Γιατί δεν πρέπει να σβήνεις το αυτοκίνητο με αναμμένο air condition

Οδηγίες για να μην πάθει βλάβη

Γιατί δεν πρέπει να σβήνεις το αυτοκίνητο με αναμμένο air condition

Το σύστημα κλιματισμού διευκολύνει αρκετά τη ζωή του οδηγού και των επιβατών, καθώς προσφέρει ένα πιο άνετο περιβάλλον στην καμπίνα. Ακόμη και την πιο ζεστή μέρα, το σύστημα κλιματισμού θα φροντίσει για δροσερές μετακινήσεις, με τον ζεστό αέρα, τα καυσαέρια και τη σκόνη να μένουν έξω από τα κλειστά παράθυρα.

Αρκετοί οδηγοί παραβλέπουν τις οδηγίες χρήσης του συστήματος κλιματισμού, είτε από αμέλεια είτε από βιασύνη, με αποτέλεσμα να μειώνουν την αποτελεσματικότητα και την διάρκεια ζωής του.

Ωστόσο, ορισμένες φορές τα συστήματα κλιματισμού μπορεί να παρουσιάσουν βλάβη και αντί για φρέσκο κρύο αέρα, να φέρνουν στην καμπίνα ζεστό αέρα με μυρωδιά μούχλας και υγρασίας. Και μάλιστα, λίγοι συνειδητοποιούν ότι οι ένοχοι για την μη σωστή λειτουργία του air condition είναι οι ίδιοι, μιας και τόσο καιρό έσβηναν τον κινητήρα του αυτοκίνητου, χωρίς πρώτα να απενεργοποιήσουν το σύστημα κλιματισμού.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι ο κρύος αέρας που περνά από το σύστημα και μέσω των αεραγωγών ψύχει την καμπίνα, μειώνει την θερμοκρασία και άλλων επιφανειών και μερών που βρίσκονται κοντά στο σύστημα κλιματισμού.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε έναν ζεστό κινητήρα που αυξάνει την θερμοκρασία στον χώρο του κινητήρα, με ότι περιλαμβάνει αυτός. Όπως αντιλαμβάνεστε, υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας με αποτέλεσμα να δημιουργείται υγρασία στα δροσερά μέρη του συστήματος κλιματισμού και να υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για την δημιουργία επιβλαβών βακτηρίων με δυσάρεστη οσμή. Πως όμως μπορεί να αποφευχθεί αυτό;

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το απενεργοποιείτε πριν φτάσετε στον προορισμό σας. Άλλωστε, δεν έχει νόημα να λειτουργεί ο κλιματισμός μέχρι την ώρα που θα τραβήξετε χειρόφρενο, διατηρώντας το αυτοκίνητό σας δροσερό αφότου έχετε απομακρυνθεί.

Είναι προτιμότερο δηλαδή να απενεργοποιήσετε τον κλιματισμό μερικά λεπτά πριν ολοκληρώσετε την διαδρομή σας, και ακόμα καλύτερα εάν διατηρήσετε σε λειτουργία τον ανεμιστήρα λίγο πριν φτάσετε στον προορισμό σας για να “στεγνώσουν” οι αεραγωγοί και το σύστημα. Έτσι, θα μειώσετε και τις πιθανότητες να δημιουργηθούν βακτήρια.

Κάθε ιδιοκτήτης αυτοκινήτου πρέπει να γνωρίζει ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από οποιαδήποτε επισκευή. Επομένως, είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε την λειτουργία του συστήματος κλιματισμού καθ’ όλη τη διάρκεια της ιδιοκτησίας του αυτοκινήτου, ενώ είναι υποχρεωτική και η απολύμανση του τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Πρέπει επίσης να παρακολουθείτε την κατάσταση του σωλήνα αποστράγγισης υγρασίας. Εάν βουλώσει, τότε τα βακτήρια θα δημιουργήσουν αποικεία και το νερό μπορεί τελικά να χυθεί στην καμπίνα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το σημαντικότερο όμως που πρέπει να κάνετε για να διατηρήσετε υγιές το air condition του αυτοκινήτου σας είναι να φροντίζετε να “στεγνώνετε” το σύστημα πριν σβήσετε τον κινητήρα, κλείνοντας τον κλιματισμό δύο με τρία λεπτά νωρίτερα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.