ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ν.Παναγιωτόπουλος: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν στρατιωτικά» με τους Patriot PAC-3 στην… Σ.Αραβία

Ν.Παναγιωτόπουλος: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν στρατιωτικά» με τους Patriot PAC-3 στην… Σ.Αραβία

Για άλλη μια φορά σε συνέχεια των χθεσινών του δηλώσεων από την Κοζάνη ο Έλληνας ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος τόνισε πως «εάν παραβιαστούν οι “κόκκινες γραμμές” από την Τουρκία τότε θα απαντήσουμε στρατιωτικά».

«Η δουλειά των Ενόπλων Δυνάμεων είναι να είναι έτοιμες για όποια ώρα προκύψει ανάγκη., Ευχής έργον να μην προκύψει, προβλήματα πάντα θα υπάρχουν. Όμως η προσπάθεια γίνεται με συνέπεια και επαγγελματισμό από την ηγεσία των ΕΔ, αυτή είναι η δουλειά τους και τη κάνουν καλά, έχουν εκπαιδευτεί και έχουν και την αίσθηση του καθήκοντος και της αποστολής» πρόσθεσε.

Βέβαια ο κύριος υπουργός θα πρέπει να μας εξηγήσει, αφού οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες για μια ένοπλη αντιπαράθεση με την Τουρκία για να υπερασπίσει την χώρα, τότε πρέπει να εξηγηθεί η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να δεχθεί την μεταφορά μιας συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων μακρού βεληνεκούς Patriot PAC-3 της Πολεμικής Αεροπορίας και μέχρι 140 Ελλήνων στρατιωτικών στην Σαουδική Αραβία, για προστασία της χώρας αυτής από το… Ιράν!

Το σύστημα εκτός από προηγμένες αντιαεροπορικές, έχει μοναδικές αντιβαλλιστικές ικανότητες στην έκδοση PAC-3, που χρησιμοποιεί η Πολεμική Αεροπορία, την στιγμή που η τουρκική βαλλιστική απειλή κατά των νησιών του Αιγαίου και την ενδοχώρας με εκατοντάδες βαλλιστικά βλήματα Bora-2, Kasirga και Yildirim-1/-2.

Το τουρκικό βαλλιστικό σύστημα Bora, καθοδηγείται προς τον στόχο του με αδρανειακό σύστημα πλοήγησης υποβοηθούμενο από δορυφορικό παγκόσμιο σύστημα προσδιορισμού θέσης (GPS / INS), με αποτέλεσμα να επιτυγχάνει μεγάλη ακρίβεια πλήγματος, ο Yıldırım-1 έχει βεληνεκές 150 χλμ, και 300 χλμ. έχει ο Yıldırım-2.

Περιττή η αναφορά στις δυνατότητες της τουρκικής Αεροπορίας.

Σε όλα αυτά η κυβέρνηση αντιπαραθέτει το «ακαταμάχητο» επιχείρημα ότι «Ηταν εκτός ενέργειας η συστοιχία των Patriot και γι αυτό την στέλνουμε»!

Το πρώτο ερώτημα είναι γιατί μία από τις έξι συστοιχίας Patriot ήταν εκτός ενέργειας; Γιατί δεν είχε ανταλλακτικά; Ή γιατί χρησιμοποιήθηκαν τα ανταλλακτικά της για να είναι ενεργές οι λοιπές;

Δηλαδή το 16,5% της ελληνικής αεροπορικής και αντιβαλλιστικής άμυνας ήταν εκτός ενέργειας και η κυβέρνηση έλεγε ψέματα στους πολίτες ότι «Υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα στις Ενοπλες Δυνάμεις» και ότι «Το αξιόμαχο των ΕΔ είναι στο ανώτατο επίπεδο»; Και αν οι Patriot ήταν εκτός ενέργειας, τι να πούμε για αεροσκάφη, άρματα μάχης, πλοία κλπ;

Πως «κολλάνε» ολα αυτά με την «ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων» που αναφέρει ο κύριος υπουργός;

Αυτονόητο χαρακτήρισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αυτό που είπε σε προηγούμενη δήλωσή του, πως «ό,τι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται». Μιλώντας στον Αντέννα, ο ο. Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως η απάντηση δόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών με καταδίκη της «υποκριτικής» στάσης της Άγκυρας, «η οποία επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο, βάσει του οποίου πρέπει κατά τον Χουλουσί Ακάρ να αποστρατικοποιηθούν 16 νησιά, ενώ η ίδια συνεχώς το αγνοεί και παραβιάζει τη νομιμότητα».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως αυτό είχε πει και ο πρωθυπουργός προς πάσα κατεύθυνση. «Καθήκον της συντεταγμένης εθνικής πολιτείας και της πολιτικής ηγεσίας να λέει σαφώς πως υπάρχουν κόκκινες γραμμές και αν αυτές παραβιαστούν και θιγούν ζωτικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, τότε αυτή οφείλει να αντιδράσει, δεν οφείλει να κάθεται αμέριμνη και αδρανής».

«Σε αυτό το πλαίσιο και φυσικά ξεκινώντας από τις διπλωματικές ενέργειες εξετάζονται όλα τα σενάρια. Μέσα σε όλα τα σενάρια είναι και αυτό της στρατιωτικής εμπλοκής. Τόσο απλά. Δεν σημαίνει πως εκεί θα καταλήξουμε, ευχής έργον είναι να μην καταλήξουμε εκεί κι αυτή είναι και η έννοια της αποτροπής, αλλά πρέπει να το πούμε» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη θλιβερή επέτειο της κρίσης των Ιμίων, τόνισε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που δημιουργούν ανάφλεξη, υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα τότε θρήνησε τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και δημιουργήθηκε και το θέμα του γκριζαρίσματος κάποιων ζωνών στο Αιγαίο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Αντιμετωπίζουμε όλο το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων με ψυχραιμία και σύνεση αλλά και αποφασιστικότητα» κατέληξε ο υπουργός.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.