ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η σύνδεση των Κροατών δολοφόνων του Μ.Κατσουρή με το νεοναζιστικό Tάγμα Αζόφ – Ποιοι πολέμησαν μαζί στην Ουκρανία

Μόνο τυχαίο δεν ήταν το πανό στήριξης των οπαδών της Ντιναμό Κιέβο προς τους δολοφόνους

Η σύνδεση των Κροατών δολοφόνων του Μ.Κατσουρή με το νεοναζιστικό Tάγμα Αζόφ – Ποιοι πολέμησαν μαζί στην Ουκρανία

Σοκ έχει προκαλέσει δολοφονική επίθεση από 200 περίπου Κροάτες νεοναζί (μαζί με ορισμένους Έλληνες) στη Νέα Φιλαδέλφεια, η οποία οδήγησε στη δολοφονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσουρή. 

Μια επίθεση η οποία είχε ως πρωταγωνιστές τους Bad Blue Boys, οι οποίοι είναι φανατικοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και είναι γνωστοί για τη νεοναζιστική τους ιδεολογία, η οποία είχε κάνει την εμφάνισή της πέρσι στο Μιλάνο, όταν και είχαν παρελάσει χαιρετώντας ναζιστικά.

Ωστόσο αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι ο συγκεκριμένος σύνδεσμος έχει πολύ καλές σχέσεις με το Τάγμα Αζόφ, το οποίο (σύμφωνα με αναφορές) επέστρεψε στο μέτωπο τις τελευταίες ημέρες, μετά την ήττα του στη Μαριούπολη. Πρόκειται για το γνωστό νεοναζιστικό Τάγμα που επί πολλά χρόνια σκόρπιζε τον τρόμο στην Ουκρανία και στις ρωσόφωνες περιοχές του Ντονμπάς, κάτι που οδήγησε και στην εισβολή των Ρώσων τον Φεβρουάριο του 2022.

Τόσο καλές σχέσεις που ο τέως επικεφαλής των Bad Blue Boys, Ντένις Σέλερ (Denis Šeler), ο οποίος χαρακτήρισε τους οπαδούς της ΑΕΚ ως «Τούρκους πρόσφυγες» (!) οι οποίοι θα γίνουν «κρέας» για ένα «καλό γκούλας», ήταν ένας από τους πρώτους ξένους εθελοντές του Τάγματος Αζόφ.

Ο Σέλερ είναι ένας σκληροπυρηνικός ναζί, εντυπωσιασμένος από το πραξικόπημα του Μαϊντάν στην Ουκρανία, ο οποίος έλεγε ανοιχτά σε συνεντεύξεις ότι η Κροατία χρειαζόταν το δικό της Μαϊντάν για να λύσει μία και καλή τα προβλήματά της με τους «κομμουνιστές και τους Σέρβους».

Ο Σέλερ συμμετείχε στον πόλεμο στην Κριμαία, έλαβε μετάλλιο από τους Ουκρανούς γι’ αυτό και έγινε φίλος με μαχητές του Αζόφ που ήταν μέλη των White Boys Club (WBC), μία ομάδα ultra υποστηρικτών της Ντιναμό Κιέβου. Ο Σέλερ επέστρεψε στην Κροατία και έδρασε ως ο πρωτεργάτης για τη δημιουργία αυτού του πολύ ισχυρού δεσμού που υπάρχει σήμερα μεταξύ των ΒΒΒ και των νεοναζί του Αζόφ και τους WBC.

Να ανοίξουμε εδώ μια παρένθεση και να θυμίσουμε ότι οι φανατικοί οπαδοί της Ντιναμό Κιέβου είχαν εμφανίσει φωτογραφίες με βλήμα όλμου που πάνω του έφερε τα μηνύματα «Free BBB» (δηλ. λευτεριά στους Bad Blue Boys) και «07.08.23 οι ΒΒΒ είναι οι βασιλιάδες της Ευρώπης» (η συγκεκριμένη είναι η ημερομηνία της επίθεσης των Κροατών στη Νέα Φιλαδέλφεια και της δολοφονίας του 29χρονου Μιχάλη).

Ο Σέλερ -αν και έφυγε από το Τάγμα Αζόφ το 2020- πήγε πέρσι στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Ζάγκρεμπ. Πρόκειται για ένα άτομο που οι Ρώσοι θεώρησαν υπεύθυνο για την αναχώρηση περίπου 200 Κροατών (κυρίως μέλη των BBB, μέσω της διασύνδεσης με τους WBC που προαναφέραμε) για την Ουκρανία, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος. Κροάτες που πολέμησαν στο πλευρό του Τάγματος Αζόφ, κάποιοι απ’ αυτούς γύρισαν στη χώρα τους, άλλοι σκοτώθηκαν στο μέτωπο. 

Ο Σέλερ τότε είχε κληθεί στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας να δώσει εξηγήσεις, με τον ίδιο ωστόσο να απορρίπτει τις κατηγορίες και εν τέλει να επιστρέφει στην πατρίδα του. «Στην Ουκρανία, δίνεται μάχη για τη λευκή ευρωπαϊκή φυλή, τον πολιτισμό και την ιστορία της», έλεγε τότε σε συνέντευξή του.

Οι Ρώσοι δεν είχαν άδικο. Δεν είναι γνωστό αν ο Σέλερ είχε όντως οργανώσει την μεταβίβαση των Κροατών ναζί στην Ουκρανία το 2022, ωστόσο το είχε κάνει το 2015. 

Τότε 15 μέλη των Bad Blue Boys, υποστηρικτές της Ούστασε (Κροάτες συνεργάτες των Ναζί κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου), είχαν πάει να πολεμήσουν στο πλευρό του Τάγματος Αζόφ. Πολλοί απ’ αυτούς είχαν και πολεμική εμπειρία από τη δεκαετία του ’90.

Το πανό των οπαδών του Άρη κατά τη διάρκεια της χθεσινής (10/8) αναμέτρησης με την Ντιναμό Κιέβου, το οποίο έγγραφε «smash Azov Nazis» (σσ. τσακίστε τους ναζί του Αζόφ) είναι ξεκάθαρο, καθώς δεν αποκλείεται ο δολοφόνος (ή έστω κάποιοι από τους Κροάτες που ήρθαν στην Αθήνα για να προκαλέσουν επεισόδια) να έχουν πολεμήσει στο πλευρό του ουκρανικού Τάγματος κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία. 

Αυτοί είναι οι νεοναζί που ήρθαν στη χώρα μας και έπιασαν στον «ύπνο» την ΕΛ.ΑΣ. η οποία πίστευε ότι θα πάνε να κοιμηθούν. Όχι, δεν κοιμήθηκαν, όπως δεν κοιμόντουσαν όλα αυτά τα χρόνια που διέπρατταν θηριωδίες στο Ντονμπάς απέναντι στο ρωσόφωνο πληθυσμό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.