ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θρύλο οι Έλληνες! Θρήνο οι Ιταλοί!

Ν.Δένδιας: «Η επιλογή νέας ηγεσίας Ενόπλων Δυνάμεων σηματοδοτεί νέα προσέγγιση για την εθνική ασφάλεια»

«Οι σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις προϋποθέτουν έναν αποτελεσματικό μηχανισμό συντήρησης των υφιστάμενων μέσων»

Ν.Δένδιας: «Η επιλογή νέας ηγεσίας Ενόπλων Δυνάμεων σηματοδοτεί νέα προσέγγιση για την εθνική ασφάλεια»

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας με αφορμή την επιλογή της νέας ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) δήλωσε ότι «Η επιλογή της νέας ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων σηματοδοτεί τη νέα προσέγγιση της κυβέρνησης για την Εθνική Ασφάλεια. Την Εθνική Στρατηγική για τις Ένοπλες Δυνάμεις του 2030».

«Στόχος της αλλαγής που ξεκινά σήμερα είναι ο πολύπλευρος εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων, με προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα και τις ανάγκες» τόνισε και πρόσθεσε πως η αλλαγή αφορά σε τρεις βασικούς πυλώνες.

«Οι σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις προϋποθέτουν έναν αποτελεσματικό μηχανισμό συντήρησης των υφιστάμενων μέσων. Με ένα νέο μοντέλο λειτουργίας της Αμυντικής Βιομηχανίας, με αφετηρία τις αλλαγές στην ΕΑΒ στο αμέσως προσεχές διάστημα και ακολούθως στα ελληνικά αμυντικά συστήματα (ΕΑΣ), με τη δημιουργία μιας υγειούς βάσης συνεργασίας με την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Ολόκληρη η δήλωση του Νίκου Δένδια:

«Η επιλογή της νέας ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων σηματοδοτεί τη νέα προσέγγιση της κυβέρνησης για την εθνική ασφάλεια, την εθνική στρατηγική για τις Ένοπλες Δυνάμεις του 2030. Ένα Σύγχρονο αμυντικό δόγμα. Η νέα ηγεσία καλείται να υπηρετήσει αυτή την αλλαγή.

Στόχος της αλλαγής που ξεκινά σήμερα είναι ο πολύπλευρος εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας, με προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα και τις ανάγκες των καιρών.

Μια εθνική προσπάθεια για την αποτελεσματική θωράκιση της πατρίδας μας απέναντι σε κάθε μορφής απειλή, συμβατική ή υβριδική.

Η αλλαγή αφορά σε τρεις βασικούς πυλώνες: Πρώτος πυλώνας η πλήρης αναδιοργάνωση της δομής και λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Στόχος ένα οργανωτικά σύγχρονο, ευέλικτο και επιχειρησιακά αποτελεσματικό σχήμα, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις αλλά και στις πραγματικές δυνατότητες της χώρας μας.

Από την αναδιάταξη Σχηματισμών/Μονάδων και τη συγκρότηση Μονάδων Διττού ρόλου και χρήσης για την Άμυνα αλλά και την Πολιτική Προστασία έως τον εξορθολογισμό στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στα οπλικά συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων Με την επικαιροποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος που θα λαμβάνει υπόψη τα διδάγματα της Ουκρανίας, του Καυκάσου, της Μέσης Ανατολής, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις δημοσιονομικές δυνατότητες.

Απαιτείται προσήλωση σε τεχνολογικά προηγμένες λύσεις, αποτελεσματικές και με καλύτερη αναλογία κόστους – οφέλους. Ταυτόχρονα, απαιτείται ανάπτυξη νέων μέσων από την εγχώρια παραγωγή. Η χώρα διαθέτει το κατάλληλο ανθρώπινο κεφάλαιο και οφείλει να το αξιοποιήσει.

«Προτεραιότητα είναι η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των ενστόλων μας»

Με το υπό ίδρυση Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης Καινοτομίας δημιουργείται ένα νέο οικοσύστημα καινοτομίας. Θα χρηματοδοτεί την παραγωγή των μέσων που οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν προδιαγράψει, ενισχύοντας, παράλληλα, την ελληνική αμυντική βιομηχανία και ευρύτερα την οικονομία της χώρας.

Αυτονόητα, οι σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις προϋποθέτουν έναν αποτελεσματικό μηχανισμό συντήρησης των υφιστάμενων μέσων. Με ένα νέο μοντέλο λειτουργίας της Αμυντικής Βιομηχανίας, με αφετηρία τις αλλαγές στην ΕΑΒ στο αμέσως προσεχές διάστημα και ακολούθως στα ελληνικά αμυντικά συστήματα (ΕΑΣ), με τη δημιουργία μιας υγειούς βάσης συνεργασίας με την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία.

Τρίτος πυλώνας οι ανθρώπινοι πόροι των Ενόπλων Δυνάμεων: Με την επικείμενη αναβάθμιση της εκπαίδευσης των Αξιωματικών, με τον επανασχεδιασμό της διαδρομής καριέρας και σταδιοδρομίας των αξιωματικών, με τη διεύρυνση του σημαντικού ρόλου του Σώματος Υπαξιωματικών.

Αυτονόητη προϋπόθεση στον τρίτο πυλώνα αποτελεί η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Προτεραιότητα είναι η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των ενστόλων μας, για την οποία θα ξεκινήσει σύντομα η Α’ Φάση ενός μεγαλόπνοου οικιστικού προγράμματος στα νησιά του Αιγαίου και στη Θράκη, αλλά και η βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης.

Οι αλλαγές στον τρόπο αξιοποίησης των ανθρωπίνων πόρων περιλαμβάνουν την αναθεώρηση στη θητεία των στρατεύσιμων. Τη μετάβαση από τη θητεία – αγγαρεία στη θητεία – εφεδρεία και στη θητεία – ευκαιρία.

Σε αναβάθμιση της εκπαίδευσης με βάση το φινλανδικό μοντέλο με τις κατάλληλες προσαρμογές και την πρόβλεψη επανεκπαίδευσης σε τακτά διαστήματα σε εθελοντική βάση, αλλά και τη δυνατότητα απόκτησης δεξιοτήτων σε όσους το επιλέξουν.

Αυτές τις εθνικές προτεραιότητες καλείται να υπηρετήσει και να εφαρμόσει η νέα ηγεσία. Ένα νέο δόγμα που συνιστά αλλαγή σελίδας και οδηγεί στις Ένοπλες Δυνάμεις του 2030. Μια αλλαγή απόλυτα επιβεβλημένη, για να μην πω καθυστερημένη. Πέρα από τον μέχρι πρότινος ορίζοντα.

Μια αλλαγή που θα αυξήσει τις δυνατότητες αποτροπής κάθε απειλής και θα ενισχύσει το ρόλο και την παρουσία μας στην ευρύτερη περιοχή.

Θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους της κυβέρνησης τον απερχόμενο αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωσταντίνο Φλώρο για την προσφορά του κατά τη μακρά διαδρομή του στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων Αεροπορίας Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά, Στρατού Αντιστράτηγο Άγγελο Χουδελούδη και Ναυτικού Αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με την πεποίθηση ότι η νέα ηγεσία θα ανταποκριθεί στο καθήκον της, εύχομαι στο νέο αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, και στους νέους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων Στρατού Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη, Ναυτικού Αντιναύαρχο Δημήτριο – Ελευθέριο Κατάρα, Αεροπορίας Αντιπτέραρχο Δημοσθένη Γρηγοριάδη, κάθε επιτυχία στο έργο τους».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.