ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Αυτό το ήξερες; – Γιατί τα Super Bowl μετριούνται με ρωμαϊκά νούμερα;

Φέτος θα διεξαχθεί το Super Bowl LVIII

Αυτό το ήξερες; – Γιατί τα Super Bowl μετριούνται με ρωμαϊκά νούμερα;

Το Super Bowl κάνει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο να παρακολουθούν με προσοχή τις οθόνες τους, ώστε να μάθουν ποια ομάδα θα στεφθεί πρωταθλήτρια.

Φέτος, οι Kansas City Chiefs θα βρουν απέναντι τους τους San Francisco 49ers. Και ενώ είναι η 58η φορά που θα γίνει αυτό το ματς, δεν αναφέρεται πουθενά ως Super Bowl 58. Αντίθετα, διατίθεται στην αγορά ως Super Bowl LVIII. Γιατί λοιπόν το NFL επιμένει να χρησιμοποιεί λατινικούς αριθμούς για αυτό το σύγχρονο αθλητικό γεγονός;

Το Super Bowl διεξάγεται παραδοσιακά το έτος που ακολουθεί το έτος έναρξης του προγράμματος της κανονικής περιόδου. Ο νικητής του παιχνιδιού Chiefs – 49ers θα είναι η πρωταθλήτρια ομάδα που θα σηκώσει το τρόπαιο του Super Bowl του 2023. Εάν το NFL επέλεγε να ακολουθήσει το παράδειγμα του NBA ή του MLB και να χαρακτηρίσει το πρωτάθλημά τους με βάση τη χρονιά κατάκτησής του, τότε θα γινόταν δύσκολο να κατανοηθεί ποιος πήρε και ποιο πρωτάθλημα. Σε αυτή την περίπτωση, αν αυτό λέγεται Super Bowl του 2024, δεν θα έπρεπε πραγματικά να λέγεται Super Bowl του 2023; Είναι ένα θέμα σημειολογίας, που όμως θα δημιουργούσε γρήγορα σύγχυση.

Επίσης, αν αυτό ονομαζόταν Super Bowl 58, τότε είναι πιθανό κάποιοι να μπερδέψουν το όνομα του με το έτος. Το Super Bowl XXII, δηλαδή το Super Bowl 22, για παράδειγμα, που πραγματοποιήθηκε το 1988, μπορεί να το μπέρδευαν με το Super Bowl 2022, το οποίο ήταν το Super Bowl LVI δηλαδή το 56ο. Είναι απλά πιο εύκολο να χρησιμοποιούνται λατινικοί αριθμοί για να αποφεύγεται το πρόβλημα.

Ήταν ο ιδρυτής των Chiefs, Lamar Hunt, ο οποίος πρότεινε τα Super Bowls να χρησιμοποιούν λατινικούς αριθμούς, οι οποίοι αντικαθιστούν τους αριθμούς με γράμματα. Ο Hunt είχε προσέξει κάποιους αθλητικογράφους να χρησιμοποιούν αυτόν τον τρόπο, παρέθεσε την ιδέα στον Επίτροπο του NFL, Pete Rozelle, το 1970. Πριν από αυτό, τα πρώτα τέσσερα Super Bowl χρησιμοποιούσαν κανονικούς αριθμούς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το πιο πιθανό βέβαια ήταν πως δεν το έκανε για τη σύγχυση που αναφέραμε παραπάνω, αλλά γιατί ήθελε να δώσει ένα ιδιαίτερο στιλ στον τελικό ώστε να το κάνει ένα πολύ ιδιαίτερο γεγονός. Ξεκινώντας με το Super Bowl V, οι ρωμαϊκοί αριθμοί έγιναν ο κανόνας και οι προηγούμενοι τελικοί μετονομάστηκαν για να ακολουθήσουν τη νέα μορφή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.