ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Χαλκιδική: Διαταγή YEΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλου για εφαρμογή του σχεδίου «Δευκαλίων» -Συγκλονιστικές μαρτυρίες (βίντεο)

Χαλκιδική: Διαταγή YEΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλου για εφαρμογή του σχεδίου «Δευκαλίων» -Συγκλονιστικές μαρτυρίες (βίντεο)

O υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έδωσε διαταγή στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ για ενεργοποίηση τμημάτων του σχεδίου «Δευκαλίων» που αφορά στη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τα ακραία φαινόμενα που έπληξαν τη Χαλκιδική.

Η εντολή δόθηκε χθες το βράδυ μετά το σχετικό αίτημα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες το βράδυ, ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας πέταξε πάνω από τη θαλάσσια περιοχή της Νέας Καλλικράτειας για τον εντοπισμό του αγνοούμενου ψαρά, ωστόσο, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών επέστρεψε στη βάση του.

Ακολούθησε νέα προσπάθεια από ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά συνάντησε, επίσης, τις ίδιες κακές καιρικές συνθήκες και επέστρεψε στο Κοτρώνι. Σήμερα το πρωί, ελικόπτερο Σούπερ Πούμα ξαναπέταξε πάνω από τη θαλάσσια περιοχή όπου οι συνθήκες είχαν βελτιωθεί. Τις έρευνες συνεχίζουν μέσα του Λιμενικού.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του σχεδίου «Δευκαλίων» τίθενται σε ετοιμότητα για την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας προς τις αρχές όπου και εφόσον ζητηθεί, με εξειδικευμένες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως το Μηχανικό, η Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΚΟΜΑΚ), η Κινητή Ομάδα Συντήρησης Υποβρυχίων και Θαλασσίων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ), η 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης (ΜΕΕΔ) της Πολεμικής Αεροπορίας, ελικόπτερα CHINOOK της Αεροπορίας Στρατού και προσωπικό για θέματα Διοικητικής Μέριμνας. Η συνδρομή αφορά, μεταξύ άλλων, και υποστήριξη στην αποκατάσταση υποδομών.

Στο πλαίσιο του σχεδίου τίθενται, επίσης, σε ετοιμότητα στρατιωτικά νοσοκομεία για την παροχή υγειονομικής υποστήριξης, εφόσον ζητηθεί.

Όπως έγινε γνωστό, μέχρι στιγμής διατίθενται 5 γεννήτριες για την κάλυψη των αναγκών αστυνομικών και πυροσβεστικών τμημάτων σε Νέα Μουδανιά, Νέα Καλλικράτεια, Νέο Μαρμαρά και Κασσάνδρα.

Συγκλονιστικό timelapse από την κακοκαιρία

Σε βίντεο ενάμιση λεπτού του north meteo φαίνεται η εξέλιξη της κακοκαιρίας που άφησε νεκρούς και τραυματίες. Ο ουρανός αρχίζει και συννεφιάζει, σκοτεινιάζει και τότε αστραπές σκίζουν τον ουρανό.

Σε άλλο βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter, αποτυπώνεται η σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων στη Χαλκιδική. Ο αέρας κινείται με μανία, παρασέρνοντας τα πάντα.

Τι αναφέρουν μάρτυρες στη Νέα Πλαγιά Χαλκιδικής

Συγκεκριμένα, η μητέρα με τον γιο της βρίσκονταν σε ταβέρνα στα Νέα Πλάγια Χαλκιδικής όταν ξέσπασε η καταιγίδα με τους πολύ ισχυρούς ανέμους. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τη στιγμή που η γυναίκα και το παιδί έτρωγαν, κατέρρευσε το στέγαστρο, το οποίο την καταπλάκωσε με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο. Ο 8χρονος όμως, λέγεται πως κατάφερε να σηκωθεί, αλλά οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν εκείνη τη στιγμή το παρέσυραν και το έριξαν στην τζαμαρία.

«Το παιδάκι ήταν εδώ έξω. Δεν ήταν τραυματισμένο. Σταμάτησε να αναπνέει. Το πήρε η γυναίκα μου, το πήγε στο ΕΣΥ και εκεί κατέληξε», ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας, προσθέτοντας ότι το ξαφνικό μπουρίνι «σήκωσε κιόσκια από άλλα καταστήματα και τα έφερε εδώ».

