Αυτοί είναι οι πιο ανησυχητικοί θόρυβοι στο αυτοκίνητο – Δες τι σημαίνουν

Σε κάθε περίπτωση όταν ακούσεις οποιονδήποτε θόρυβο που σου μοιάζει ύποπτος μην τον αμελήσεις

Αυτοί είναι οι πιο ανησυχητικοί θόρυβοι στο αυτοκίνητο – Δες τι σημαίνουν

Όσο πιο αθόρυβα γίνονται τα σύγχρονα αυτοκίνητα τόσο πιο πολύ τρομάζεις όταν ακούς κάτι περίεργο και σε «λούζει» κρύος ιδρώτας, τώρα θα ξέρεις.

Άλλοι είναι παροδικοί και δεν χρειάζεται να σε αγχώνουν, άλλοι είναι σημάδι ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει και πρέπει να επισκεφτείς τον μηχανικό σου το συντομότερο δυνατόν.

Οι μηχανικές βλάβες είναι υπεύθυνες περίπου για ένα στα δέκα τροχαία ατυχήματα και για αρκετές από αυτές τα ηχητικά σημάδια που μας στέλνει το αυτοκίνητο μπορούν να μας προειδοποιήσουν έγκαιρα.

Για όσες μπορείς να καταλάβεις με το αυτί, αυτή η λίστα θα σε βοηθήσει να για να σου φύγει η απορία και ξέρεις πως θα κινηθείς.

Κροτάλισμα κινητήρα

Αν και ο ενοχλητικός αυτός ήχος παρατηρείται κυρίως σε diesel δεν είναι απίθανο να τον ακούσεις και σε βενζινοκίνητο. Και στις δύο περιπτώσεις πιθανότερος ένοχος είναι η κακή ποιότητα της βενζίνης και το κροτάλισμα οφείλεται στην κακή καύση.

Αν έβαλες καύσιμα από κάποιο διαφορετικό πρατήριο από το συνηθισμένο σου η πιθανότητα αυξάνεται. Σε περίπτωση που νομίζεις ότι τα καύσιμά σου είναι εντάξει και το κροτάλισμα επιμένει και μετά από ένα ακόμα γέμισμα μια επίσκεψη στο συνεργείο θα λύσει το μυστήριο.

Θορυβώδες ρελαντί

Το άρρυθμο και θορυβώδες ρελαντί είναι ο τρόπος το κινητήρα να σου πει ότι πλησιάζει η καθιερωμένη αλλαγή λαδιών και φίλτρου.

Σε περίπτωση που τα έχεις αλλάξει πρόσφατα ή το πρόβλημα παραμένει και μετά το περιοδικό service πρόκειται για σοβαρότερη βλάβη και χρειάζεται πάλι επίσκεψη στο συνεργείο.

Βουητό από σασμάν ή διαφορικό

Σε περίπτωση που αυτά τα δύο απέχουν αρκετά, πχ πισωκίνητο όχημα, είναι πιο εύκολο να καταλάβεις ποιο από τα δύο έχει πρόβλημα. Στην περίπτωση του διαφορικού μάλλον χρειάζεται αντικατάσταση λόγω φθοράς.

Σε περίπτωση όμως που το βουητό προέρχεται από το κιβώτιο ταχυτήτων η επίσκεψη στον μηχανικό πρέπει να γίνει άμεσα ώστε να προλάβεις τη βλάβη και να επισκευαστεί πριν αυτή προχωρήσει και χρειαστεί ολική αντικατάσταση το σασμάν.

Θόρυβος στους τροχούς

Αν ακούσεις κάποιον θρόισμα στους τροχούς που αλλάζει ένταση ανάλογα με την ταχύτητα με την οποία κινείται το αυτοκίνητο και όχι ανάλογα με τις στροφές του κινητήρα τότε μάλλον ήρθε η ώρα για αντικατάσταση των ρουλεμάν.

Ο θόρυβος αυτός θα παρατηρήσεις ότι αυξάνεται σταδιακά όσο περνάει ο καιρός μέχρι να γίνει ανυπόφορος. Δεν χρειάζεται να φτάσεις σε αυτό το σημείο από τη στιγμή που τα ρουλεμάν θεωρούνται αναλώσιμα και σχετικά φτηνά ανταλλακτικά.

Έντονος θόρυβος κατά την εκκίνηση

Από τους πιο τρομακτικούς ήχους γιατί τον ακούς πριν ακόμα καλά-καλά ξεκινήσει το αυτοκίνητο. Δεν χρειάζεται όμως πανικός γιατί κατά πάσα πιθανότητα ο ήχος προέρχεται από μια ταλαιπωρημένη μίζα. Ένας γρήγορος καθαρισμός της κι ένα φρεσκάρισμα θα λύσει το πρόβλημα.

Σφύριγμα

Από τους πλέον κλασικούς ήχους και υπεύθυνος είναι πάντα κάποιος ιμάντας. Υπερβολικά σφιχτός, χαλαρός, φθαρμένος ή καποιος σπασμένος τεντωτήρας, όποια περίπτωση κι αν είναι, αφορά κάποιον ιμάντα. Μπορεί να είναι κάποιος δευτερεύων ιμάντας όπως του A/C αλλά μπορεί να είναι και ο ιμάντας χρονισμού.

Σε αυτή την περίπτωση δεν επιτρέπεται καμία ολιγωρία καθώς πιθανό κόψιμο του ιμάντα πριν προλάβεις να πας σε συνεργείο μπορεί διαλύσει την κεφαλή και να βρεθούν οι βαλβίδες καρφωμένες στα πιστόνια.

Συνεχές βουητό που ακούγεται σε όλο το αυτοκίνητο

Τσέκαρε τα λάστιχα σου αν έχουν φθαρεί και χρειάζονται αντικατάσταση, ειδάλλως είναι κάποιο ρουλεμάν βοηθητικού συστήματος του κινητήρα. Προχώρησε άμεσα στην αντικατάσταση του φθαρμένου ρουλεμάν πριν σπάσει και προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στον κινητήρα.

Διάφοροι ήχοι σαν χτυπήματα

Ελαφρά χτυπήματα με κρύο μοτέρ τα οποία έχουν την τάση να εξασθενούν ή να εξαφανίζονται όταν αυτό ζεσταθεί σημαίνει πρόβλημα στις βαλβίδες. Μπορεί να θέλουν απλά ρύθμιση τα διάκενα, αλλά μπορεί να είναι και κάποιο θέμα στους οδηγούς των βαλβίδων.

Τα δυνατά μεταλλικά χτυπήματα συνήθως σε καινούργια αυτοκίνητα είναι σημάδι προανάφλεξης η οποία οφείλεται σε βενζίνη χαμηλών οκτανίων.

Χτυπήματα που ακούγονται καθαρά κατά την εκκίνηση και εξαφανίζονται αμέσως μετά σημαίνουν χαμηλή στάθμη λαδιού ή μπλοκαρισμένο από σκουπιδάκια φίλτρο λαδιού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε κάθε περίπτωση όταν ακούσεις οποιονδήποτε θόρυβο που σου μοιάζει ύποπτος μην τον αμελήσεις, επικοινώνησε με τον μηχανικό σου και άκου τι θα σου πει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.