A.Στεφανής από Καστελόριζο: «Η Ελλάδα κινείται με ψυχραιμία και εθνική αυτοπεποίθηση»

A.Στεφανής από Καστελόριζο: «Η Ελλάδα κινείται με ψυχραιμία και εθνική αυτοπεποίθηση»

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής βρέθηκε στο Καστελόριζο, συναντήθηκε με τον υφυπουργό Τουρισμού Μάνο Κόνσολα κι επισκέφθηκε την πυραυλάκατο «Ρίτσος» και τη ΔΑΝ Μεγίστης, όπου συνομίλησε με στρατιώτες.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας παρέστη, επίσης, στην εκδήλωση των εγκαινίων της έκθεσης φωτογραφίας με θέμα «Εύζωνες: οι Φύλακες των Αφανών», της Δήμητρας Χατζηαδάμ, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Μεγίστης.

Ο δήμαρχος Μεγίστης Γεώργιος Σαμψάκος ανακήρυξε τον Αλκιβιάδη Στεφανή και Επίτιμο Δημότη Καστελορίζου, ύστερα από σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, για την πολύχρονη προσφορά του στο νησί. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Μάνος Κόνσολας, ο μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελορίζου Χρυσόστομος, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Χρήστος Μπάρδος, ο αντιδήμαρχος Μεγίστης Στράτος Αμύγδαλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου Αντώνης Γιαννικουρής, αντιπροσωπία αξιωματικών και υπαξιωματικών της ΔΑΝ Μεγίστης, καθώς και πλήθος κόσμου.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, στην ομιλία του, ανέφερε: «Αισθήματα εξαιρετικής περηφάνιας αλλά και ειλικρινούς συγκίνησης με διακατέχουν, για τη μεγάλη τιμή την οποία μου επιφυλάσσετε, αναγορεύοντας με, επίτιμο δημότη του Δήμου Μεγίστης, ενός ιστορικού -με όλη τη σημασία της λέξης- τόπου, στη νοτιοανατολικότερη είσοδο της Ελλάδος και της Ευρώπης και σε μια θαλάσσια περιοχή που αποτελεί θέατρο σημαντικών γεωπολιτικών εξελίξεων και πεδίο κρίσιμων γεωστρατηγικών και γεωοικονομικών επιλογών για την πατρίδα.

Ιδιαίτερη είναι η χαρά μου σήμερα, να βρίσκομαι πάλι κοντά σε ανθρώπους γνώριμους, σε έναν τόπο όπου είχα την τύχη να υπηρετήσω ως διοικητής της 95 ΑΔΤΕ την περίοδο 2014-2015 και να καταστώ ο ίδιος κοινωνός των γεωπολιτικών ιδιαιτεροτήτων που καθιστούν την περιοχή αυτή της Μεσογείου, εξέχουσας σημασίας στη γεωπολιτική σκακιέρα. Από τότε, συνέχισα να επισκέπτομαι συχνά τα νησιά του συμπλέγματος και να συναναστρέφομαι αγαπημένους γνωστούς και φίλους σε κάθε ευκαιρία, ως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αλλά και μετέπειτα, υπό τα νέα καθήκοντά μου ως υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Εθνικός Συντονιστής επί του Μεταναστευτικού.

Για εμένα, το Καστελόριζο δεν συνιστά ένα ακόμη νησί του Αιγαίου, αλλά σηματοδοτεί μέσα μου έναν ιερό και ευλογημένο τόπο και ταυτόχρονα τον θερμό πυρήνα και το σημείο που πάλλεται η καρδιά της Ελλάδας, γι’ αυτό και αποτέλεσε προτεραιότητά μου η καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας, για να ενισχύσω την άμυνα του νησιού και το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων.

Αναμφίβολα, κυρίαρχη θέση στην καρδιά μου δεν καταλαμβάνει μόνο το κάλλος και η ηρεμία που αποπνέει το φυσικό τοπίο, ή τα εντυπωσιακά πολύχρωμα αρχοντόσπιτα που περιβάλουν αμφιθεατρικά το λιμάνι, αλλά πάνω από όλα εσείς οι δημιουργικοί και αισιόδοξοι κάτοικοι αυτού του τόπου. Άνθρωποι απλοί, καθημερινοί, που αντιμετωπίζετε με επιτυχία τις αναπτυξιακές δυνατότητες του τόπου σας, διατηρώντας αναλλοίωτη την αυθεντικότητα του χαρακτήρα του και αξιοποιώντας τις εξαιρετικές φυσικές συνθήκες του νησιού καθώς και την παραγωγική του παράδοση.

Κάθε φορά που σας συναντώ και κουβεντιάζω μαζί σας, η ψυχή μου πλημμυρίζει από την άδολη αγάπη για τον τόπο σας και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που σας διακρίνει, χαρακτηριστικά που σας καθιστούν εξαιρετικά παραδείγματα αφοσίωσης και πατριωτισμού, αλλά και πηγή έμπνευσης για εμένα να συνεχίσω να εργάζομαι με όραμα και πίστη για την Πατρίδα.

