Ο Μακεδόνας ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος δηλώνει: «Η “Βόρεια Μακεδονία” πρέπει να μπει στην ΕΕ»

Ο Μακεδόνας ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος δηλώνει: «Η “Βόρεια Μακεδονία” πρέπει να μπει στην ΕΕ»

Δηλώσεις έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μετά το πέρας της πρώτης του συμμετοχής σε υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ο ΥΕΘΑ μιλώντας στο euronews στις Βρυξέλλες είπε για το θέμα της ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ τα οποία αποκάλεσε «Βόρεια Μακεδονία» όνομα που προήλθε ύστερα από μια «κακή συμφωνία στις Πρέσπες» όπως έχει δηλώσει κατ΄ επανάληψη ο πρωθυπουργός Κ.΄Μητσοτάκης.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επεσήμανε πως δεν ήταν η Αθήνα που αντιτάχθηκε στο να πάρουν τα Σκόπια ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων:

«Η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ αντίθετη στην ευρωπαϊκή προοπτική αυτών των χωρών (σ.σ. των Δυτικών Βαλκανίων) και της Βόρειας Μακεδονίας. Το ζήτημα είναι τελικά και η ΕΕ να δώσει το πράσινο φως, γιατί δεν ήταν εξαιτίας της Ελλάδας που απορρίφθηκε – έστω και προσωρινά – το αίτημα της Βόρειας Μακεδονίας για είσοδο στην ΕΕ, μια διαδικασία εξαιρετικά μακροχρόνια και με πάρα πολλές στάσεις. Άλλες χώρες απέρριψαν αυτή την προοπτική για τους δικούς τους λόγους».

Τέλος, αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη αλληλοσεβασμού μεταξύ των δύο πλευρών.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «έχω κάνει στο παρελθόν δήλωση σχετικά με την ανάγκη τήρησης των βασικών όρων της συμφωνίας και παρεξηγήθηκα για αυτό.

Δεν αναφερόμουν τόσο πολύ στην Ελλάδα όσο στην άλλη πλευρά ότι πρέπει να τηρεί τους βασικούς όρους της συμφωνίας, ο βασικότερος από τους οποίους είναι το όνομα.

Επομένως, όχι “Μακεδονία σκέτο”, αλλά αυτό που συμφωνήθηκε. Αν αυτό δεν συμβαίνει, δεν αποτελεί δείγμα καλής συμπεριφοράς ή διάθεση καλής γειτονίας από την πλευρά αυτού του μέρους που επιζητεί την ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

«Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αναδείξει τα σημεία εκείνα της συμφωνίας που χρήζουν βελτιώσεων, διότι νομίζουμε ότι η βελτίωση αυτών των σημείων θα είναι προς όφελος όλων και της Ελλάδας αλλά και της άλλης πλευράς», κατέληξε ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.