
«Ανοικτή» εμφανίζουν την Αθήνα στο ενδεχόμενο και ενός δεύτερου προγράμματος SAFE από την ΕΕ μετά το φιάσκο του πρώτου, καθώς το ΥΠΕΘΑ απέτυχε να παραδώσει σωστό το φάκελο με την αίτηση χρηματοδότησης η μοναδική περίπτωση από τις 18 χώρες που εξασφάλισαν κονδύλια.
Έτσι η Ελλάδα έμεινε με 787 εκατ.€ τη ώρα που άλλες χώρες εξασφάλισαν δισεκατομμύρια ευρώ χαμηλότοκων δανείων.
Σύμφωνα με το Reuters υπό εξέταση έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ενδεχόμενο έναρξης μιας δεύτερης έκδοσης του προγράμματος δανείων SAFE, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ και για αμυντικά έργα.
Αιτία για την επέκταση του προγράμματος είναι το γεγονός ότι η Ευρώπη επιδιώκει να ενισχύσει την άμυνά της λόγω των αυξανόμενων φόβων για τη Ρωσία, αλλά και των αμφιβολιών για τις δεσμεύσεις ασφαλείας των ΗΠΑ απέναντι στη Γηραιά Ήπειρο, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της ΕΕ.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε στα τέλη της εβδομάδας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Politico στις Βρυξέλλες, ότι το αρχικό πρόγραμμα των 150 δισεκατομμυρίων ευρώ είχε υπερκαλύψει τόσο πολύ τις πιστώσεις, που ορισμένα μέλη της ΕΕ ζητούν τώρα ένα δεύτερο. Μιλώντας στο Reuters, δύο αξιωματούχοι της ΕΕ μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι η Επιτροπή εξετάζει ενεργά την ιδέα.
Σημειωτέον ότι στο πλαίσιο του προγράμματος SAFE, η ΕΕ αναζήτησε πόρους από τις αγορές, για να τα δανείσει στην συνέχεια στις κυβερνήσεις της ΕΕ για τα αμυντικά τους έργα. Για τις περισσότερες χώρες που δεν έχουν πιστοληπτική αξιολόγηση AAA όπως η ΕΕ, αυτό σημαίνει σημαντικές εξοικονομήσεις. Επιπλέον, τα δάνεια μπορούν να έχουν διάρκεια έως και 45 έτη και έχουν περίοδο χάριτος 10 ετών για τις αποπληρωμές του κεφαλαίου.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε αιτήσεις για δάνεια αξίας περίπου 190 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος SAFE, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχει ισχυρή ζήτηση για μια δεύτερη έκδοση, όπως δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς, για να υπολογιστεί πόσα χρήματα μπορεί να είναι διαθέσιμα, στο πλαίσιο ενός δεύτερου προγράμματος.
Εξάλλου, το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος φέρεται, κατά πληροφορίες, να είναι μια πιθανότητα την οποία επιθυμεί και το ελληνικό Πεντάγωνο, μετά το φιάσκο της κατάθεσης λάθος φακέλου όπως φάνηκε και από την αρχική πρόταση που κατέθεσε για τον αρχικό κύκλο του προγράμματος, με την οποία μοιάζει να προεξοφλεί την άμεση διάθεση και περαιτέρω πόρων για τις αμυντικές δαπάνες, παράλληλα με τις διευκρινίσεις που ζητήθηκαν από πλευράς Βρυξελλών.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.