ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Βούλα Πατουλίδου: 30 χρόνια από το πρώτο ελληνικό χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες (φώτο-βίντεο)

«Για την Ελλάδα ρε γαμώτο»

Βούλα Πατουλίδου: 30 χρόνια από το πρώτο ελληνικό χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες (φώτο-βίντεο)

Τριάντα χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από την ημέρα που η Βούλα Πατουλίδου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης.

Η Βούλα Πατουλίδου έγινε στις 6 Αυγούστου 1992 όχι μόνο η πρώτη Ελληνίδα που ανεβαίνει στο βάθρο σε Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά ανέβηκε και στο πρώτο σκαλί.

Παράλληλα είναι το πρώτο χρυσό μετάλλιο στίβου που κατακτά η Ελλάδα σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το 1912 και την επιτυχία του Κώστα Τσικλητήρα στο άλμα εις μήκος άνευ φόρας.

Λίγες ημέρες μετά από τον θρίαμβο του Πύρου Δήμα στη Βαρκελώνη και ενώ είχε αγγίξει το χρυσό για να πάρει ενέργεια και να πάει γούρι η Βούλα Πατουλίδου κερδίζει στον τελικό των 100μ με εμπόδια και εν συνεχεία δηλώνει “Για την Ελλάδα ρε γαμώτο“, το οποίο πέρασε στην ιστορία.

Κανείς δεν περίμενε τη νίκη της Πατουλίδου στη Βαρκελώνη αλλά εκείνη έδειξε πως ήταν γεννημένη για μεγάλα πράγματα. Πολλοί στάθηκαν στην πτώση της Αμερικανίδας Γκέιλ Ντίβερς στο τελευταίο εμπόδιο.

Στον ημιτελικό έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με 12.88 και προκρίθηκε στον μεγάλο τελικό. Εκεί πήρε το χρυσό με το ασύλληπτο 12.64.

«Πίστευα ότι θα μπορούσα να πάρω την 3η θέση. Αυτήν κυνηγούσα. Αν θέλετε το πιστεύετε, έτρεχα και έλεγα, στο τέταρτο, στο έβδομο, όγδοο, ένατο, δέκατο εμπόδιο, ότι πάω για την 3η, πάω για την 3η, και ξαφνικά βρέθηκα πρώτη. Δεν μπορώ να το καταλάβω, δεν μπορώ να το πιστέψω!», θα πει μετά την κούρσα η Βούλα.

Εν συνεχεία θα πει την ιστορική φράση: «Απλά μπήκα στην κούρσα, ευτυχισμένη που ήμουν στον τελικό, και το μόνο που σκέφτηκα και έλεγα, ήταν για την Ελλάδα ρε γαμώτο θα τρέξω, για κανέναν άλλον. Και απλά ήταν τόσο υπερόπτες όλες εκεί μέσα οι αθλήτριες, που νόμιζαν ότι μεταξύ τους θα κυνηγήσουν, και είπα μην, περιμένετε και μένα».

Στη 2η θέση στον τελικό τερμάτισε η Αμερικανίδα Λαβόνα Μάρτιν με 12.69 και στην 3η η Βουλγάρα Γιορντάνα Ντόνκοβα Βουλγαρία με 12.70. Η σπουδαία Λουντμίλα Νοροζιλένκο (πρώην ΕΣΣΔ) είχε βγει νοκ-άουτ από τον τελικό, λόγω τραυματισμού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το 1992 η Βούλα Πατουλίδου ήταν 27 ετών και συμμετείχε για 2η φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Είχε προηγηθεί η Σεούλ (1988) ενώ ήταν μέλος της Ολυμπιακής ομάδας το 2004 στην Αθήνα!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.