητη τεχνογνωσία για τα αμερικανικά συστήματα.

Ερωτηθείς για τα δύο τουρκικά πλοία (Barbaros- Fatih) που βρίσκονται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ ο κ.Κατρούγκαλος είπε πως αυτό που κάνουν είναι προβολή σημαίας και δημιουργία αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Δεν πρόκειται για παρουσία ουσίας, αφού δεν διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για πραγματικές εξορύξεις στην περιοχή” υπογράμμισε.

Ο κ. Κατρούγκαλος υπενθύμισε πως η στάση της Τουρκίας έχει καταδικαστεί από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες δυνάμεις.

Προσέθεσε παρά ταύτα πως η Αθήνα δεν επιθυμεί την απομόνωση της Άγκυρας, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.

“Η Τουρκία με τις ενέργειες αυτές απομονώνεται περαιτέρω κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε. Η Ελλάδα επιδιώκει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και η χώρα μας είναι από τις τελευταίες – αν όχι η τελευταία- που υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Δεν θέλουμε η Τουρκία να φύγει από τις Διεθνείς συμμαχίες και να γίνει ακόμη πιο επιθετική” είπε στη συνέχεια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://www.youtube.com/watch?time_continue=11&v=O1CAWSjJ-rI

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.