ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Nations League: Οι Σκοπιανοί γιούχαραν τον εθνικό ύμνο της Βουλγαρίας (βίντεο)

Προκάλεσαν την αντίδραση του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών

Nations League: Οι Σκοπιανοί γιούχαραν τον εθνικό ύμνο της Βουλγαρίας (βίντεο)

Ο χθεσινός ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας μπήκε στην προεκλογική εκστρατεία της Βουλγαρίας, στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου της οι Σκοπιανοοί φίλαθλοι άρχισαν να γιουχάρουν και να φωνάζουν το σύνθημα «Βούλγαροι-Τάταροι».

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο ποδοσφαιρικός αγώνας πέρασε στο περιθώριο αφού η συμπεριφορά ορισμένων φιλάθλων τον μετάτρεψε σε νέο πεδίο έντασης και παρεξηγήσεων προκαλώντας πολιτικές αντιδράσεις, σε μια προεκλογική περίοδο για την Βουλγαρία αφού στις 2 Οκτωβρίου πραγματοποιούνται οι τέταρτες εκλογές μέσα σε ενάμιση χρόνο.

Η απαράδεκτη συμπεριφορά των Σκοπιανών φιλάθλων προκάλεσε την αντίδραση του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών που με ανακοίνωση του καταδίκασε το γεγονός.

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωση του το Βουλγαρικό Υπουργείο Εξωτερικών «καταδικάζει τη δημόσια βεβήλωση του βουλγαρικού εθνικού ύμνου κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων της Βουλγαρίας και των Σκοπίων.

Η ρητορική μίσους κατά της Βουλγαρίας και των Βουλγάρων από τις κερκίδες του εθνικού σταδίου των Σκοπίων αποτελεί σαφή άρνηση των θεμελιωδών αξιών των σύγχρονων δημοκρατικών κοινωνιών και σαφή αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αρχές και τους κανόνες συμπεριφοράς.

Σημειώνουμε την αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας των Σκοπίων που καταδικάζει τη ρητορική μίσους κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα.

Ταυτόχρονα, ζητούμε από τις επίσημες αρχές των Σκοπίων να λάβουν αποφασιστικά και μη αναστρέψιμα μέτρα για την εξάλειψη της αντιβουλγαρικής επιθετικότητας στο δημόσιο χώρο της χώρας.

Υπενθυμίζουμε ότι με τη Συνθήκη του 2017 και τα διμερή πρωτόκολλα που υπογράφηκαν το 2019 και το 2022, οι δύο χώρες δηλώνουν κατηγορηματικά τη δέσμευσή τους να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα κατά της ρητορικής μίσους.

Η διατήρηση της προόδου που σημειώθηκε στον πολιτικό διάλογο τους τελευταίους μήνες απαιτεί τέτοιες εκδηλώσεις να αποτελέσουν μέρος του παρελθόντος για πάντα. Μόνο με αυτό το πνεύμα οι δύο χώρες θα καταφέρουν να γυρίσουν μια νέα σελίδα στις σχέσεις τους, βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό και την καλή γειτονία.»

«Οι αθλητικές εκδηλώσεις αντιπροσωπεύουν την υψηλότερη έκφραση των αρχών των δίκαιων σχέσεων, του αμοιβαίου σεβασμού και του ανταγωνισμού στο πνεύμα του αθλητισμού. Η κατάχρηση αυτών των γεγονότων για τη διάδοση μίσους και μισαλλοδοξίας είναι το ουσιαστικό αντίθετο της βασικής τους ιδέας, αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το υπουργείο προσθέτει ότι στο μέλλον τα Σκόπια και η Βουλγαρία θα συνεχίσουν να εργάζονται ενεργά για τη βελτίωση των αμοιβαίων σχέσεων, ως σύμμαχες χώρες στο ΝΑΤΟ, μελλοντικοί εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως καλοί γείτονες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.