Σ.Τσιτσιπάς: «Έφτασα κοντά στην κατάθλιψη – Σέβομαι την Ν.Οσάκα που μίλησε ανοιχτά γι’αυτο!»

Σ.Τσιτσιπάς: «Έφτασα κοντά στην κατάθλιψη – Σέβομαι την Ν.Οσάκα που μίλησε ανοιχτά γι’αυτο!»

Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας, Στέφανος Τσιτσιπάς, σε συνέντευξή του αναφέρθηκε στην ψυχική του υγεία και στην κατάθλιψη την οποία πλησίασε. Αναφέρθηκε επίσης στην τενίστρια Ναόμι Οσάκα την οποία σέβεται ιδιαίτερα καθώς η ίδια δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για την κατάθλιψη που η ίδια βίωνε.

«Η ψυχική υγεία είναι σοβαρό ζήτημα στον αθλητισμό. Είναι πολύ απαιτητική δουλειά. Κάποια στιγμή αντιμετωπίζεις πρόβλημα στην καριέρα σου και δεν είναι σταθερό, είναι κάτι που πρέπει να δουλέψεις. Η πρώτη φορά που βίωσα κάτι σχετικό με την ψυχική μου υγεία, ήταν όταν ξεκίνησε αυτή η πανδημία.

Βρισκόμουν σε μια από τις καλύτερες φάσεις μου, πιθανότατα στην καλύτερη περίοδο της ζωής μου. Η καριέρα μου πήγαινε πολύ καλά, οι προσωπικές μου σχέσεις επίσης, αλλά αυτή η πανδημία κάτι κάποιο τρόπο τα σταμάτησε όλα αυτά και ήταν επίπονο. Δεν ήμουν έτοιμος για να παραιτηθώ τόσο εύκολα απ’ όλα αυτά και να περιμένω.

«Ένιωσα κοντά στην κατάθλιψη»

Ένιωσα πολύ κοντά στο να έχω κατάθλιψη, δεν θέλω να θυμάμαι εκείνη την περίοδο, γιατί ήταν λίγο σκοτεινή, σίγουρα είχα καλύτερες στιγμές. Είμαι σίγουρος πως πολλοί αθλητές και άλλοι άνθρωποι αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα. Ένα παράδειγμα από τον κόσμο του τένις είναι και η Ναόμι Οαάκα, που μίλησε ανοιχτά για την κατάθλιψη και τη σέβομαι πολύ γι’ αυτό».

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς χαρακτήρισε εσωστρεφές άθλημα το τένις και το δικαιλόγησε: «Πρέπει να μιλάς στον εαυτό σου, να τον εμψυχώνεις, να του δίνεις κίνητρο, όλοι αυτοί οι παράγοντες που σε φέρνουν στο καλύτερό σου επίπεδο, αυτό είναι κάτι που το κάνουν οι καλύτεροι παίκτες.

Όταν είμαι έξω στο γήπεδο είμαι μόνος μου, αλλά βλέπω επίσης το τένις και σαν ομαδικό άθλημα. Είναι επίσης σημαντικό να έχεις δίπλα σου ανθρώπους στους οποίους μπορείς να μιλήσεις, που θα είναι εκεί για να σε ακούσουν».

«Έβαλα τη χώρα στον τενιστικό χάρτη»

Το επόμενο κομμάτι της συζήτησης περιστράφηκε γύρω από την πίεση του πρωταθλητισμού: «Νιώθω ευγνώμων που έβαλα τη χώρα μου στον τενιστικό χάρτη και δεν θέλω να καυχηθώ γι’ αυτό, δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος, αλλά λαμβάνω πολλά μηνύματα και όταν επιστρέφω στην Ελλάδα νιώθω την αγάπη του κόσμου.

Αυτό για μένα είναι όνειρο, να μπορώ να κάνω τα νέα παιδιά να εμπνέονται για πράγματα που θέλουν να πετύχουν στη ζωή τους και αυτό δεν αφορά μόνο το τένις».

«Έχω θυσιάσει τη ζωή μου»

Θα ήθελε να δίνει έμπνευση στους νέους όπως είπε αλλά στάθηκε στο πως θέλει να τον θυμάται ο κόσμος: «Θέλω ο κόσμος να με θυμάται σαν κάποιον που έχει δώσει έμπνευση, κάποιον που είχε θετικό αντίκτυπο στο άθλημα του τένις, γιατί έχω θυσιάσει όλη τη ζωή μου για να είμαι μέρος αυτού του αθλήματος.

Στο τέλος της ημέρας το πιο σημαντικό πράγμα για μένα είναι να ξέρω πως έχω κάνει καλύτερες τις ζωές των ανθρώπων μέσα από το παιχνίδι μου και να έχω θετικό αντίκτυπο. Δεν θέλω κάτι περισσότερο».

«Με εμπνέει ο Γιάννης»

Τα καλοκαίρια στην Ελλάδα συναντά τον πρωταθλητή του NBA Γιάννη Αντετοκούνμπο με τον οποίο διατηρεί φιλία: «Έχω πάντα ωραίες συζητήσεις μαζί του, πάντα δίνει πολύ καλές συμβουλές, είναι πολύ καλόκαρδος. Τα πηγαίνουμε πολύ καλά, φέρνουμε ο καθένας κάτι διαφορετικό στον άλλον, με τις εμπειρίες μας. Το να μοιράζομαι μαζί του πράγματα είναι πολύ σημαντικό για μένα.

Λατρεύει το τένις, λατρεύω το μπάσκετ, παρακολουθούμε ο ένας τους αγώνες του άλλου. Δεν έχω τη δυνατότητα να τον βλέπω συχνά γιατί ζει στις ΗΠΑ, εγώ ζω στη νότια Γαλλία, οπότε κατά καιρούς συναντιόμαστε στην Ελλάδα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτά που έχει πετύχει με εμπνέουν και είμαι χαρούμενος που έχουμε έναν αθλητή από την Ελλάδα που φτάνει σ’ αυτό το επίπεδο και μπορεί να εμπνεύσει τον κόσμο με την προσωπικότητά του και τις ικανότητές του».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.