
Στα δικαστήρια της Ευελπίδων αναμένεται να οδηγηθούν το πρωί της Πέμπτης (22/10) ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) Βαγγέλης Λιόλιος, και ακόμη πέντε πρόσωπα που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση των φερόμενων στημένων αγώνων στο ελληνικό μπάσκετ.
Οι έξι κατηγορούμενοι αναμένεται να βρεθούν ενώπιον του ανακριτή, ενώ, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, δεν έχουν ακόμη λάβει στα χέρια τους τη δικογραφία.
Για τον λόγο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να ζητήσουν αναβολή, προκειμένου να προετοιμάσουν τις απολογίες τους.
Εκτός από τον Βαγγέλη Λιόλιο, τα εντάλματα σύλληψης φέρεται να αφορούν τον διαιτητή Πέτρο Παπαπέτρου, τη διαιτητή Βασιλική Τσαρούχα, τον αρχιδιαιτητή και ειδικό σύμβουλο διαιτησίας Ηλία Κορομηλά, τον πρώην διαιτητή Τάσο Πηλοΐδη και τον επιχειρηματία και πρώην αθλητή Γιώργο Μαυραγάνη.
Το απόγευμα της Τετάρτης παρουσιάστηκε στις αστυνομικές αρχές και το τελευταίο πρόσωπο που παρέμενε ασύλληπτο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, και οι έξι είχαν κληθεί προηγουμένως από τον αθλητικό εισαγγελέα για να δώσουν εξηγήσεις, χωρίς να προσέλθουν.
Η καταγγελία που έβαλε την υπόθεση στο μικροσκόπιο
Η έρευνα φέρεται να ξεκίνησε από καταγγελία που υπέβαλε τον περασμένο Απρίλιο η ΚΑΕ Αμαρουσίου σχετικά με τη λειτουργία της ΕΟΚ και τον πρόεδρό της. Στη συνέχεια, το υλικό της εισαγγελικής έρευνας εμπλουτίστηκε με πρόσθετες καταγγελίες και καταθέσεις μαρτύρων.
Ιδιαίτερη σημασία φέρεται να έχουν οι καταθέσεις δύο διαιτητών, οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς προστατευόμενων μαρτύρων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι συγκεκριμένοι μάρτυρες έδωσαν στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο φέρεται να οργανώνονταν στημένοι αγώνες, ενώ φέρονται να παραδέχθηκαν ότι είχαν λάβει στο παρελθόν χρήματα για τέτοιου είδους παιχνίδια.
Η συνεργασία τους με τις εισαγγελικές αρχές φέρεται να συνέβαλε στην απαλλαγή τους από ποινικές ευθύνες για τις πράξεις που κατήγγειλαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά.
Στο επίκεντρο περίπου 50 αγώνες
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται μηνύματα και άλλα στοιχεία που εξετάζονται στο πλαίσιο της έρευνας για τους φερόμενους στημένους αγώνες.
Η υπόθεση φέρεται να εκτείνεται σε χρονικό διάστημα δέκα ετών, από το 2016 έως το 2026, και να αφορά περίπου 50 αναμετρήσεις.
Στο μικροσκόπιο βρίσκονται παιχνίδια της κορυφαίας κατηγορίας, αλλά και αγώνες χαμηλότερων κατηγοριών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η έρευνα περιλαμβάνει ακόμη και αναμετρήσεις εφηβικών και σχολικών πρωταθλημάτων, καθώς και έναν αγώνα που διεξήχθη στο εξωτερικό.
Οι δικαστικές αρχές καλούνται να αξιολογήσουν το σύνολο των στοιχείων και των καταθέσεων, προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη και ποια είναι η ενδεχόμενη εμπλοκή των προσώπων που βρίσκονται στο επίκεντρο της υπόθεσης.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.