Μπασακσεχίρ: Η ομάδα του Ερντογάν «τίναξε» στον αέρα το Τσ.Λιγκ – Έδωσε επικοινωνιακό «πάτημα» στην Άγκυρα

Μπασακσεχίρ: Η ομάδα του Ερντογάν «τίναξε» στον αέρα το Τσ.Λιγκ – Έδωσε επικοινωνιακό «πάτημα» στην Άγκυρα

Η Μπασακσεχίρ που αποχώρησε χθες από τον αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ με την Παρί γιατί -όπως υποστηρίζει- δέχθηκε ρατσιστική επίθεση, δεν είναι μία τυχαία ομάδα.

Ουσιαστικά πρόκειται για ομάδα που ίδρυσε ο ίδιος ο Ερντογάν σε προάστιο της Κων/πολης και χρηματοδοτεί ο στενός του κύκλος, μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της πλατείας Τακσίμ το 2013 στις οποίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι οπαδοί των 3 μεγάλων ομάδων της Κων/πολης (Φενερμπαχτσέ, Γαλατασαράι & Μπεσίκτας).

Παίζει με τα χρώματα του AKP και στα γραφεία της και στο προπονητικό της κέντρο υπάρχουν παντού φωτογραφίες του προέδρου της Τουρκίας. Μάλιστα πρόεδρος της είναι ο Γκοσκέλ Γκουμουσάντ πρώην αξιωματούχος του AKP και συγγενής εξ αγχιστείας του Ερντογάν.

Όταν άνοιξε το νέο στάδιο Fatih Terim το 2014, ο ίδιος ο Ερντογάν έπαιξε σε έναν εκθεσιακό αγώνα. Αφού σκόραρε ένα χατ τρικ, η φανέλα με το νούμερο 12 που φορούσε αποσύρθηκε επίσημα. Όταν το ανοιχτό λεωφορείο έφτασε στο στάδιο για την επίσημη γιορτή του τίτλου, ένα τεράστιο άγαλμα ρεπλίκα Erdogan ανυψώθηκε από την οροφή.

Οι κύριοι χορηγοί του συλλόγου έχουν επίσης στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση. Η Medipol, για παράδειγμα, ένα δίκτυο κλινικών και νοσοκομείων υγείας, ιδρύθηκε από τον υπουργό Υγείας και τον σύμμαχο του Ερντογάν, Φαχρετίν Κόκα, ενώ το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ακριβώς πάνω από τον αυτοκινητόδρομο από το στάδιο, υπήρξε ένα εμβληματικό έργο στην κατασκευή και την πιστωτική άνθηση του Ερντογάν.

Όλα τα παραπάνω έχουν δώσει στην Μπασακσεχίρ το παρατσούκλι «ΠΑΕ Ερντογάν».

Το χθεσινό περιστατικό έρχεται σε μία περίοδο που η Τουρκία χρειάζεται επικοινωνιακά όπλα απέναντι στην Ευρώπη. Τι καλύτερο από μία «επίθεση» ενός Ευρωπαίου «αξιωματούχου», όπως ένας διαιτητής της UEFA σε ένα μέλος τουρκικού συλλόγου, τη στιγμή που η Άγκυρα κατηγορεί την EE για «ρατσισμό». Το ότι όλο το περιστατικό συνέβη σε γαλλικό έδαφος είναι το «κερασάκι στην τούρτα».

Επιπλέον και η Παρί η οποία στήριξε από την πρώτη στιγμή τον τουρκικό σύλλογο και αποχώρησε επίσης από τον αγώνα, ανήκει στον Εμίρη του… Κατάρ, δηλαδή στενό σύμμαχο του Ερντογάν. Μάλιστα ο πρόεδρος της Παρί κατέβηκε στο γήπεδο για να τα «ψάλλει» στους διαιτητές.

Όλα ξεκίνησαν όταν μετά από διαμαρτυρίες του πάγκου της Μπασακσεχίρ, ο 4ος Ρουμάνος ρέφερι ακούγεται να λέει “ala negru” που όμως στα Ρουμανικά δεν έχει ρατσιστική χροιά, αναφερόμενος στον βοηθό προπονητή της Μπασακσεχίρ, Πιερ Γουεμπό, ο οποίος το άκουσε κι έγινε έξαλλος, θεωρώντας το ρατσιστικό σχόλιο εναντίον του.

Ως εκ τούτου υπήρξε μεγάλη ένταση στον αγώνα, με τους Τούρκους σε μία πρωτοφανή κίνηση να αρνούνται να συνεχίσουν τον αγώνα, ο οποίος θα συνεχιστεί σήμερα με άλλους διαιτητές.

«Καταδικάζω έντονα τη ρατσιστική επίθεση που έγινε εναντίον του Pierre Webo, μέλους του προπονητικού προσωπικού της Basaksehir, και πιστεύω ότι η UEFA θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα», έγραψε στο twitter ο Ερντογάν λίγο μετά το περιστατικό.

https://twitter.com/RTErdogan/status/1336421579438350338?s=20

https://twitter.com/MhmtSlmz/status/1336418989904420864?s=20

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.