ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Εμίλ Γκρίφιθ: Ο μποξέρ που σκότωσε τον αντίπαλό του στο ρινγκ – Τον είχε αποκαλέσει ομοφυλόφιλο

Εμίλ Γκρίφιθ: Ο μποξέρ που σκότωσε τον αντίπαλό του στο ρινγκ – Τον είχε αποκαλέσει ομοφυλόφιλο

Ο τρίτος αγώνας του Εμίλ Γκρίφιθ με τον Κουβανό Μπένι «Κιντ» Παρέ στις 24 Μαρτίου του 1962 έχει μείνει στην ιστορία για την τραγική του κατάληξη.

Ο Γκρίφιθ σκότωσε με τις γροθιές τον αντίπαλο του που έπεσε αναίσθητος και έχασε τη μάχη για τη ζωή λίγες μέρες μετά.

Ο αγώνας της ζωής τους

Το ματς στο θρυλικό Madison Square Garden της Νέας Υόρκης ήταν από τα πιο αναμενόμενα event στον χώρο της πυγμαχίας εκείνη την εποχή.

O θάνατος του Παρέ τότε εξοβέλισε για πάρα πολύ καιρό την πυγμαχία από την prime time στην τηλεόραση, ενώ αποτέλεσε την αφορμή για πολιτικές διενέξεις σχετικά με την πυγμαχία.

Τι είχε προηγηθεί

Την Πρωταπριλιά του 1961 ο Παρέ είχε χάσει από τον Γκρίφιθ με νοκ άουτ στον 13ο γύρο και στο δεύτερο ματς στις 30 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου ο Παρέ πήρε αυτός τη νίκη. Το τρίτο ματς προγραμματίστηκε για τον Μάρτιο του 1962 με τους μπουκμέικερ να δίνουν φαβορί τον Γκρίφιθ.

Το πρωί του αγώνα στο καθιερωμένο ζύγισμα άναψε η πρώτη σπίθα.

Ο Παρέ αποκάλεσε τον Γκρίφιθ στα ισπανικά «maricon» που σημαίνει ομοφυλόφιλος.

Αθλητικά

Ο Αμερικανός από τις Παρθένους Νήσους είχε δουλέψει σε βιοτεχνία που έφτιαχνε γυναικεία καπέλα και αργότερα σχεδίαζε και ο ίδιος. Λίγα χρόνια μετά, ο Γκρίφιθ θα έκανε και coming out ως bisexual, όμως το 1962 το να αποκαλέσεις έναν μποξέρ «ομοφυλόφιλο» θεωρούταν ύψιστη προσβολή. Ο Γκρίφιθ ενοχλήθηκε σφόδρα και το έδειξε.

Οι μοιραίες γροθιές

Στον 12ο γύρο ο Γκρίφιθ είχε στριμώξει στα σχοινιά τον Παρέ που η μύτη του έτρεχε αίμα, ενώ κάτω από το δεξί φρύδι είχε ένα μεγάλο σχίσιμο, με τον Γκρίφιθ να τον «σφυροκοπά» με uppercat.

Ήταν τέτοια η σφοδρότητα των χτυπημάτων που ο διαιτητής με τα χίλια ζόρια κατάφερε να τους χωρίσει. Ο αγώνας διεκόπη με τον Κουβανό να πέφτει αναίσθητος στο ρινγκ και καθώς δεν μπορούσε να ανακτήσει τις αισθήσεις του, διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου χειρουργήθηκε και του αφαίρεσαν δυο θρόμβους.

Ο Παρέ δεν ανένηψε ποτέ και το μοιραίο επήλθε στις 3 Απριλίου, καθώς πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία. Ήταν ο πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος παγκόσμιου πρωταθλητή πάνω στο ρινγκ.

Τι ακολούθησε

Ο θάνατος του Κουβανού πυγμάχου προκάλεσε πολλές αντιδράσεις φυσικά. Πολλοί κατηγόρησαν τις πυγμαχικές αρχές της Νέας Υόρκης που άφησαν τον Παρέ να παίξει, ενώ νωρίτερα είχε δώσει τρεις δύσκολους αγώνες.

Στο επίκεντρο της κριτικής μπήκε και ο έμπειρος διαιτητής Ρούμπι Γκολνστάιν επειδή δεν διέκοψε έγκαιρα τον αγώνα.

Ο Γκρίφιθ έλαβε τόνους από γράμματα και επιστολές μίσους από οπαδούς του Παρέ που τον κατηγορούσαν ότι σκότωσε επίτηδες τον αντίπαλο του. Ο ίδιος θα πει μετά πως ένιωθε ένοχος και για 40 χρόνια είχε φρικτούς εφιάλτες.

Το ντοκιμαντέρ και η συγχώρεση

Το 2005 κυκλοφόρησε το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «Ring of Fire: The Emile Griffith Story». Στο τέλος ο φανερά μετανιωμένος Γκρίφιθ γνωρίζεται με τον γιο του Παρέ, ο οποίος τον αγκαλιάζει και του λέει πως τον συγχωρεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.