Μουντιάλ 2022: 400-500 ξένοι εργάτες σκοτώθηκαν στα εργοτάξια του Κατάρ, παραδέχεται υψηλόβαθμος αξιωματούχος

Η χώρα αναγνωρίζει τον θάνατο εκατοντάδων μεταναστών

Μουντιάλ 2022: 400-500 ξένοι εργάτες σκοτώθηκαν στα εργοτάξια του Κατάρ, παραδέχεται υψηλόβαθμος αξιωματούχος

400-500 μετανάστες εργάτες έχασαν τη ζωή τους, υποστηρίζει ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Κυπέλλου του Κατάρ Χασάν Αλ-Θαουάντι.

Ο Χασάν αλ-Ταουάντι, γενικός γραμματέας της Ανώτατης Επιτροπής του Μουντιάλ, προέβη στην παραδοχή αυτή κατά τη διάρκεια συνέντευξης. Ωστόσο, διευκρίνισε πως ο ακριβής αριθμός των θυμάτων «παραμένει ακόμα υπό συζήτηση».

«Η εκτίμηση είναι γύρω στους 400. Μεταξύ 400 και 500. Δεν έχω τον ακριβή αριθμό, αυτό είναι κάτι που παραμένει υπό συζήτηση» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος στην εκπομπή του Πιρς Μόργκαν.

«Και ο ένας θάνατος είναι πολύς, τόσο απλά. Όμως, κάθε χρόνο τα πρότυπα υγείας και ασφάλειας βελτιώνονται, τουλάχιστον στα δικά μας εργοτάξια, τα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αυτά για τα οποία ήμασταν υπεύθυνοι εμείς. Στο βαθμό ώστε υπάρχουν συνδικάτα που επαινούν το έργο που έχει γίνει στις τοποθεσίες του Παγκοσμίου Κυπέλλου» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σημειώνεται πως η Ανώτατη Επιτροπή ισχυριζόταν μέχρι πρότινος πως υπήρξαν τρεις θάνατοι ξένων εργατών που συνδέονταν με τη εργασία στα στάδια, και 37 άλλοι μη σχετιζόμενοι, από τη στιγμή της έναρξης των εργασιών, το 2014.

Οι δηλώσεις του Ταουάντι προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων. «Είναι το τελευταίο δείγμα της αδικαιολόγητης έλλειψης διαφάνειας του Κατάρ στο θέμα των θανάτων ξένων εργατών. Χρειαζόμαστε σωστά στοιχεία και ενδελεχή έρευνα, όχι ασαφείς αριθμούς που ανακοινώνονται μέσω τηλεοπτικών συνεντεύξεων. Η Fifa και το Κατάρ έχουν να απαντήσουν σε πολλά, μεταξύ αυτών πού, πότε και πώς πέθαναν  αυτοί οι άνδρες και αν οι οικογένειές τους έλαβαν αποζημίωση» ανέφερε ο Νίκολας ΜακΓκίχαν της οργάνωσης Fair Square.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το 2021, ο Guardian είχε δημοσιεύσει έρευνα που καταδείκνυε πως πάνω από 6.500 μετανάστες εργάτες από πέντε χώρες -Ινδία, Πακιστάν, Νεπάλ, Μπαγκλαντές και Σρι Λάνκα- είχαν χάσει τη ζωή τους στο Κατάρ, μεταξύ 2011, τη χρονιά που το εμιράτο κέρδισε την υποψηφιότητα διοργάνωσης του παγκοσμίου κυπέλλου, και 2020.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.