ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

UEFA Super Cup: Η Μάντσεστερ Σίτι κέρδισε τη Σεβίλλη στα πέναλτι και κατέκτησε το τρόπαιο

67 ημέρες μετά τον τελικό του Champions League στην Κωνσταντινούπολη, οι «πολίτες» έφτασαν σε έναν ακόμη ευρωπαϊκό τίτλο

UEFA Super Cup: Η Μάντσεστερ Σίτι κέρδισε τη Σεβίλλη στα πέναλτι και κατέκτησε το τρόπαιο

Η Μάντσεστερ Σίτι κατέκτησε το Σούπερ Καπ Ευρώπης σε έναν συναρπαστικό αγώνα με αντίπαλο τη Σεβίλλη, που έγινε το βράδυ της Τετάρτης (16/8) στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Η αγγλική ομάδα επικράτησε στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι, καθώς η κανονική διάρκεια της αναμέτρησης έληξε ισόπαλη 1-1 (στο ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ δεν υπάρχει παράταση). Εκεί και οι δύο ομάδες φάνηκαν αρκετά ψύχραιμες και εύστοχες, πλην του τελευταίου εκτελεστή για τους Σεβιγιάνους.

Ο Σέρβος στόπερ Γκούντελι «σημάδεψε» το δοκάρι στην εκτέλεσή του, έγινε ο πρώτος και ο μόνος που αστόχησε στη διαδικασία, καθώς προηγουμένως είχαν ευστοχήσει και οι πέντε παίκτες του Πεπ Γκουαρδιόλα, αλλά και οι τέσσερις συμπαίκτες του στη Σεβίλλη. Έτσι, η Μάντσεστερ Σίτι κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της το κύπελλο της υπερπρωταθλήτριας στη γηραιά ήπειρο και πρόσθεσε ακόμη ένα σημαντικό τρόπαιο στη συλλογή της.

Έτσι, 67 ημέρες μετά τον τελικό του Champions League στην Κωνσταντινούπολη, οι «πολίτες» έφτασαν σε έναν ακόμη ευρωπαϊκό τίτλο, συνεχίζοντας τη συλλογή που έχουν ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια -από το καλοκαίρι του 2008 όταν την απέκτησαν οι Άραβες του Abu Dhabi United Group.

Είναι η τέταρτη φορά που ο Πεπ Γκουαρντιόλα φτάνει στην κατάκτηση του Σούπερ Καπ, έχοντας κατακτήσει και τις τρεις προηγούμενες φορές που έφτασε σε αυτό, με την Μπαρτσελόνα το 2009 και το 2011 και με την Μπάγερν Μονάχου το 2013.

Για τη εξαιρετική -κατά τα άλλα- Σεβίλλη συνεχίστηκε η… κατάρα, αφού έχει χάσει σαν φιναλίστ της διοργάνωσης πιο συχνά από οποιαδήποτε άλλη ομάδα: πέντε φορές (2007, 2014, 2015, 2016 και 2020). Στο διάστημα αυτό έχει κερδίσει μόνο την πρώτη της, το 2006.

Πριν από την έναρξη της αναμέτρησης κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Μιχάλη Κατσουρή, που δολοφονήθηκε κατά την επίθεση Κροατών χούλιγκαν και Ελλήνων συνεργών τους το βράδυ της Δευτέρας 7 Αυγούστου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Σούπερ Καπ Ευρώπης: Ο Μπόνο έβγαζε και για τη Σεβίλλη και ο Εν Νεσίρι το έβαλε

Η Σεβίλλη μόλις στο 8ο λεπτό χρειάστηκε μία πρώτη σπουδαία απόκρουση από τον 32χρονο Μπόνο, σε κεφαλιά του Ακέ, μετά από σέντρα του Πάλμερ, αλλά και μία δεύτερη -με μικρότερο βαθμό δυσκολίας- σε προσπάθεια και σουτ του Γκρίλις (17′). Κάτι που έκανε και στη συνέχεια του πρώτου ημιχρόνου, όποτε χρειάστηκε

Η θερμοκρασία (28 βαθμοί Κελσίου) σε συνδυασμό με την αυξημένη υγρασία, οδήγησε στο 23ο λεπτό στο πρώτο «διάλειμμα» για να δροσιστούν οι παίκτες.

Δύο λεπτά αργότερα σημειώθηκε και το πρώτο γκολ της βραδιάς, από τη Σεβίλλη. Σε μία αντεπίθεση, από σέντρα-ασίστ του Ακούνια, ο Εν Νεσίρι, νίκησε στον αέρα Ακέ και Γκβαρντιόλ, στέλνοντας με κεφαλιά την μπάλα στην κάτω δεξιά γωνία της εστίας του Έντερσον (0-1).

