ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Σημεία των καιρών: To Παγκόσμιο Συμβούλιο Πυγμαχίας θέλει να φτιάξει ξεχωριστή κατηγορία για τους τρανς μποξέρ!

Από το 2023

Σημεία των καιρών: To Παγκόσμιο Συμβούλιο Πυγμαχίας θέλει να φτιάξει ξεχωριστή κατηγορία για τους τρανς μποξέρ!

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Πυγμαχίας (WBC) σχεδιάζει την εισαγωγή μίας ξεχωριστής κατηγορίας για τρανς αθλητές το 2023.  

Το σκεπτικό της WBC είναι πως να αποφευχθεί ένας άνδρας να μάχεται μια γυναίκα και αντιστρόφως, ανεξάρτητα από το αν είναι cisgender ή transgender.

Φαίνεται πως οι εποχές που βλέπαμε θρυλικούς αγώνες με τον Τζο Λούις, τον Ρόκι Μαρτσιάνο, τον Μοχάμεντ Άλι, τον Μάικ Τάισον, τον Εβάντερ Χόλιφιλντ, Μάρβιν Χάγκλερ, Σούγκαρ Ρέι Ρίτσαρντσον, Σούγκαρ Ρέι Λέοναρντ, Τζέικ Λα Μότα και τον Λένοξ Λιούις, φεύγουν ανεπιστρεπτί.

Το διεθνές διοικητικό όργανο θα καλέσει τα τρανς άτομα που ασχολούνται με το άθλημα για να αγωνιστούν σε ένα τουρνουά στο οποίο θα συμμετάσχουν αποκλειστικά transgender μαχητές.   

Οι τρανς άνδρες θα μπορούν να αγωνίζονται μόνο εναντίον άλλων τρανς ανδρών και το αντίστροφο.

Οι τρανς μαχητές δεν θα επιτρέπεται να αγωνίζονται ενάντια σε cisgender (τα άτομα τα οποία είναι ευχαριστημένα με το φύλλο που τους έδωσε η Φύση) άτομα σε αυτά τα τουρνουά και τους αγώνες.   

Ο πρόεδρος του WBC Mauricio Sulaiman δήλωσε στην Telegraph ότι το διοικητικό όργανο σχεδιάζει να «απευθύνει παγκόσμια πρόσκληση» για τρανς πυγμάχους το 2023.

Πρόσθεσε ότι το WBC θα εξετάσει τη δημιουργία πρωτοκόλλων, θα ξεκινήσει μια διαβούλευση και «πιθανότατα θα δημιουργήσει ένα πρωτάθλημα και ένα τουρνουά» για τρανς αθλητές.

«Είναι η ώρα να το κάνουμε αυτό και το κάνουμε αυτό για λόγους ασφάλειας και ένταξης», υποστήριξε.

«Ήμασταν πρωτοπόροι στους κανόνες για τη γυναικεία πυγμαχία, οπότε οι κίνδυνοι ενός άνδρα που παλεύει με μια γυναίκα δεν θα αποτελέσουν ζήτημα ποτέ, εξαιτίας όσων (σ.σ κανονισμών) θα θέσουμε σε εφαρμογή».

Ο Sulaiman δήλωσε ότι το ενδεχόμενο ένας «άνδρας να μάχεται μια γυναίκα», ανεξάρτητα από το αν είναι cisgender ή transgender, «δεν θα πρέπει ποτέ να γίνει αποδεκτό».

Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει «καμία γκρίζα ζώνη γύρω από αυτό» και ότι το διοικητικό όργανο θέλει να «προχωρήσει σε αυτό με διαφάνεια, λαμβάνοντας τις σωστές αποφάσεις».

«Δημιουργούμε ένα σύνολο κανόνων και δομών ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί η πυγμαχία των τρανς, όπως τους αξίζει πλήρως, αν θέλουν να πυγμαχήσουν», δήλωσε.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσοι υπάρχουν εκεί έξω, αλλά ανοίγουμε μια διαδικασία καθολικής εγγραφής το 2023, ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε τους πυγμάχους που υπάρχουν εκεί έξω – και θα ξεκινήσουμε από εκεί».

Τον Αύγουστο, το WBC εξέδωσε μια σειρά κατευθυντήριων γραμμών που ουσιαστικά απαγόρευε στους τρανς πυγμάχους να αγωνίζονται λόγω «σοβαρών ανησυχιών για την υγεία και την ασφάλεια». 

Ο διεθνής επαγγελματικός οργανισμός πυγμαχίας δήλωσε ότι «υποστηρίζει σταθερά και απερίφραστα τα δικαιώματα των transgender και αναγνωρίζει την «ταυτότητα φύλου» των αθλητών.

Όμως, το WBC δήλωσε ότι ούτε οι τρανς γυναίκες ούτε οι τρανς άνδρες θα μπορούσαν να αγωνιστούν εναντίον αθλητών cis, καθώς θα ήταν «άδικο», επειδή «ένας αγώνας μαχητικού αθλήματος πρέπει να γίνεται μεταξύ δύο ισάξιων ανταγωνιστών». 

Οι αποφάσεις σχετικά με το αν τα τρανς άτομα θα πρέπει να μπορούν να αγωνίζονται σε επαγγελματικά αθλήματα έχουν αποτελέσει σημείο έντονης αντιπαράθεσης, με φόντο τον σεβασμό των δικαιωμάτων των τρανς ατόμων τα τελευταία χρόνια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Διεθνής Ομοσπονδία Κολύμβησης (FINA), η Αγγλική Ένωση Ποδοσφαίρου Ράγκμπι και η Ιρλανδική Ένωση Ποδοσφαίρου Ράγκμπι, μεταξύ άλλων, έχουν περιορίσει ή απαγορεύσει τα τρανς άτομα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.