Παναθηναϊκός: 50 χρόνια από τον τελικό του Γουέμπλεϊ με τον Άγιαξ (βίντεο)

Παναθηναϊκός: 50 χρόνια από τον τελικό του Γουέμπλεϊ με τον Άγιαξ (βίντεο)

Ήταν 2 Ιουνίου 1971 όταν ο Παναθηναϊκός αγωνιζόταν απέναντι στον Άγιαξ στον ιστορικό τελικό στο Γουέμπλεϊ.

Ο Παναθηναϊκός του Φέρεντς Πούσκας, του Δομάζου, του Αντωνιάδη, του Καμάρα αγωνιζόταν κόντρα στον θρυλικό Άγιαξ του Ρίνους Μίχελς, το Κρόιφ, του Σουρμπίρ, του Άρι Χάαν.

Ήταν ο τελικός για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης στο ποδόσφαιρο. Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε 2-0 κι αν σήμερα (όπως κάθε χρόνο) μνημονεύουμε αυτή την ημέρα, είναι (και) γιατί ακόμα 50 χρόνια μετά, ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα συλλόγου δεν έχει πετύχει κάτι ανάλογο. Η ΑΕΚ έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, αλλά μέχρι εκεί. Και ο Παναθηναϊκός δυο ακόμη φορές έφτασε στο κατώφλι του τελικού, αλλά έχασε το δρόμο στους ημιτελικούς.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=YZE1BG9SxRM&feature=emb_title&ab_channel=AFCAjax

Το θρυλικό στάδιο της Αγγλίας το Γουέμπλεϊ φιλοξένησε τον τελικό της διοργάνωσης. Εκείνη τη βραδιά δεν έπεφτε καρφίτσα. 83.179 θεατές είδαν τον Άγιαξ να ανοίγει από νωρίς (στο 5ο λεπτό) το σκορ με τον Φαν Ντάικ. Ο ασυναγώνιστος, εκείνη την εποχή Άγιαξ, διπλασίασε τα γκολ του, όταν ένα σουτ του Άρι Χάαν βρήκε τον Άνθιμο Καψή και κατέληξε στα δίχτυα του Παναθηναϊκού, στο 85’.

Μισό αιώνα μετά, η συμμετοχή του Παναθηναϊκού στον τελικό γιορτάζεται από τους Πράσινους (κυρίως) σαν να είχαν κατακτήσει το τρόπαιο, όταν άλλες ευρωπαϊκές ομάδες έχουν πάει σε δυο και τρεις τελικούς, όπως η Ατλέτικο Μαδρίτης για παράδειγμα η Ρεμς και η Βαλένθια που έχουν να θυμούνται από δυο συμμετοχές. Γιατί τέτοια υπερηφάνεια; Για την μοναδικότητα!

Η ΑΕΚ, η μπασκετική κάθε χρόνο γιόρταζε (κι ακόμα γιορτάζει είναι η αλήθεια) την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων του 1968, Μέχρι που οι ελληνικές ομάδες μπάσκετ έκαναν την υπέρβαση και γύριζαν από τελικούς με Κύπελλα ξέχειλα από δόξα. Έτσι και ο Παναθηναϊκός: περιμένει την ομάδα που θα πάει σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης για να αρχίσει να… ξεχνάει. Για την ώρα θυμάται και επαίρεται! Και δικαίως!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.