ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Μπόμπαν Γιάνκοβιτς: Σαν σήμερα το 1993 γράφτηκε η «τραγωδία» του ελληνικού μπάσκετ (βίντεο)

Ο Γιάνκοβιτς πέθανε στις 28 Ιουνίου του 2006 από ανακοπή καρδιάς, καθώς ταξίδευε με πλοίο στη Σύρο

Μπόμπαν Γιάνκοβιτς: Σαν σήμερα το 1993 γράφτηκε η «τραγωδία» του ελληνικού μπάσκετ (βίντεο)

30 χρόνια πριν, η ζωή του Σέρβου μπασκετμπολίστα Μπόμπαν Γιάνκοβιτς άλλαξε μια για πάντα. Το μοιραίο χτύπημα στη βάση της μπασκέτας, ο αγώνας που συνεχίστηκε κανονικά και η ζωή του μετά το μπάσκετ.

Στις 28 Απριλίου του 1993 ο Πανιώνιος φιλοξενούσε τον Παναθηναϊκό στο ιστορικό και εμβληματικό κλειστό της οδού Αρτάκης.

Περίπου οκτώ λεπτά πριν από τη λήξη, ο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς τρέχει προς το καλάθι του «τριφυλλιού». Ο ρέφερι του αγώνα, Κουκουλεκίδης, σφυρίζει το επιθετικό φάουλ στο οποίο υπέπεσε ο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς επάνω στον Φραγκίσκο Αλβέρτη.

Αυτό ήταν το πέμπτο του Σέρβου γκαρντ/φόργουορντ των Νεοσμυρνιών, κάτι που σήμαινε ότι έπρεπε να αποχωρήσει από το παρκέ και να μην αγωνιστεί στη συνέχεια της αναμέτρησης.

Μη μπορώντας προφανώς να δεχτεί την εξέλιξη αυτή, ο Μπόμπαν χτύπησε με ορμή το κεφάλι του στην μπασκέτα! Δυστυχώς το κακό είχε γίνει σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου.

Από εκείνη τη στιγμή το νεύρο του παρέλυσε (Ρήξη νωτιαίου μυελού και κάταγμα στον έκτο αυχενικό σπόνδυλο ήταν η διάγνωση των γιατρών), με αποτέλεσμα να μείνει παράλυτος στο κάτω μέρος του σώματός του.

Δεν νιώθω τα χέρια μου και τα πόδια μου» φωνάζει, ενώ ζητάει βοήθεια από τον γιατρό του Πανιωνίου, Γιώργο Κατσιφαράκη. Την ίδια ώρα, ορισμένοι οπαδοί των «πράσινων» χωρίς να έχουν καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει φωνάζουν: «Πέθανε, πέθανε»

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν: «Τμήμα του έκτου αυχενικού σπονδύλου ασκούσε πίεση στον νωτιαίο μυελό και ολόκληρος ο μεσοσπονδύλιος δίσκος μεταξύ του 6ου και 7ου αυχενικού σπονδύλου είχε μετακινηθεί και ασκούσε επιπλεόν πίεση. Ο 6ος σπόνδυλος αφαιρέθηκε με σκοπό την αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού, την ανάταξη του κατάγματος και τη σταθεροποίηση της περιοχής με μόσχευμα και πλάκα με βίδες».

Έγινε από την πρώτη στιγμή, ιδιαίτερα αγαπητός στους οπαδούς του Πανιωνίου ενώ κέρδισε τον σεβασμό όλων στο ελληνικό μπάσκετ. Στο πρόσωπο του 30χρονου τότε Μπόμπαν οι κυανέρυρθοι έβλεπαν τον άνθρωπο εκείνο που μαζί με τον Φάνη Χριστοδούλου θα ανέβαζε επίπεδο την ομάδα τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από το 2002 ο Πανιώνιος απέσυρε προς τιμήν του Μπόμπαν Γιάνκοβιτς, την φανέλα με το νούμερο #8, ενώ στο κλειστό της Αρτάκης μέχρι και σήμερα, στο κλειστό «Ανδρέας Βαρίκας», η ιαχή «Μπόμπαν, Μπόμπαν» δονεί την ατμόσφαιρα και σηκώνει την τρίχα όλων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.