Μουντιάλ 1994: Τον δολοφόνησαν γιατί έβαλε αυτογκόλ – Η ιστορία του Αντρές Εσκομπάρ

Η μοίρα του Εσκομπάρ ήταν προδιαγεγραμμένη από τη μαφία του στοιχήματος

Μουντιάλ 1994: Τον δολοφόνησαν γιατί έβαλε αυτογκόλ – Η ιστορία του Αντρές Εσκομπάρ

Στις 22 Ιουνίου του 1994 ο αμυντικός της Κολομβίας Αντρές Εσκομπάρ σημείωσε γκολ εις βάρος της ομάδας του στον αγώνα με τις ΗΠΑ για τη φάση των ομίλων του Μουντιάλ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι Αμερικανοί νίκησαν τελικά με 2-1 και ουσιαστικά καταδίκασαν την ομάδα της Κολομβίας σε αποκλεισμό από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Από εκείνη τη στιγμή, η μοίρα του Εσκομπάρ ήταν προδιαγεγραμμένη από τη μαφία του στοιχήματος.

Αμέσως μετά τον αποκλεισμό της ομάδας του, ο 26χρονος παίκτης επέστρεψε με την υπόλοιπη αποστολή στην Κολομβία και στη συνέχεια πήγε στη γενέτειρά του Μεντεγίν, γνωστή εκείνη την εποχή ως πρωτεύουσα της κοκαΐνης. Το βράδυ της 1ης Ιουλίου ο Εσκομπάρ προσκάλεσε κάποιους στενούς του φίλους να πιουν ένα ποτό σ’ ένα μπαρ του Μεντεγίν. Συνέχισαν τη διασκέδασή τους στο κλαμπ «Ελ Ίντιο» και γύρω στις 3 τα ξημερώματα της 2ας Ιουλίου η παρέα χώρισε.

Ο Εσκομπάρ κατευθύνθηκε στο πάρκινγκ του νυχτερινού κέντρου για να πάρει το αυτοκίνητό του. Εκεί του είχαν στήσει καρτέρι τρεις άνδρες και άρχισαν να λογομαχούν μαζί του.

Τότε, ένας από αυτούς τράβηξε ένα τριανταοκτάρι πιστόλι και φωνάζοντας παρατεταμένα «Γκολ!» – με τον τρόπο των λατινοαμερικάνων ποδοσφαιρικών σχολιαστών – τον πυροβόλησε επανειλημμένα. Στη συνέχεια, οι τρεις άνδρες επιβιβάστηκαν σ’ ένα φορτηγάκι και εξαφανίστηκαν.

Ο αιμόφυρτος ποδοσφαιριστής μεταφέρθηκε από περαστικούς στο τοπικό νοσοκομείο, όπου κατέληξε μετά από 45 λεπτά.

Το βράδυ της ίδιας μέρας συνελήφθη ο Ουμπέρτο Κάστρο Μουνιός, σωματοφύλακας στην υπηρεσία του πανίσχυρου καρτέλ της κοκαΐνης του Μεντεγίν, ο οποίος την επομένη παραδέχθηκε ότι αυτός ήταν ο δολοφόνος του Εσκομπάρ.

Ο ίδιος εργαζόταν και ως οδηγός του Σαντιάγο Γκαλόν, ενός τοπικού εμπόρου ναρκωτικών, που φέρεται να είχε στοιχηματίσει μεγάλα ποσά στην πρόκριση της Κολομβίας.

Ο δολοφόνος του Εσκομπάρ πήρε όλη την ευθύνη πάνω του και τον Ιούνιο του 1995 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 46 ετών. Τελικά, εξέτισε μόνο 11 χρόνια και αποφυλακίστηκε, λόγω καλής διαγωγής, το 2005.

Γενικώς, πιστεύεται ότι ο Εσκομπάρ τιμωρήθηκε από τη μαφία του στοιχήματος, που είχε επενδύσει μεγάλα ποσά στην Κολομβία για πρόκριση της στην επόμενη φάση του Μουντιάλ των ΗΠΑ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο άτυχος ποδοσφαιριστής κηδεύτηκε σε κλίμα οδύνης, παρουσία 120.000 κόσμου. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο Μεντεγίν και φιλάνθρωπος, καθώς κάθε Χριστούγεννα τριγυρνούσε με το αυτοκινητάκι του τις φτωχογειτονιές της πόλης και μοίραζε δώρα στα παιδιά. Το 2002 ο δήμος του Μεντεγίν ανήγειρε άγαλμα για να τιμήσει τη μνήμη του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.