Απάντηση στην ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης»: «Το λύσαμε το πρόβλημα στην “Κανάρης” – Προμηθευτήκαμε εμφιαλωμένο νερό»!

Απάντηση στην ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης»: «Το λύσαμε το πρόβλημα στην “Κανάρης” – Προμηθευτήκαμε εμφιαλωμένο νερό»!

Μετά το πρόσφατο γεγονός της μόλυνσης νερού στην Φρεγάτα «Κανάρης» ο πρόεδρος και βουλευτής της «Ελληνικής Λύσης» κατέθεσε σχετική ερώτηση στην Βουλή με θέμα την Υγιεινή ποσίμου ύδατος στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού»

Ο ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος απάντησε λέγοντας πως «δεν υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά στο πόσιμο νερό στα υπόλοιπα πλοία του ΠΝ» και πως οι δεξαμενές της φρεγάτας απομονώθηκαν και προμηθεύθηκε με αρκετές ποσότητες εμφιαλωμένου έργου.

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Κυριάκος Βελόπουλος με θέμα «Υγιεινή ποσίμου ύδατος στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού» σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Δεν υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά στο πόσιμο νερό στα υπόλοιπα πλοία του ΠΝ καθόσον τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχων, σύμφωνα με τα ισχύοντα θεσμικά κείμενα του ΠΝ, που αφορούν στον προγραμματισμό δειγματοληψιών και μικροβιολογικών αναλύσεων για την ύπαρξη Legionella spp. Όλα τα αποτελέσματα των δειγμάτων κινήθηκαν εντός φυσιολογικών ορίων.

Περαιτέρω, ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με τις Πάγιες Διαταγές, για την προστασία του προσωπικού και την ποιοτική εξασφάλιση του πόσιμου νερού τόσο στα Πολεμικά Πλοία όσο και στις Ναυτικές Υπηρεσίες.

Σε ό,τι αφορά στα διορθωτικά μέτρα που ελήφθησαν άμεσα για την αποκατάσταση των παρατηρήσεων στην Φ/Γ ΚΑΝΑΡΗΣ, αυτά συνίστανται στην απομόνωση του δικτύου ύδατος μαγειρείου και χώρων σερβιρίσματος και παρασκευής καφέ προς χρήση πόσης και εστίασης, στην προληπτική αλλαγή φίλτρων των βρυσών σε χώρο σερβιρίσματος και μαγειρείου, καθώς και στην προμήθεια και χρήση επαρκούς ποσότητας εμφιαλωμένου ύδατος προς πόση και παρασκευή συσσιτίου. Κατόπιν αυτών πραγματοποιήθηκαν δύο δειγματοληψίες ύδατος από τα ως άνω σημεία λήψης με όλες τις μετρήσεις εντός ορίων.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε μία επιπλέον δειγματοληψία ύδατος από βρύση νιπτήρα WC και μια απευθείας από τον κεντρικό αγωγό σύνδεσης των δύο εκ των τεσσάρων δεξαμενών ύδατος πλοίου, οπότε διαπιστώθηκαν τιμές εντός των προβλεπόμενων ορίων σε νικέλιο, όσον αφορά στο δείγμα από τη βρύση νιπτήρα WC, και εκτός ορίων σε νικέλιο όσον αφορά στο δείγμα κεντρικού αγωγού σύνδεσης των δύο (2) δεξαμενών.

Τα διορθωτικά μέτρα που ελήφθησαν άμεσα ήταν, η απομόνωση των δύο δεξαμενών τις οποίες ακολούθως η Φ/Γ ΚΑΝΑΡΗΣ άδειασε και τις επαναπλήρωσε με χρήση αφαλατωτή Reverse Osmosis. Από την 1η Νοεμβρίου 2019 η Φ/Γ ΚΑΝΑΡΗΣ χρησιμοποιεί αποκλειστικά εμφιαλωμένο νερό προς πόση και παρασκευή συσσιτίου, ενώ ήδη, μετά τον κατάπλου της, ολοκληρώνονται οι απαιτούμενες ενέργειες για την ριζική εξάλειψη του προβλήματος.

Σε κάθε περίπτωση, οι δεξαμενές ποσίμου ύδατος των Πολεμικών Πλοίων κενώνονται, καθαρίζονται, επιθεωρούνται και συντηρούνται κατά τη διάρκεια τακτικών ή έκτακτων ακινησιών και δεξαμενισμών τους. Αναλόγως των αποτελεσμάτων της επιθεώρησης, εκτελείται τοπική ή ολική βαφή τους με ειδικό χρώμα για το σκοπό αυτό.

Επίσης, αντίστοιχη συντήρηση εκτελείται και στα υπόλοιπα τμήματα του δικτύου ποσίμου ύδατος (αντλίες, επιστόμια, φίλτρα, κλπ). Οι εν λόγω εργασίες είναι δυνατόν να εκτελεσθούν και εκτός ακινησίας των Πολεμικών Πλοίων, εφόσον διαπιστωθούν συνεχόμενες μετρήσεις εκτός ορίων κατά τους περιοδικούς χημικούς ελέγχους του ποσίμου ύδατος.

Τέλος, εν όρμω, το πόσιμο νερό προέρχεται από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ και κατά τον πλου οι δεξαμενές ποσίμου ύδατος γεμίζουν από τις μονάδες αφαλάτωσης αντιστρόφου οσμώσεως που είναι εγκατεστημένες στα Πολεμικά Πλοία.
Οι εν λόγω μονάδες είναι εφοδιασμένες με διατάξεις ασφαλείας, οι οποίες δεν επιτρέπουν στο παραγόμενο νερό να κατευθυνθεί στις δεξαμενές, εάν δεν διαθέτει την κατάλληλη ποιότητα ενώ, όσον αφορά στην Φ/Γ ΚΑΝΑΡΗΣ, κατά τους τελευταίους δύο (2) μήνες δεν έχουν καταγραφεί βλάβες στους αφαλατωτές αντιστρόφου οσμώσεως του εν λόγω πλοίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.