Ενας άλλος μάρτυρας που βρέθηκε στο σημείο, περιέγραψε τι συνέβη:

«Ήταν τόσο μεγάλη η σφοδρότητα του ανέμου εκείνη τη στιγμή που έριξε τα δέντρα, έριξε το σκέπαστρο της ταβέρνας και καταπλάκωσε τους ανθρώπους. Κάποιους καταφέραμε να τους απεγκλωβίσουμε, αλλά για την άτυχη γυναίκα χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε δοκούς για να σηκώσουμε το σκέπαστρο και δυστυχώς ήταν μάταιη η προσπάθειά μας. Το παιδί, το πήρε ο άνεμος και το σήκωσε κυριολεκτικά. Το πέταξε στην απέναντι τζαμαρία του καταστήματος, δεν ήταν μέσα στην ταβέρνα εκείνη τη στιγμή. Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε στα μάτια μας, ήταν τραγικές οι εικόνες πραγματικά. Μετά έμαθα ότι το παιδάκι είχε πεθάνει στο νοσοκομείο».

Συγκλονιστική μαρτυρία Βρετανού τουρίστα από τη Χαλκιδική

Σκηνές που δεν πρόκειται να ξεχάσουν ποτέ, βίωσε ένας Βρετανός τουρίστας με την οικογένειά του, που είχαν πάει στη Χαλικιδική για διακοπές. Ο λόγος για τον 48χρονο Άντι Τζίλκραϊστ, ο οποίος βρισκόταν με τη γυναίκα του και την 9χρονη κόρη τους στο ξενοδοχείο τους, στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, όταν είδαν κάποιες αστραπές στον ορίζοντα.

Μέσα σε λίγη ώρα, θαμώνες και προσωπικό άρχισαν να τρέχουν να προστατευθοιύν από τους θυελλώωδεις ανέμους που έπνεαν στην περιοχή και που «σήκωναν τις τζαμαρίες σαν χαρτοπετσέτες».

«Δεν ξανάδα κάτι τέτοιο, με τίποτε. Αν βρισκόσουν εκεί έξω δεν θα είχες καμία τύχη. Αν ήσουν στο μπαλκόνι οι άνεμοι θα σε πέταγαν 100 χιλιόμετρα μακριά μέχρι να τελειώσει όλο αυτό», είπε στη Daily Mail, προσθέτοντας ότι «οι άνεμοι πρέπει να έπνεαν με τουλάχιστον 160 χλμ/ ώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βρετανός τουρίστας.

Μάλιστα, κατέγραψε και βίντεο από τις σκηνές Αποκάλυψης που εκτυλίχθηκαν. Σε αυτό φαίνονται οι θαμώνες να βοηθούν το προσωπικό να απομακρύνει φιάλες και ποτήρια απ’ τα τραπέζια καθώς τα παρέσερνε η ανεμοθύελλα και τα έκανε συντρίμμια. Σε κατάσταση πανικού, οι σερβιτόροι πήδηξαν πάνω απ’ τα τραπέζια προσπαθώντας να κλείσουν τις βαριές τζαμαρίες, αλλά σταμάτησαν, όταν είδαν ότι δεν ήταν δυνατόν. Τότε, η κόρη του Άντι, Γκρέις, «τρόμαξε πάρα πολύ» κι έτρεξε με άλλες έξι γυναίκες να κρυφτούν στις τουαλέτες.

«Έξι άτομα σ’ ένα τετραγωνικό μέτρο. Η κόρη μου ήταν ανάστατη και προσπαθούσαν να την καθησυχάσουν», λέει. «Είχαμε εγκλωβιστεί εκεί πέρα. Δεν υπήρχε τρόπος να φύγουμε. Η καταιγίδα κράτησε πάνω από μισή ώρα, ίσως 40 λεπτά. Μείναμε στο εστιατόριο μία-μιάμιση ώρα μέχρι να μπορέσουμε να φύγουμε. Και το προσωπικό ήταν τρομοκρατημένο, δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τους δικούς του στο τηλέφωνο. Μου είπαν ότι όχι μόνο οι ίδιοι, αλλά ούτε οι γονείς τους δεν είχαν ξαναδεί κάτι τέτοιο. Δεν ξανάγινε», πρόσθεσε.



Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.