Όλοι εσείς οι κάτοικοι της Μεγίστης και από σήμερα και εγώ μαζί σας, αποτελούμε τους περήφανους Έλληνες ακρίτες, τους θεματοφύλακες των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, που θα επιμένουμε να αγωνιζόμαστε καθημερινά, αθόρυβα και συστηματικά, με συνειδητή επιλογή να κρατήσουμε ζωντανή μια κοιτίδα ελληνισμού με διαδρομή αιώνων.

Ταυτόχρονα, με την πατριωτική σας στάση, διεγείρετε τα εθνικά αντανακλαστικά των απανταχού Ελλήνων, για την προάσπιση της αδιαπραγμάτευτης ελληνικότητας των νησιών του Αιγαίου Πελάγους, συνιστώντας την προμετωπίδα του φρονήματος του Λαού και του Έθνους μας, ενάντια σε όποιον επιβουλεύεται τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Η Ελλάδα στα εθνικά θέματα κινείται με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και εθνική αυτοπεποίθηση. Απέναντι στην παράνομη τουρκική Navtex για έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αντιπαραθέσαμε πρώτον το Διεθνές Δίκαιο που είναι με το μέρος μας. Δεύτερον κινητοποιήσαμε τους συμμάχους μας, που βρέθηκαν στο πλευρό μας. Και τρίτον, δείξαμε τη δύναμη μας, τόσο προβάλλοντας τη δυνατότητα, όσο και τη βούλησή μας να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, καταστώντας σαφές προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμία παραβίασή τους.

Κυρίες και κύριοι, στην παρούσα χρονική συγκυρία, η Ελλάδα δεν θυμίζει σε τίποτα πλέον τη χώρα των μνημονίων και της απαξίωσης, αλλά συνιστά μια χώρα ισχυρή, ανεξάρτητη, περήφανη και ασφαλή, που φιλοδοξεί να καταστεί υπόδειγμα ανάπτυξης και προόδου, μέσω της δρομολόγησης των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες αλλάζουν τη φυσιογνωμία της οικονομίας και κεφαλαιοποιούν την κερδισμένη αξιοπιστία από την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πρόσφατων κρίσεων.

Η αξιόπιστη εξωτερική μας πολιτική, προεξέχοντος του κύρους του κ. πρωθυπουργού, συνθέτουν πλέον την εικόνα μιας χώρας στην οποία πνέει ένας άνεμος αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας, γεγονός που μας επιτρέπει να συμμετέχουμε στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, όχι ως φτωχός συγγενής αλλά ως συνδιαμορφωτής των εξελίξεων, προσδοκώντας αφενός την προσέλκυση επενδύσεων και θεσμικών κεφαλαίων και διεκδικώντας αφετέρου τη διεθνοποίηση των εθνικών μας θεμάτων.

Η Ελλάδα μπορεί να ατενίζει πλέον το μέλλον με αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και προοπτική, παρουσιάζοντας μια διαφορετική, αναβαθμισμένη, σύγχρονη εικόνα στον κόσμο. Έχει τις δυνάμεις, τους ανθρώπους, μα πάνω από όλα τη θέληση να αφήσει πίσω τις δυσκολίες και τη μιζέρια και να κάνει άλματα προόδου στηριζόμενη στις αστείρευτες δημιουργικές ικανότητες των πολιτών της. Έχουμε μπει σε μια εποχή ανόδου και ευημερίας και σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε, με σκληρή δουλειά και με τη στήριξη ολόκληρης της κοινωνίας, αποδεικνύοντας πως οι Έλληνες ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό κέρδος για την πατρίδα μας.

Τελειώνοντας, με την ευκαιρία της εδώ παρουσίας μου σήμερα, έχω τη χαρά να εγκαινιάσω την έκθεση φωτογραφίας της κ. Δήμητρας Χατζηαδάμ, με τίτλο “Εύζωνες: Οι φύλακες των αφανών”, μια έκθεση η οποία τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών και συνιστά εξαιρετική εικαστική παρέμβαση στον κόσμο της Προεδρικής Φρουράς, προσεγγίζοντας μέσα από φωτογραφίες και εκθέματα, την αυστηρή καθημερινότητα των Ευζώνων μας, αναδεικνύοντας την προσωπική, ανθρώπινη πλευρά τους, καθώς επίσης το υψηλό τους φρόνημα και το ανεπίληπτο ήθος τους.

Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους σας, για τη μεγάλη τιμή την οποία μου επιφυλάξατε με την ανακήρυξή μου σε Επίτιμο Δημότη σας. Να είστε βέβαιοι ότι, θα πράξω ό,τι μου αναλογεί, προκειμένου να φανώ αντάξιος αυτής της τιμής».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.