Επιβεβαίωση pronews.gr: Η οικονομική καταστροφή που προκάλεσε ο κορωνοϊός «μπλοκάρει» τα εξοπλιστικά

Επιβεβαίωση pronews.gr: Η οικονομική καταστροφή που προκάλεσε ο κορωνοϊός «μπλοκάρει» τα εξοπλιστικά

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε στους Γάλλους πως η προμήθεια των φρεγατών Belh@rra «παγώνει» μέχρι νεοτέρας καθώς λόγω της κρίσης που έφεραν κορωνοϊός και απαγορεύσεις δεν υπάρχει «σάλιο», επιβεβαιώνοντας πλήρως το pronews.gr, το οποίο είχε προειδοποιήσει για το «μπλοκ» από το ΥΠΟΙΚ ήδη από τις 31 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα ο Χρήστος Σταϊκούρας είχε συνάντηση με τον Γάλλο πρέσβη Patrick Maisonnave όπου του ζήτησε η υπογραφή της σύμβασης να μετατεθεί εν ευθέτω χρόνω, παγώνοντας» ουσιαστικά την προμήθεια.

Μάλιστα, ήδη τα γαλλικά ΜΜΕ, κάνουν λόγω για «ναυάγιο».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλίας, Florence Parly και Jean-Yves Le Drian, αγωνίζονται να επαναφέρουν τους Έλληνες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στο άρθρο μας στις 31 Μαρτίου γράφαμε:

Σε ότι αφορά τις φρεγάτες Belh@rra η σύμβαση που επρόκειτο να υπογραφεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού με εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση από την Γαλλία, είναι πλέον ένα μεγάλο ερωτηματικό. Θα υπάρξει χρηματοδότηση από την Γαλλία που έχει υποστεί τρομακτικό πλήγμα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ από την κρίση του κορωνοϊού;

Το ΥΠΟΙΚ ήδη έχει ενημερώσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ότι «παγώνουν» όλες οι δαπάνες του, προκειμένου να υπάρξουν οι απαραίτητοι πόροι για να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες δαπάνες και το ίδιο ισχύει φυσικά και για άλλα υπουργεία.

Όσοι γνώριζαν πράγματα και καταστάσεις είχαν αντιληφθεί πως η οι Belh@rra μαζί με τους εξοπλισμούς τους, είχαν φτάσει σε εξωφρενικό κόστος, καθιστώντας τες απαγορευτικές κι ασύμφορες για την οικονομικά κατεστραμμένη Ελλάδα, ακόμα και πριν τον κορωνοϊό.

Με 3 δισ. ευρώ, η χώρα κανονικά έπρεπε να πάρει 4 πλοία κι όχι 2 και συγκεκριμένα έπρεπε εδώ και αρκετά χρόνια (τουλάχιστον 12) να είχε αγοράσει τις -επίσης γαλλικές- φρεγάτες FREMM, τις οποίες αν τις είχε τώρα δεν θα περνούσε ούτε τουρκικό «κουνούπι» στο Αιγαίο.

Οι FREMM εκτός από ότι έχουν τη μισή τιμή από τις Belh@rra, είναι ετοιμοπαράδοτες κι όχι «ψηφιακές» (δηλαδή στην οθόνη ενός υπολογιστή), ενώ έχουν κι αυτές τη δυνατότητα να φέρουν SCALP NAVAL όπως οι Belh@rra.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες μετά τις Belh@rra σειρά για «πάγωμα» παίρνει και η ανεξήγητη αγορά των 4 ελικοπτέρων MH-60R για 300 εκατομμύρια ευρώ!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.