Το γκολ αυτό άνοιξε περισσότερο το παιχνίδι, η Σίτι απέκτησε πιο γρήγορο ρυθμό στις μεταβιβάσεις της, που έφερε την μπάλα στην εστία του Μπόνο, χωρίς όμως να καταφέρει να αποφύγει να πάει στα αποδυτήρια πίσω στο σκορ. Οι παίκτες του Χοσέ Λουίς Μεντιλιμπάρ, με οργάνωση, ένταση και καλή αμυντική δουλειά (9 φάουλ έναντι 1 και μία κίτρινη κάρτα) κατάφεραν να κρατήσουν το προβάδισμα, ακυρώνοντας την κυριαρχία της κατοχής των «πολιτών» (74%-26%).

Η Σεβίλλη σε αυτό το πρώτο μέρος επανέλαβε το μοτίβο που έχει παρουσιάσει πολλές φορές από τότε που άρχισε να κερδίζει ευρωπαϊκά τρόπαια, όταν κορυφαίοι σύλλογοι δείχνουν να την έχουν στριμώξει στα…σχοινιά.

Οι Σεβιγιάνοι έχασαν ευκαιρίες στην κόντρα, αλλά η Μάντσεστερ Σίτι έστειλε το ματς στα πέναλτι

Χωρίς αλλαγές στις δύο ομάδες ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο, με τη Σίτι αποφασισμένη να αντιδράσει γρήγορα. Όμως, ήταν η ομάδα της Ανδαλουσίας εκείνη που τη μεγάλη ευκαιρία στο 50ό λεπτό, όταν σε αντεπίθεση ο Οκάμπος «σέρβιρε» στον Εν Νεσίρι, εκείνος στην κίνηση έπιασε το σουτ μέσα από την περιοχή, αλλά ο Έντερσον έδιωξε σωτήρια.

Παρά την κατοχή των Άγγλών, η ισπανική ομάδα εξακολούθησε πιο επικίνδυνη. Εν Νεσίρι 52′ (σουτ), Τζόρνταν 54′ (απευθείας φάουλ), Οκάμπος 57′ (σουτ) ήταν αυτοί που θα μπορούσαν να δώσουν προβάδισμα δύο τερμάτων στην ομάδα τους.

Ωστόσο, ήταν η ομάδα από το Μάντσεστερ που κατάφερε να σκοράρει και να φέρει το παιχνίδι στα ίσα, όταν ο 23χρονος διεθνής με τις Ελπίδες της Αγγλίας, Κόουλ Πάλμερ, ολοκλήρωσε ιδανικά με κεφαλιά σέντρα του Ρόδρι στο δεύτερο δοκάρι, στο 63ο λεπτό του αγώνα.

Η Σεβίλλη προσπάθησε να… απαντήσει αμέσως, ξανά με τον Εν Νεσίρι (65′), αλλά ο Έντερσον τον σταμάτησε. Ο σκόρερ της Σίτι, ιδιαίτερα επιδραστικός από το ξεκίνημα, προσπάθησε με εξαιρετική προσπάθεια να νικήσει εκ νέου τον Μπόνο, αλλά χωρίς επιτυχία, πριν οι δύο ομάδες οδηγηθούν σε διάλειμμα για να δροσιστούν στο 69′.

Η Σίτι μπορεί να ήταν τυχερή που πριν την ισοφάριση δεν βρέθηκε πίσω με μεγαλύτερη διαφορά, αλλά στο τέλος πίεσε για να διεκδικήσει το πρώτο της τρόπαιο Σούπερ Καπ. Τελικά, το αποτέλεσμα δεν άλλαξε ούτε στην κεφαλιά του Ακέ, που σταμάτησε ο Μπόνο στο 90ο λεπτό, και έτσι οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι.

Η σειρά των πέναλτι:

Χάαλαντ 1-0
Οκάμπος 1-1
Άλβαρες 2-1
Μιρ 2-2
Κόβατσιτς 3-2
Ράκιτιτς 3-3
Γκρίλις 4-3
Μοντιέλ 4-4
Γουόκερ 5-4
Γκούντελι δοκάρι

Μάντσεστερ Σίτι – Σεβίλλη 1-1 κ.δ. (5-4 πέναλτι)

Μάντσεστερ Σίτι (Πεπ Γκουαρντιόλα): Έντερσον, Γουόκερ, Ακάντζι, Γκβάρντιολ, Ακέ, Κόβατσιτς, Ρόδρι, Πάλμερ (85′ Άλβαρες), Φόντεν, Γκρίλις, Χάαλαντ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σεβίλλη ( Χοσέ Λουίς Μεντιλιμπάρ): Μπόνο, Χεσούς Νάβας(83′ Μοντιέλ), Μπαντέ, Γκούντελι, Ακούνια, Τζόρνταν, Ράκιτιτς, Οκάμπος, Όλιβερ Τόρες (74′ Χουανλού), Λαμέλα (90+3′ Σούσο), Εν Νεσίρι (90+3 Μιρ)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.