Μπερτομέου: «Δεν είναι ρεαλιστικό το ενδεχόμενο συμμετοχής των ρωσικών ομάδων στην Ευρωλίγκα την επόμενη σεζόν»

Ποια θέματα έθιξε ο εκτελεστικός διευθυντής της Euroleague

Μπερτομέου: «Δεν είναι ρεαλιστικό το ενδεχόμενο συμμετοχής  των ρωσικών ομάδων στην Ευρωλίγκα την επόμενη σεζόν»

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Euroleague, Τζόρντι Μπερτομέου, στην καθιερωμένη ετήσια κλειστή συνάντηση με τους δημοσιογράφους στο εκάστοτε Final-4, για το μέλλον των ρωσικών ομάδων στη διοργάνωση, για τα δύο νέα μέλη αλλά και για την υποψηφιότητα της Κωνσταντινούπολης για το Final 4 του 2023 στα 100 χρόνια από την ίδρυση της τουρικής δημοκρατίας

Το ραντεβού ήταν προγραμματισμένο στο ξενοδοχείο που διαμένουν οι τέσσερις αποστολές των ομάδων, για μία πρωινή συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, που έχει πλέον καθιερωθεί να συμβαίνει την ημέρα των ημιτελικών ή στο κενό μεταξύ των δύο αγωνιστικών ημερών.

Όπως ήταν φυσικό στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το εκκρεμές θέμα της διαφαινόμενης αποχώρησης του Τζόρντι Μπερτομέου από την θέση του CEO της Euroleague (μετά από απόφαση που ελήφθη τον περασμένο Οκτώβριο με ψήφους 6-5 μεταξύ των 11 μετόχων της ECA) αλλά και το μέλλον των ρωσικών ομάδων, που μετά την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον περασμένο Μάρτιο, αποκλείστηκαν από την συνέχεια της εφετινής διοργάνωσης.

«Είμαι περήφανος για την πρόοδο της λίγκας και όλα αυτά που έχουμε πετύχει τα τελευταία 22 χρόνια που είμαι στο τιμόνι της διοργάνωσης. Για περισσότερο από δύο δεκαετίες καμία ομάδα δεν θέλησε να με μετακινήσει. Είμαστε πιο δυνατοί από ποτέ, επιβιώσαμε των κρίσεων, αλλά σε τελική ανάλυση δε νομίζω ότι το ευρωπαικό μπάσκετ ενδιαφέρεται τόσο πολύ να μάθει για το τι θα κάνω εγώ. Είμαι ο CEO, μέχρι να αποφασιστεί κάτι διαφορετικό. Απ’ ό,τι ενημερώθηκα, τον περασμένο Οκτώβριο, με ψήφους 6-5, οι ομάδες αποφάσισαν να λήξει η θητεία μου στις 30 Ιουνίου. Αν αυτή η απόφαση ισχύει ακόμη, δεν μένει παρά να εφαρμοστεί. Για την ώρα συνεχίζω την δουλειά μου, προτείνω μέτρα και παίρνω αποφάσεις, οι οποίες εγκρίνονται από τις ομάδες-μετόχους. Αυτές θα αποφασίσουν και για την δική μου μοίρα. Αν υπάρχει κάτι που με χαροποιεί είναι ότι σε 22 χρόνια, μόλις δύο φορές χρειάστηκε να ψηφίσουμε για δύο ζητήματα. Όλες οι υπόλοιπες αποφάσεις ήταν ομόφωνες κι αυτό ήταν μεγάλη επιτυχία.», σχολίασε ο Καταλανός δικηγόρος, που από το 2000, βρίσκεται στο τιμόνι της διοργανώτριας αρχής.

Το μέλλον των ρωσικών ομάδων ήταν δεύτερο πιο «καυτό» απ’ αυτά που συζητήθηκαν με τον 63χρονο πρόεδρο της Euroleague: «Η απόφαση του Δ.Σ. αποτελεί θέμα χρόνου. Ωστόσο, φαντάζει μη ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι είναι εύκολο να παίξουν την επόμενη χρονιά. Και αυτό έχει να κάνει με την πολεμική επιχείρηση που ξεκίνησε η κυβέρνηση της χώρας του, η οποία ενεργοποιεί τον όρο της ανωτέρας βίας (σ.σ.: force majeur). Πως μπορούμε να αναγκάσουμε τα κράτη που έχουν εναντιωθεί στον πόλεμο, να υποδεχθούν ομάδες από την Ρωσία στα εδάφη τους; Η ΤΣΣΚΑ θα παραμείνει μέτοχος και εννοείται ότι θα διατηρήσει το δικαίωμα ψήφου της στο board. Οι δύο θέσεις που θα προκύψουν από το συμβόλαιο της αλλά και από την VTB League, θα καλυφθούν μέσω της διαδικασίας της wild card.», επεσήμανε ο Τζόρντι Μπερτομέου που μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και σε μία σειρά από άλλα θέματα.»

Στην ανάγκη να αποκτήσουν όλες οι ομάδες μονιμότητα στην διοργάνωση: «Τα εγγυημένα συμβόλαια πρέπει από 13 να γίνουν 18. Η αρχή θα γίνει με την Άλμπα και πρέπει σύντομα και οι υπόλοιποι σύλλογοι να γίνουν μόνιμοι μέτοχοι.»

Στην ανάγκη μείωσης της “χασούρας” των ομάδων: «Είναι απαραίτητονα σταματήσουν οι ομάδες να εξαρτώνται από τους ιδιοκτήητες τους να μην ξοδεύουν περισσότερα απ’ όσα εισπράττουν. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για salary cap, απλά ο στόχος είναι η σωστή διαχείριση των εισερχόμενων και εξερχόμενων χρημάτων, με απόλυτο στόχο το break even. Αυτή τη στιγμή το μέσο budget των ομάδων αγγίζει τα 24 εκατομμύρια Ευρώ με όλα τα έξοδα, ενώ από τη νέα σεζόν δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο των 7 εκατομμυρίων για την Euroleague και από τα 2,5 εκατομμύρια Ευρώ για το Eurocup. To τρόπαιο δεν γίνεται να είναι για όλους και κάθε χρόνο αυτοσκοπός. Χρειαζόμαστε ομάδες περισσότερο προσανατολισμένος στο επιχειρείν και λιγότερο στον αγωνιστικό στόχο.»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για το επόμενο Final 4 (2023): «Η πόλη που θα το αναλάβει θα γίνει γνωστή μέσα στο καλοκαίρι. Έχουμε ήδη μερικές υποψηφιότητες (σ.σ.: επιβεβαίωσε εκείνη της Κωνσταντινούπολης που θέλει να συνδυάσει το event με τα 100 χρόνια από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας), ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια ελπίζω ότι ένα Final 4 θα γίνει στο νέο Μπερναμπέου της Μαδρίτης, που θα έχει και ένα υπερσύγχρονο γήπεδο μπάσκετ με όλες τις ανέσεις. Δεν σας λέω για το Άμστερνταμ, που είναι η μεγάλη μου προτίμηση εδώ και χρόνια, γιατί το επιτελείο μου προσπαθεί να μου το βγάλει τελείως από το μυαλό.»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.