Αρχίσαμε: Κατάπιαν «αμάσητη» την τουρκική «κατοχή» των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων!

Αρχίσαμε: Κατάπιαν «αμάσητη» την τουρκική «κατοχή» των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων!

Με μία δήλωση η οποία καλύτερα να μην είχε γίνει, γιατί αν δεν είχε γίνει δεν θα πρόδιδε την φοβία που εκδηλώνει η Αθήνα απέναντι στην Αγκυρα, απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δέδιας στο αδιανόητο “λανσάρισμα” από τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν της “κατοχής” των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.

Κατά τον τρόπο αυτό επιβεβαιώθηκε ο εκδότης του pronews.gr, Τάσος Γκουριώτης, ο οποίος είχε προβλέψει πως η Αθήνα θα κατάπινε “αμάσητο” τον ισχυρισμό της Αγκυρας περί τουρκικής κυριαρχίας νησιών του ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκανήσων υπό το φόβο “κλιμάκωσης”…



Πιο αναλυτικά, με τη φράση «η φωτογραφία αυτή με λυπεί. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της Τουρκίας», ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απάντησε πριν λίγο στον χάρτη-σοκ που εμφάνισε ο Ρ.Τ.Ερντογάν και έδειχνε το σύνολο της θαλάσσιας και χερσαίας έκτασης ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού στην κυριαρχία της Τουρκίας.

“Η Τουρκία λειτουργεί ως ο ταραξίας της περιοχής και δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε σε αυτό τον κατήφορο”, πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha σχετικά με την κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας και με αφορμή τις παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και το τελευταίο περιστατικό με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φωτογραφήθηκε μπροστά από χάρτη που δείχνει τουρκικό το μισό Αιγαίο.

«Η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος, η Τουρκία παραβιάζει και την κυριαρχία και τα δικαιώματα της Κύπρου, τα σύνορα των κρατών δεν καθορίζονται με όποιο χάρτη αλλά βάσει του διεθνούς δικαίου.

Εκστρατείες επικοινωνιακού χαρακτήρα(!) δεν μπορούν να μεταβάλουν τη διεθνή νομιμότητα απλά εδραιώνουν την εικόνα της Τουρκίας ως παραβάτη.

Απομονώνεται η Τουρκία και εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους ακολουθήσουμε ούτε σε βαλκανοποίηση της περιοχής ούτε σε μία τακτική επαρχιωτισμού.

Η Τουρκία αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως ο ταραξίας της περιοχής και δεν θα τους ακολουθήσουμε σε έναν τέτοιο κατήφορο», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας.

Πρόσθεσε επίσης σχετικά με τον χάρτη πως «η φωτογραφία αυτή με λυπεί. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της άλλης πλευράς, είμαστε μια στέρεη ευρωπαϊκή χώρα».

Κληθείς να σχολιάσει το διάβημα προς τον Τούρκο πρέσβη ο κ. Δένδιας είπε πως «είναι σημαντική υποχρέωση της Τουρκίας, όπως προβλέπει η συμφωνία με την Ε.Ε. να μην μετατρέπεται σε χώρο διέλευσης παράνομων μεταναστών. Το ότι γυρίσαμε στην κατασταση του 2012 αποτελεί παράβαση από την πλευρά της Τουρκίας και θα έπρεπε να υπάρξει διάβημα προς την τουρκική πλευρά».

Απαντώντας στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι άργησε να εκτιμήσει την κατάσταση στο προσφυγικό, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε:

«O ΣΥΡΙΖΑ τι παρέλαβε το 2014; Λειτουργούσε κανονικά σαν θέμα τότε, είχε παραλάβει κέντρα πρώτης υποδοής σε πολύ καλή κατάσταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μας κατηγορήσει; Είναι εκτός τόπου και χρόνου. Εμείς προσπαθούμε να βελτιώσουμε μια κατάσταση που παραλάβαμε».

Οσο για το εάν προβλέπεται συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο κ. Δένδιας είπε πως για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σχολιάζοντας τέλος τη συνάντησή του με τον Νικολά Ντιμιτρόφ και το ότι του ζήτησε την πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είπε πως «θα πρέπει να υποχρεωθούν τα Σκόπια να εφαρμόσουν τη συμφωνία. Διακρίνω μια προσπάθεια να την εφαρμόσουν αλλά και αντιστάσεις. Ο κ. Ντιμιτρόφ με διαβεβαίωσε για την πρόθεση της κυβέρνησης να τηρήσει τη συμφωνία, όμως αυτό είναι κάτι που παρατηρούμε και θέλουμε να το δούμε».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.